Десятка книжкових новинок екватора весни

Чарівне «після свят» вже настало, та, на жаль, воно не збіглось з не менш очікуваним «після карантину», тож потрібно поповнювати книжкові запаси на зміну прочитаним ждунам. Маємо для вас декілька ідей.

Детективний роман, який особливо припаде до смаку шанувальникам кінодокументалістики та журналістських розслідувань. У центрі — зйомки в реальному часі серіалу-розслідування «Дівчина з Цукрового берега», який має на меті розповісти історію молодої американки, засудженої за вбивство коханого на Карибах. Недбале розслідування та поспішний вирок переконують продюсерку Сідні Раян, що Ґрейс Сіболд не винна і потребує допомоги, та не все у цій справі легко пояснити, тож прогнати сумнів не вдається. У що ж тоді вірити читачеві?

Далеко не кожному (навіть дуже потрібному) стартапу вдається досягти успіху, але історії тих, кому вдалось, допомагають іншим стати на правильний шлях. Це історія Скотта Белскі — засновника дизайнерського порталу Behance, головного директора з продуктів Adobe та виконавчого віцепрезидента Creative Cloud. Він поділиться своїми знахідками не тільки як керівник, а і як той, хто тільки починає свою справу, та все ж найбільше уваги приділить тому етапу, на якому найбільше спотикаються — середині, де найбільше плутанини. Книжка, яка стане натхненням не тільки для початківців, а й для тих, хто вже зумів побудувати міцний бізнес.

Єдиний графічний роман, який отримав Пулітцера. «Маус» — автобіографічна оповідь про родину художника, яка змогла пережити Голокост. Син-американець розпитує батька-польського єврея про довоєнні часи та те, що назавжди поділило життя на до і після. Арту Шпіґельману вдається накладати минуле на сьогодення та осмислювати травми тих, хто народився вже з цією раною. Жахіття відбивається на наступному поколінні, страх залишається, тому що таке не минає безслідно — і невідомо, скільки століть має минути, щоб біль повністю ущух.

Британська класика у детективному вимірі. І трохи містики, адже «Останній сеанс» — це збірка оповідань, де королева детективу відкриє двері надприродному. Можливо, не варто читати її на ніч, щоб не відбиватись від привидів, які блукають домом, бачити майбутнє у поверхні дзеркала, переконатись, що переселення душ — не якась там вигадка, і повірити, що у потойбіччі живе багато страшного та небезпечного. А що ж до останнього сеансу? Сідайте за стіл, і нехай медіумка мадам Сімона розпочне. Говоритимемо з духом доньки мадам Ікс.

Якщо ви читали «Принцеса + Принцеса: Довго і щасливо» та «Товариство чайних драконів», то новий комікс Кейті О’Нілл вам просто необхідний. Це красива і добра історія про героїзм, сміливість та допомогу. Лана з батьком мандрують до містечка на узбережжі, де живе її тітка. Там нещодавно пройшла буря, тож потрібно розчистити територію. У бухті, на кораловому рифі, дівчинка зустрічає неймовірних істот — водорогів, серед яких є поранений. Лана хоче допомогти створінню і несе його додому. Виявляється, що тітка дещо знає про водорогів. Нова буря покаже Лані, на чому тримається життя у містечку, та змусить зробити непростий вибір.

Захоплива антиутопія у закритому просторі. Недалеке спекотне майбутнє, де чимало території Землі перестало бути придатною для життя. Корпорація «Хмара» — світовий гігант з постачання необхідного. Тут є все! Пакстон та Цинія саме починають там працювати. Він — колишній в’язничний наглядач та винахідник, вона — промислова шпигунка у величезній «Хмарі», яка приховує чимало таємниць. Поки Пакстон починає насолоджуватись роботою в охороні, Цинія планує, як дістати секретну інформацію. Те, що вона знайде, здивує, а розв’язка взагалі поставить весь сюжет на вуха.

Роман про спокуту та прощення, про біль та щастя, про хвилювання та спокій. Подільська готика — саме так автор окреслює жанр «Дому чистого світла». Роман, який переносить читача до селища Крутояр (не шукайте його на карті, це авторський топонім) на Дністрі. Новий фельдшер прибуває замінити загиблого лікаря. Та загадкова смерть не дає йому спокою, тож він починає шукати правди. Але разом з тим зачіпає чимало таємниць, які вже роками ніхто не тривожив. Але все колись стає явним. Одна трагедія тягне за собою іншу, аж поки…

Ви мусили чути про цього неймовірного чоловіка в новинах. Шимон Перес — один із творців сучасного обличчя успішного Ізраїлю, який пройшов важкий, але дуже цікавий шлях. Він потрапив до Ізраїлю 11-річним з польського селища. Рано почав працювати, вів активне громадське життя і зрештою — став одним із провідників розбудови країни. Він переконаний — «дрібних мрій не буває» — і в це неможливо не вірити. Тож як постала країна стартапів та медицини, на яку орієнтується весь світ? Шимон Перес розповість про здійснення мрії всього народу.

Те, що залишається за зачиненими дверима, те, у що інші не хочуть влізати. Тому що це не їхні проблеми. Можна, звісно, викликати патрульних, щоб розняли скандал. Але чи надовго вистачить цього одноразового заходу… Завтра буде знову. Як же вибратись з цього пекла тим, хто стає невинними жертвами слабкостей? Зацькована тираном жінка, хлопець, який із задоволенням тікає з дому, і дівчинка, яка вважає, що у батьків вселяються демони. Демони з пляшки, в яких живе лють, крики, біль. Демони, які крадуть дитинство і вбивають байдужістю.

Ернест Гемінґвей був тревел-блогером ще до того, як це стало мейнстримом. Якщо вам несамовито хочеться до моря, то ця книжка вже готова вирушити до вас. «Острови поміж течій» («Біміні», «Куба», «У морі») розкажуть про авантюриста Томаса Гадсона, у якому можна впізнати самого Гема. Океанське узбережжя, де головному героєві так добре з синами, змінюють моменти Другої світової, яка пошматувала мало не весь світ. Батьківська любов, помножена на відданість та тугу за втраченим, — ось такою буде подорож на «Острови поміж течій».

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

29 thoughts on “Десятка книжкових новинок екватора весни

    Залишити відповідь