Десятка книжкових новинок, щоб влаштувати собі читацькі канікули

Літнє сонечко вже зігріло втомлені холодом душі і кличе читати на свіжому повітрі. Найкраще вирушити на природу, десь подалі від людей. Запасайтесь книжками, беріть з собою маску та антисептики — і гайда — маємо для вас десять цікавих варіантів. 

Моторошно, лячно і вишукано — саме так можна схарактеризувати прозу та поезію Едґара Алана По. Класика горору, химерної літератури та похмурої готики, містика, яку не поясниш раціонально. Творчістю По надихались чи не всі нам відомі майстри горору. Тож ви побачите чимало знайомих сюжетів, які першим випробував саме цей знаменитий американець. Може, й ви знайдете натхнення для власної жахної творчості у цьому томику? У першому томі розміщені оповідання 1832–1838 років та роман «Оповідь Артура Ґордона Піма з Нантакета».

Якщо інколи вам здається, що ви потрапили в матрицю, то не здається. Автор цієї книжки розповідає, як медіа маніпулюють громадською думкою, виховуючи цілі покоління зручних людей. Він розкриває методики, які дозволяють насаджувати необхідні переконання. Ними користуються не тільки політичні діячі, а й самопроголошені гуру. Ця книжка про брехню та ілюзії, про війни збройні та війни інформаційні, про ботоферми і їхніх господарів. Вона про те, наскільки глибоко ми дозволили влізти собі в голову і до чого може призвести таке недбальство.

Ідеальне мальописне доповнення знайомої з книжок (серіалу? гри? — як ви познайомились з Відьмаком?) історії. Третя частина коміксу про Відьмака про помсту та минуле, яке нещадно наздоганяє. Разом з Цірі Геральт потрапляє ще у ту пригоду, та цей тандем завжди готовий до загроз свого дивовижного світу. Не вірте своїм очам, відчуттям, адже у цьому світі все здається не таким, як насправді. Динамічна оповідь читається на одному диханні. Та спочатку ознайомтесь з «Домом із скла» та «Лисячими дітьми».

Чи варто проводити між мистецтвом та бізнесом чітку межу, яку неможливо перетнути? Не варто, адже саме мистецтво здатне дати бізнесу необхідний поштовх, інноваційні рішення та цікаві проєкти. Ця книжка про просування мистецтва, про підвищення продуктивності — мова не йде про запуск конвеєра, а про ефективніше використання наявних ресурсів. «Арт-фірма» ознайомлює з низкою успішних кейсів, які залишились в історії. Естетичний маркетинг згодиться всім, хто має стосунок до бізнесу, навіть тим, хто дуже далекий від мистецтва.

Усім нам час від часу потрібно, щоб хтось сказав це. «Ти — супер» — віра в себе допомагає гори звернути, вимкнути автопілот та зробити так, щоб все вдалось. Це — не магія (хоча, щось трохи є), а методика, яка працює. Перед нами безліч можливостей щодня. Не потрібно бачити всі, не потрібно хапатись за кожну, але своє варто тримати обома руками. Те, що нам потрібно — це стійкість. Рівновага. Дзен? Щось таке. Кожна невдача — все ж крок до мети, тож припиніть себе ганьбити. Просто зараз. І повернемось до головного. Ви — супер! Скажіть це собі.

Не вистачає часу, щоб насолодитись романом? Прочитайте медитативну повість Дмитра Кешелі, яка змусить не тільки співпереживати героєві, а й замислитись про сенс життя, посидівши під деревом безсмертя. Життя Івана Праведного — аж ніяк не казка, та він вірить у себе та свою мету. Пошук правди, помилки — все це для нього не чуже, та все ж він зумів побачити більше, піднявши погляд на буденністю. Він дізнався про те, що варто знати всім нам. Що ж це було? Дізнаєтесь у цій філософській повісті.

Мабуть, ви бачили те відео, у якому адмірал Вільям Г. Макрейвен розповідає про те, що почати день варто із застеляння ліжка. Бо, навіть якщо ввечері ви повернетесь додому втомлені та розчаровані, вас гостинно чекатиме застелене ліжко. А далі Макрейвен взагалі плаває з акулами! Так от, в книжці він розповідає в рази більше. Екскомандувач ВМС США алегорично формулює правила, які допомагають не тільки дисциплінувати власний дух, а й досягати того, про що раніше й мріяти не могли. А для початку треба не так багато — застеляти ліжко вранці.

Навіть якщо не шануєте коротку прозу, то Кена Лю читайте. Але, мабуть, вихідних не вистачить, адже ці оповідання хочеться смакувати, читаючи по одному і складаючи фігурки оригамі у «Паперовий звіринець». Мамі головного героя вони чудово вдавались. Справжня майстриня створення паперових звірят, та це не наблизило її до сина, який, дорослішаючи, все віддалявся. І от тепер він намагається прочитати листа від мами, яка вже відійшла в інших світ. Американець, який ніколи не знав китайської, зможе оживити паперовий звіринець.

Історичний детектив — не тільки сюжет, який будується на загадці, а й занурення в іншу епоху. Ласкаво просимо до Києва початку ХХ століття пройтись знайомими-незнайомими вулицями та долучитись до розслідування зухвалого злочину. Буде непросто, адже жодних доказів. Балерина зникла — ніхто не бачив, хоч в театрі були сотні глядачів. Як так? Це неможливо. Тарас Галушко не рветься братись за цю справу, спокій йому більше до душі. Але щось у розслідуванні змушує його постійно обдумувати цю справу. Можливо, це сумнозвісні «збирачі гіацинтів»?

Коли хочеться опрацювати багато інформації, а часу катастрофічно бракує. В одній цій книжці — 50 нон-фікшн праць, які стосуються особистої ефективності, мотивації, тайм-менеджменту, необхідних soft skills та керування власними фінансами. Ні, це не вичерпний перелік тем, які висвітлює ця книжка, що містить все для особистісного розвитку. Формат інфографіки забезпечує якісне сприйняття та запам’ятовування інформації. Так ви зможете стисло ознайомитись з п’ятьма десятками книжок та визначитись, яку тему бажаєте вивчити ґрунтовніше.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

800 thoughts on “Десятка книжкових новинок, щоб влаштувати собі читацькі канікули

    Залишити відповідь