Чорна обкладинка, білі аркуші: підказуємо до #YakabooBingoAutumn2018

Чорні книжкові одежинки, попри те, що мали б повне право називатись класичними, все ж менш популярні за своїх кольорових посестр. Та ми з чудовою двадцяткою нижче вирішили допомогти вам у виборі похмурого томика для виконання завдань бінґо.

(Ну що, готові зазирнути до книгарні Блека за чорними-пречорними, як гумор її власника, книжками? 😉 )


Вільям Пітер Блетті «Екзорцист»
(КСД, 2018)

Тут чорна не тільки обкладинка, а й сюжет, який книголюби-поціновувачі жахного кіно вже могли бачити у культовій екранізації. От тільки навіть вона геть не така моторошна, як її книжкова попередниця. У сім’ї талановитої акторки Кріс Макніл – біда, з її донькою коїться щось дивне. Матір підозрює психічну недугу, адже на дівчинку могло вплинути розлучення батьків, але поводиться вона так, ніби в неї біс вселився. Може так і є, адже назва натякає…


Ілларіон Павлюк «Білий Попіл»
(ВСЛ, 2018)

Несподіваний містичний трилер, який не тільки змусить згадати гоголівського Вія, а й усі можливі обереги від нечисті, бо постійно здаватиметься, що нечистий десь близько. Нишпорка Тарас Білий вирушає на хутір Білий Попіл, де має розслідувати зухвалий і жахливий у своїй жорстокості злочин – красуню-панночку убив семінарист Хома Брут, який, подейкують, був у неї закоханий. Детектив губиться у доказах і починає сумніватись, чи справді ті, хто його найняв, хочуть знати правду.


Жан-Крістоф Ґранже «Лонтано»
(Book Chef, Павло Мигаль, 2018)

«Лонтано» називають найкращим твором Ґранже — це потужний трилер з сімейними таємницями та африканським слідом. Ґрегуар Морван колись прославився, коли впіймав Людину-Цвяха — маніяка, який замордував десяток жінок. І тепер, схоже, той повернувся, але ж це неможливо, адже убивця помер у закритій клініці  кілька років тому. Справу розслідує син Ґрегуара – Ерван, якому доведеться не тільки ловити тінь злочинця по всій Франції, а й дізнатись дещо з минулого своєї родини.


Енді Вейр «Артеміда»
(КМ-Букс, 2017, пер. Дмитро Кушнір)

Артеміда – перше місце на Місяці. Джаз Башара – перша контрабандистка на Артеміді, яка може дістати з Землі практично що завгодно. На Артеміді повно туристів, багатіїв, які кайфують від місцевої гравітації, і трохи людей, які тут працюють. Їх небагато і вони небагаті – живуть мало не в норах під землею. Десь така кімнатка (хоча це швидше шафка) і в Джаз, але дівчина може зірвати добрий куш, якщо згодиться на ризиковану обородку. З цього й починається дуже небезпечна пригода, яка мало не стає катастрофою для всього міста.


Ніл Ґейман, Террі Пратчетт «Добрі передвісники»
(КМ-Букс, 2018, пер.Олесь Петік, Бурштина Терещенко)

У цієї книжки дві сутності — чорна і біла, але для цього завдання вибір очевидний – обкладинка з янголом Азирафаїлом. Ґейман і Пратчетт створили щось пригодницьке і дуже іронічне напередодні Апокаліпсису – якщо ви не знали, то він вже на наступному тижні, у суботу. Тож запасайтесь попкорном та спостерігайте за тим, як янгол-книголюб та хитрючий демон, які не хочуть, щоб зник звичний світ, зупинятимуть невідворотне, пересипаючи дію дотепними репліками.


Брюс Теркел «Усе про них. Розвивайте свій бізнес, фокусуючись на інших»
(Моноліт-Bizz, 2018)

Маркетолог-практик створює бренд, вивчивши досвід найуспішніших, дізнавшись “усе про них”. Про клієнтів, звісно, адже орієнтуватись треба на кінцевого споживача, а не на власні побажання і бачення того, як все має бути, у сучасному світі навіть дуже якісний продукт може не стати популярним, якщо ігноруватиме ідею “усе про них”. Теркел консультував American Express та Bacardi і саме завдяки йому ці бренди стали такими впізнаваними.


Ювал Ной Харарі «Homo Deus: Людина божественна. За лаштунками майбутнього»
(Book Chef, 2018, пер. Олександр Дем’янчук)

Відомий історик, дослідивши людину розумну, зазирає у майбутнє і бачить там, до якого рівня розвитку дійде людство, можливо, вже дуже скоро. Люди вже досягли неможливого: поневолили хвороби, здолали голод і все менше воюють. Ми все більше і більше потрапляємо під владу алгоритмів, які скоро точно вгадуватимуть бажання. Чи зробить технологічний прогрес той ривок, щоб наблизити людину до богів та подарувати їй безсмертя. Харарі намагається знайти відповідь на це запитання.


Цезарій Збєшховський «Голокост F»
(Видавництво Жупанського, 2018, пер. О. та І. Шевченки)

Роман у кращих традиціях химерної прози Філіпа Діка від титулованого польського фантаста, присмачений низкою оповідань та повістей, який розвиваються у тій же реальності “Голокосту F”. Майбутнє все більш віртуальне, людина вже не так тіло, як свідомість, але загрози у кіберсвіті не менш реальні і навіть смертельні. Куди тікати і як рятуватись від епідемії Сарани та “вампірів”, які чигають у нетрях несвітлого майбутнього. Можливо взагалі варто покинути цей світ, де не залишилось нічого справжнього.


Ніл Штраус «Гірка правда про стосунки»
(Наш формат, 2018, пер. Ірина Павленко)

Ніл Штраус береться за дражливі темі: вірність – чи можна її зберегти? Чи все ж полігамія має більше шансу зробити людину щасливою? Любов живе три роки – чи, може, довше? Що визначає привабливість? Ніл Штраус дещо вивчив через власні помилки у стосунках, але ще більше дізнався у наукових лабораторіях, спілкуючись з лікарями, які позбавляють залежності від сексу, та зі жрицями кохання. Його висновки дивують та змушують дивитись на світ іншими очима. До речі, в українському виданні – відверті ілюстрації.


Степан Процюк «Бийся головою до стіни»
(Дискурсус, 2018)

Гострий роман Степана Процюка на вічну тему – конфлікту поколінь. Батько і син не можуть знайти спільної мови, примиритись з минулим та врешті вилікуватись від старих ран, щоб не потонути у в’язких водах розпачу. Їм обом важко, та чи вдасться знайти хоча б рівновагу, якщо не щастя? Автор не соромлячись показує приховані пристрасті і те зло, яке ховається у темному лісі людської душі.


Ален де Боттон «Мистецтво подорожі»
(ВСЛ, 2018, пер. Роман Гардашук)

Подорожувати – це теж мистецтво, але його не осягнути, якщо сліпо керуватись порадами туроператорів та не пхати носа далі за all inclusive. Ален де Боттон – мандрівник-філософ, який знає, як вловити правильний настрій та знайти те, чого нам так не вистачає вдома. Те, що кличе у мандри. Ви готові купити квиток на перший-ліпший рейс, спакувати валізу та почати опановувати мистецтво подорожі?


Айріс Мердок «Чорний принц»
(Віват, 2018, пер. Єлена Даскал)

Бредлі Пірсон — письменник, який ще не написав свій найкращий роман, тож він прагне відмежуватись від світу і творити, творити, творити… От тільки все проти нього: спочатку ціла пригорща проблем, а ще колишня дружина вирішила понабридати. Але на горизонті бовваніє муза – юна дівчина – донька старого друга. Чоловік закохується у ту, яку пам’ятає ще крихіткою, та чи стане це почуття полум’ям для горнила творчості чи ж просто обпече немолодого донжуана.


Колсон Вайтхед «Підземна залізниця»
(Book Chef, 2017, пер. Любов Пилаєва)

Підземна залізниця в Америці справді існувала і сполучала рабовласницький південь з вільною Північчю. Під час Громадянської війни вона була чи не єдиною надією темношкірих рабів, які гарували на плантаціях. От і Кора хоче втекти від безпросвітного нещасливого життя, та чи досить для нового життя тільки втечі? Дуже реалістична історія про темні часи американської державності, яка захопить з перших сторінок.


Говард Філіпс Лавкрафт «Повне зібрання прозових творів»
(Видавництво Жупанського, пер. Остап Українець, Катерина Дудка)

Будь-який том з повного зібрання творів Лавкрафта підходить до цього завдання і за палітуркою, і за настроєм. Моторошна безнадія величезних абзаців огортає потойбічним мороком. Погляньте на правдивого Ктулху, а не його численними інтерпретаціями та переспівам, пройдіться горами божевілля, зазирніть у вихор часу та віддайтесь відьомським штучкам. Читати Лавкрафта часом важко, часом страшно, але ніколи не нудно.


Алекс Крол «Теорія каст і ролей»
(Вook Chef, 2018, пер. Євген Плясецький)

Ґрунтовне дослідження про те, як нарешті дізнатись, ким ми є і для чого у цьому світі. Чи є межа для саморозвитку чи справді постійна праця над собою може привести до вершини. Чи все ж соціальна роль визначає місце у світі? Вирушаємо у книгу-мандрівку людськими можливостями з Алексом Крол та шукаємо дзен у самореалізації та духовних практиках на шляху до омріяних результатів.


С. Дж. Тюдор «Крейдяна людина»
(КСД, 2018, пер. Наталія Гоїн)

П’ятеро друзів разом з дитинства – четверо хлопців і дівчинка, у яку всі таємно-нетаємно закохані. І одного разу знаходять у лісі убиту Елізу, до місця злочину ведуть крейдяні вказівники, такі ж, якими друзі призначали одне одному зустрічі. Через десятки років Міккі каже Еду, що знає, хто вбивця, але вже наступного дня його знаходять мертвим. Крейдяні відмітки знову з’являються – забуте зло, від якого всі тікали, повертається.


Коллін Гувер «Покинь, якщо кохаєш»
(Віват, 2018, пер. Ірина Гнатовська)

У сім’ї Лілі не все гаразд: удома постійні конфлікти – мама і донька потерпають через вибуховий батьків характер. Зараз дівчина вже доросла, але смерть тата запускає ланцюжок спогадів, який веде до не зовсім щасливого дитинства. Лілі готується створити сім’ю, але боїться, що сюжет повториться, і вона мучитиметься у шлюбі. Чи вдасться їй вийти за межі душевного болю минулого та вирушити у майбутнє з вірою у краще.


Дмитро Портнягін «Трансформатор. Як створити власний бізнес і почати заробляти»
(Book Chef, 2018, пер. Алла Долгая)

Історія Дмитра Портнягіна – втілення selfmade man, йому вдалось подолати злидні без батьківської допомоги та створити себе з нуля як поважну та заможну людину. Бізнесмен щиро ділиться досвідом та розповідає, з чого починав і як досяг того, що має зараз. Його знамениті 40 правил досягнення вершин у бізнесі надихнули чимало стартаперів. Портнягін – чудовий мотиватор, який допоможе знайти енергію та запал для того, щоб почати власну справу, і повірити в те, що вдасться.


Дафна Дю Мор’є «Моя кузина Рейчел»
(КСД, 2018, пер. Максим Ларченко)

Філіп дуже завдячує кузену Емброузу – той виховав хлопця, який залишився без батьків. Вони були дуже близькими, та Емброуз віддаляється, коли закохується в чарівну Рейчел. Шлюб триває недовго, і для Філіпа молода дружина стає першою підозрюваною у смерті кузена. Та, коли вони зустрічаються, підозри ніби розсіюються, адже як така прекрасна жінка може скоїти вбивство. Філіп й сам починає у неї закохуватись, хоч і не до кінця розуміє роль Рейчел у загадковій смерті Емброуза.


Менена Коттін «Чорна книга кольорів»
(ВСЛ, 2018, пер. Катерина Міхаліцина)

Спробуйте заплющити очі і побачити всі кольори світу, як незрячий Томас, що пізнає світ на запах, смак, дотик, звук… Відключіть візуальну складову, зосередьтесь на інших органах відчуття і дізнайтесь, який колір м’якенький, а який солодкий і дуже смачний. Осягніть небесну синь не вдивляючись у неї. Відчуйте різнобарв’я чорно-білої веселки, і оцініть, наскільки ж це чудово – бачити!

 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

9 thoughts on “Чорна обкладинка, білі аркуші: підказуємо до #YakabooBingoAutumn2018

    Залишити відповідь