Час пригод: п’ять гостросюжетних історій для юних читачів

Лабіринти міських вулиць, таємничі вечірні зібрання, втрати та розшуки, мандрівки між світами – все це притягує спраглу до загадок увагу і манить передчуттям карколомних пригод. Особливо коли твоє звичне життя плавно тече між домом, школою та соцмережами. Захоплива книжка на певний час здатна перетворити читача на зовсім іншу істоту, втягнути його у складні ситуації та змусити шукати вихід разом із героями творів. Цього разу ми зібрали п’ять видань, які не дадуть дітям нудьгувати. А оскільки пригоди можливі у будь-якому віці, у збірці ви знайдете книжки як для наймолодших, так і для підлітків. От тільки події там будуть зовсім різними!

photo

Іван Малкович, Софія Ус «Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами»

Без сумніву, «Мед для мами» – один із найвидатніших дитячих хітів видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Насамперед це історія з перипетіями, у якій одна небезпека змінюється на іншу й читачі повсякчас співпереживають головному героєві. По-справжньому співпереживають, адже вони, теж маленькі, можуть уявити, як почувається Зайчик у кожній із ситуацій. Судіть самі: спершу захворіла Зайчикова мама (це велике лихо!); відтак перекопали вулицю, так що Зайчикові непросто потрапити в крамницю по цілющий мед; є мед – але Зайчик не знає, як дістатися додому; ось Зайчик уже начебто знайшов дорогу, але тут насувається вечір, і все стає таким страшним… Потім мед падає у воду, і знову треба добиратися додому… Але тим потужнішим є катарсис наприкінці оповідання, коли мама і її синочок нарешті зустрічаються. І ці почуття, повірте, переживав кожен маленький зайчик.

Результат пошуку зображень за запитом "Вечірні крамниці вулиці Волоської"

Галина Ткачук «Вечірні крамниці вулиці Волоської»

Таємниці приваблюють, напевно, усіх дітей. Цікавість дізнатися про щось надзвичайне бере гору над усіма іншими бажаннями. Що ховається за дверима крамниць, повз які ходимо щодня? Про що говорять їх відвідувачі? Хто вони? А які таємниці приховує місто, в якому живемо?

«Вечірні крамниці вулиці Волоської» – дитяча пригодницька повість із елементами детективу, з наскрізною інтригою, хитрими злочинцями й простодушними добродіями. Рушієм сюжету є зникнення магічних предметів, котрими володіють кияни, персонажі повісті: апейрону ворони Васси, нерозмінної монети кота Романа, лисого пензля голуба Сергієнка та червоних камінців рудої білки Рататоск. Викрадачі відомі – це таємничі незнайомці, троє коричневих котів і великий сірий хом’як, які припливають до Києва на кораблі без назви і, як виявляється згодом, мандрують від міста до міста в пошуках місцевих чарів. Інтригою є не особи викрадачів, а те, як працюють чарівні предмети, у чому полягає суть і призначення цих речей, а отже – в чому чари й приваба кожного окремо взятого міста.

Галина Малик «Злочинці з паралельного світу»

«Злочинці з паралельного світу» – книжка-подія, книжка-епатаж, несподівана й непередбачувана. У 1997 році перша частина повісті побачила світ у журналі «Барвінок» і відтоді отримала продовження й кілька перевидань. Повість зібрала кілька нагород, увійшла до шкільної програми з літератури, і водночас викликала широке громадське обговорення, навалу схвальних та різко критичних відгуків.

У центрі сюжету повісті – безпритульний волоцюжка Хроня. У першій частині він знайомиться з колись домашніми, а тепер також безпритульними тваринами, та отримує своєрідне завдання від «прибульців із паралельного світу». В другій книзі Хроня мандрує чорнобильською зоною та дізнається про свій рід. Галині Малик вдалося написати справді особливу історію. Щоб зрозуміти її глибокий гуманізм та освітню місію, дорослому читачеві варто «стати на голову» і самому переконатися, що книжка про жорстокість, несправедливість, зраду та байдужість може вчити добра, чесності й щирості.

Результат пошуку зображень за запитом "Олександр Есаулов «Зоряна електричка»"

Олександр Есаулов «Зоряна електричка»

«Зоряна електричка» – дивовижно насичений пригодами текст. За прикладом кращих зразків дорослої літератури, він має одразу кілька сюжетних ліній, які перетинаються часто в дуже несподіваних місцях і кожна з яких могла б бути канвою для окремої повісті. Звісно, в основі всього – зоряна електричка, камені для телепортації у просторі й часі, розміщені на різних планетах, якими користуються представники інопланетяни. Один із таких каменів-«зоряних буїв» виходить з ладу, внаслідок чого хлопчик з Києва потрапляє у княжу добу, де кияни готуються відбити татарську навалу. Іншопланетянин Маняма замість потрапити до бабусі у сусідню галактику, опиняється у сучасному Києві, а його дідусь, шукаючи онука, відвідує низку планет, де теж переживає неймовірні пригоди, доки не зустрічає двох детективів, які теж шукають Маняму, і теж не без пригод. Сюжетних ліній і відгалужень таки досить, щоб засумніватися, чи зв’яже автор усе докупи. Але він впорався, і то непогано. Нудьгувати, читаючи цю книгу, точно не доведеться!

Марина і Сергій Дяченки «Дика енергія. Лана»

Фантастичний роман Марини та Сергія Дяченків щиро та без вступів оглушує доброю порцією антиутопії; світ, куди ми поринаємо, цупко оповиває мацаками тяжкої тривоги, сірості й безвиході. Тут люди-синтетики заряджаються енергією від дротів, гарують на безрадісних роботах задля одержання щоденної енергетичної пайки й тішаться кількагодинною синтетичною ейфорією після підживлення. На тлі похмурих урбаністичних ландшафтів, серед бетону й асфальту, веж напівзруйнованих хмарочосів і тьмяно-жовтуватого світла ламп розжарювання вони гинуть, мов мухи, необачно проштрафившись на енергопакет – енергії на всіх не вистачає. У той же час всього за сотню-другу метрів над їхніми головами, сховавшись за лататтям сірих хмар, на останніх поверхах найвищих будівель гніздяться Дикі. Вони вражають незалежним мисленням, практичними знаннями й незвичними уміннями, а передовсім – власною енергією, що її видобувають зі свого єства, створюючи ритм і перетворюючись на ритм. Зрідка стається, що лави Диких поповнює відчайдушний синтетик. Рівняння просте – мусиш вижити без пайки та знайти енергію в собі або померти. Серед щасливців майже випадково опиняється й головна героїня Лана, однак це стає лише першим кроком до омріяної свободи. В основі «Дикої Енергії» лежить есенція простих підказок, що допоможуть підліткам зустріти, збагнути й із часом приборкати безжальну машинерію дорослого світу, не втративши себе в круговерті її коліщат.

bОгляд підготовлено порталом BaraBooka 

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

51 thoughts on “Час пригод: п’ять гостросюжетних історій для юних читачів

    Залишити відповідь