Європейська літературна філософія: 10 книг чеських письменників

Чеську літературу називають однією із найглибших у Європі. У багатьох книгах чеських письменників можна помітити змішані стилі й різну культуру мовлення. Це пов’язано з тим, що чехи свого часу часто мігрували до інших країн через політичну нестабільність. Чеські письменники є всюди: в США, Німеччині, Франції, Австрії та в багатьох інших країнах. Та від цього їх твори стали тільки цікавішими. Далі – 10 книг чеських письменників.

Спочатку сюжет роману може здатися банальним – головний герой втікає від поліції. Та все різко зміниться після того, як утікач потрапить до монастиря. На перший погляд, місце дуже дивне. У монастирі всього п’ять сестер, але десь може бути ще одна. Головному героєві доведеться знайти відповіді на багато різних питань, одне з яких – хто така Міхаела? Разом із тим утікача чекають численні знахідки і відкриття, що можуть як здивувати, так і нажахати.

Події розгортаються в Чехословаччині 80-х років ХХ століття. В той час багато сіл зазнали не найкращих змін через індустріалізацію та соціальні зрушення. В один із таких населених пунктів їде Гана і везе з собою список із 12 імен. Жінка вирішила повернутися в рідне село, дати раду своїм почуттям та стосункам з іншими людьми. Головна героїня готова пробачити і пробачати, та спочатку треба дізнатися, наскільки сильно змінився її маленький світ.

Цього разу події розгортаються у центральноєвропейському курортному містечку. Дійові особи зовсім різні: політичний в’язень, музикант, багатий американець, лікар та інші. Сюжет закручується навколо трубача, який приїхав на відпочинок, і місцевої медсестри. Між чоловіком і жінкою зародилася інтрижка, а згодом – цілий курортний роман, кінцевим результатам якого стала вагітність. На перший погляд, стандартний сюжет. Однак численні синопсиси обіцяють читачам дуже цікаву книгу з непередбачуваними поворотами подій.

Збірка оповідань, у яких автор постарався розібратися у багатьох важливих питаннях. Чапека цікавила природа людини, її суперечлива поведінка та інші психологічні процеси, про які в повсякденному житті мало хто задумується. Крім того, письменник зачепив питання мотивації злочинів, значення дружби, глибини кохання й загадковості жінки. Всі ці та інші теми стали основою оповідань Чапека, сповнених філософією й гумором.

Нємцова – визнаний класик не тільки в Чехії, а й у всій Європі. Казки письменниці поділяються на «золоті» та «срібні», а самі твори від цього стають ще біль значущими. У цій книзі зібрані кращі казки Нємцової, які відкриють читачам шляхи у дивовижні світи. Тут можна зустріти драконів та інших велетнів, відьом і небачених раніше звірів. Серед персонажів – принцеса в зачаровану замку, син бідняка, який може стати королем, та багато інших цікавих героїв.

Історико-сатиричний роман, що став класикою чеської, європейської і світової літератури. Падіння Австро-Угорської імперії – серйозна тема, в якій, здавалося б, немає місцям жартам. В політиці може й немає, але чому б не пожартувати простим людям, особливо, якщо серед них є Йозеф Швейк? Цей персонаж – простий чех, та насправді в ньому є багато незвичайних особливостей. Саме тому із численного простого люду тільки Швейк може привернути до себе увагу в непростий для країни час.

Збірка із п’яти текстів Вацлава Гавела – першого президента Чеської Республіки. У своїх роботах автор акцентував увагу на тому, що політика повинна зосереджуватися не на маніпуляціях, а на постійній боротьбі за людські ідеали та цінності. Гавел вважається одним із найвидатніших інтелектуалів ХХ століття. У його текстах помічаються акценти на важливі аспекти європейської культури, які й зараз багатьом здаються новими.

Роман в оповіданнях, головним героєм якого є письменник Оскар. У свої 35 років літератор встиг здобути славу, стати відомим та розлучитися з дружиною. Після цього Оскар вирішив згадати всі принади парубоцького життя. Більшість оповідань із книги мають сексуальний підтекст. Однак в деяких із них зачіпаються серйозні теми, розкриті на прикладі життєвих ситуацій головного героя.

Ян Діте – офіціант, який страждає від комплексу неповноцінності. Чоловік соромиться себе через низенький зріст і відсутність грошей. Головному героєві також не подобається його походження. Ян мріє стати багатим та, нарешті, підняти свій соціальний статус в очах суспільства. Та на які жертви заради цього може піти людина? Відповідь можна знайти в одному із найскандальніших романів ХХ століття.

Мах і Шебестова – учні початкової школи. Раніше у вільний час вони любили грати із сусідським псом Йонатаном. Так було до тих пір, поки в руках школярів не опинилася зачарована телефонна слухавка. Ця дивовижна річ виконує будь-які бажання того, хто до неї говорить. Найцікавіше, що головні герої ніколи не використовують знахідку в корисливих цілях. Друзі беруть слухавку тільки для того, щоб комусь допомогти.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

101 thoughts on “Європейська літературна філософія: 10 книг чеських письменників

    Залишити відповідь