Десятка книжок, які тамують книжкову спрагу у літню спеку

Ви вже почали новий сезон бінґо? Я вже виконала три завдання, щоб потім мати час на складніші. Тут для вас кілька варіантів, які точно підходять до першого і низки інших завдань.

Якщо ви пам’ятаєте Ірену Карпу за її «Супермаркетом самотності», то у «Добрих новинах» вона зовсім інша, незмінним залишився тільки легкий авторський стиль та іронія, завдяки яким сторінки пролітають дуже швидко. Це – історії чотирьох жінок, таких реальних, що, здається, списані з життя, Парижа, розкошів і злиднів, моди і класики. У повітрі витатимуть аромати свіжої випічки і вина, а кожна з героїнь намагатиметься знайти своє місце у новому місті, не давши старим таємницям стати на перешкоді. 

Дитячий комікс про сильних принцес розповідає про те, як випадок звів двох подруг. Коли Аміра порятувала Сейді з вежі, вона й не думала, що та допоможе їй відкрити у собі нові грані. Подруги допомагають одна одній знаходити краще в собі. Сейді стає сміливішою, Аміра – добрішою. Разом їм треба подолати злу чарівницю – відьму, яка хоче звести Сейді зі світу. Вийти з нею на герць можна тільки з силами добра. Та чи буде у принцес те, чим закінчуються всі казки – довго і щасливо? 

Бернар Вербер відчиняє Скриню Пандори і випускає на волю… спогади, яких ніколи не мав. Переселення душ – чи правда це, чи всього лиш гарна легенда? Звідки беруться прадавні страхи та стереотипи? «Скриня Пандори» про вчителя, який дбав про чистоту історичних фактів. Одного разу під гіпнозом він помандрував далеко-далеко в часі через вервечку минулих життів і зупинився напередодні Великого потопу. Він не впевнений, що зможе врятувати міфічну Атлантиду (як виявилось, не таку вже й міфічну), то хоча б спробує розповісти про неї правду. 

Збірка з 17 моторошних оповідань у стилі Едґара Аллана По у вишиванці, деякі з яких «страшніші за Кінга», від відомих українським читачам авторів і нових імен, відібраних у літературному конкурсі. Готика, нуар, таємниці, містика – усе це є на сторінках цієї стильної книжки. Що вас лякає більше: демони з потойбіччя чи чаклуни через дорогу, фантастичні істоти, які навіть Геґрідові не снились, чи маніяки із закривавленими руками? Що ж, зможете вибрати самі, адже тут таке різноманіття жахавчиків. 

Створіть ідеальне коло з книжок відомого політолога, який вміє зазирати у майбутнє, добряче вивчивши минуле. Френсіс Фукуяма знає, чому одним країнам вдається процвітати, будувати стійкі політичні структури та невпинно розвиватись. Так само він вирахував, чому інші падають все нижче й нижче у своєму занепаді. Те, що зараз країна на вершині не означає, що вона там назавжди, професор Фукуяма виводить і низку маркерів, які вказують на початок руйнування демократичної структури. Українське видання має бонус від автора – спеціальну передмову. 

Ден Сіммонс – культовий американський фантаст, вже відомий українським читачам завдяки циклу «Пісні Гіперіона». «Терор» – історичний роман, для написання якого автор опрацював безліч матеріалів. «Терор» – не тільки те, що відчуватимуть герої, борючись з невблаганною природою з її холодом та незрозумілою сутністю, яка полює на прибульців з островів, а й назва одного з кораблів британської експедиції в Арктику. «Терор» і «Еребус» досліджували Північний Льодовитий океан і не повернулись. Ден Сіммонс пропонує своє бачення їхнього відходу у небуття.

Летючі змії кружляють і піднімаються до хмаринок. Чи вистачить їм сили, щоб визволити тих, хто опинився у вирі Другої світової війни? Франція не встояла перед натиском і капітулювала. Ромен Ґарі розповідає про ті непрості часи, розкриваючи цвіль колабораціонізму і героїчність готових до бою, про любов та надію, які оберігають від божевілля війни, про вірних побратимів і про зрадників. Попри те, що автор розповідає про воістину темні часи, він не втрачає оптимізму і спонукає читача посміхатись і вірити в те, що все буде добре.

Ми постійно обростаємо речами, не завжди потрібними, не завжди важливими. Це – не тільки нерозумні витрати, а й мотлох, який витягує з нас життєву енергію, відбирає час і простір. Джошуа Беккер – досвідчений мінімаліст, який знає, як жити без зайвого, як відпускати непотрібне і зосереджуватись на важливому. Його доктрина less is more навчить отримувати максимум задоволення з мінімумом речей, насолоджуючись додатковим простором в оселі та простими рішеннями. 

Що може статись після випадкового листа від незнайомця? Може, й нічого, та не тоді, коли пошта з острова Ґернсі. Краще не відповідати, ігнорувати лист, скільки вдасться, а то почнеться розмова. Розмова про книжки і «Клуб любителів книжок та пирогів з картопляного лушпиння», а тоді вже просто так не виплутатись з цієї халепи. То краще не відповідайте, бо почнеться пригода, що запам’ятається на все життя: пошуки надзвичайної книжки у теплій компанії під свистіння снарядів в часи безнадії.

Весь світ – готель, у якому ми тимчасово, – хтось поселяється на кілька днів, інші живуть місяцями. У «Готелі Світ» є душа, яка блукає і не знає спокою, – покоївка Сара так раптово пішла з життя. У цьому романі тільки п’ять персонажів – і всі вони жінки. П’ять великих розділів, що мають назви англійських часів дієслів. Минулий розповість про Сару, теперішній про дівчину-жебрачку, яка тулиться біля готелю, майбутній тривалий про рецепціоністку Лізу, доконаний – про Пенні, а майбутнє у минулому – спогади Клер про Сару – її життя і смерть.  

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

105 thoughts on “Десятка книжок, які тамують книжкову спрагу у літню спеку

    Залишити відповідь