Гроші, гроші, гроші… Топ 10 книг з бухгалтерського обліку

Вічно кипляче життя бухгалтерського відділу будь-якого підприємства не обходиться без тематичних книг, оскільки настільки складна область діяльності вимагає постійної професійної підмоги, джерела, куди можна завжди зазирнути за слушною порадою. Знайти відповіді, як провести ту чи іншу фінансову, майнову, транспортну операцію, як стежити за рухом товарів і людських ресурсів і т.д. Наш наступний топ представляє книги для бухгалтера, що дозволяють максимально просто і зрозуміло вести діяльність фірми, компанії, підприємства, контролювати всі їхні процеси і матеріальні витрати / доходи, аж до скріпочки. Читаючи книги з бухобліку, ви уникнете фінансових втрат, зможете підвищити власний рівень професіоналізму і навчитеся багатьом новим речам.


Андрій Гартвич «Бухгалтерский учет с нуля. Самоучитель»
(Питер, 2016)


самоучитель бухучетКнига розглядає основи бухгалтерської справи крізь призму економіки, в зрозумілій формі пояснює логіку бухгалтерських процедур. Матеріал не перевантажений посиланнями на законодавство, більше уваги приділено зв’язкам економіки і бухгалтерії підприємств, ведення обліку. Подача інформації йде в такому ключі, що найкраще сприймається новачками, і тому книгу треба розглядати як самовчитель. Оволодіти навичками бухгалтерського обліку зможуть навіть ті, хто ніколи раніше не мав справи з даною галуззю діяльності.


Олена Діркова «Инкубатор для бухгалтера: от нуля до баланса»
(Эксмо, 2011)


инкубаторЩе одна книга в допомогу новачкам, які прийшли до вивчення балансового методу. Автор докладно і дуже доступно пояснює тонкощі бухгалтерської справи на прикладі оптової торгівлі. Акцентує увагу на відповідальності працівника економічного відділу і можливі наслідки, до яких може привести непрофесіоналізм, погане ставлення до своєї справи. Матеріал книги з бухгалтерського обліку подано так, що не вимагає додаткового тлумачення.


Світлана Позова «Бухгалтер, якому довіряють»
(Баланс-Букс, 2017)


бухгалтер якому довіряютьУнікальне видання, створене на основі багаторічного досвіду бухгалтерської справи українських фахівців. Книга стане відмінною платформою для тих, хто тільки опановує науку, а також тим, хто хоче йти в ногу з часом, бути успішним бухгалтером, якому довіряють. Основні теми книги: як зробити відділ бухгалтерії доступним і корисним іншим відділам компанії, як побудувати і з чого почати нову роботу. Розглядаються тонкощі взаємодії і побудови відносин бухгалтера з керівником підприємства, а також прийоми ефективного управління часом. Книгу також буде корисно почитати директорам компаній, менеджменту з персоналу, тим, хто хоче розібратися в тонкощах бухобліку і максимально його оптимізувати.


Василь Лєнь «Бухгалтерський облік в Україні. Основи та практика. Навчальний посібник»
(Центр навчальної літератури, 2018)


бухоблікНавчальний посібник професора Чернігівського національного технічного університету на системній основі і в лаконічній формі викладає основи теорії бухгалтерського обліку, а також порядок ведення бухгалтерського обліку відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку. До кожної теми автор докладає завершені числові приклади бухгалтерських проводок, що дозволяє краще засвоїти теоретичний матеріал. Крім того, є контрольні запитання та завдання, тести та завдання на тренування, що дозволяють також використовувати книгу для проведення практичних занять і тестового контролю знань студентів. Особливістю посібника є поєднання в викладеному матеріалі як вимог стандартів обліку, так і вимог податкового і правомірного законодавства. Більшою мірою, матеріал розрахований на студентів спеціальності «облік і аудит», але також може бути корисним студентам інших економічних спеціальностей при поглибленому вивченні дисципліни, викладачам вищих навчальних закладів, бухгалтерам-практикам, слухачам системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів, а також керівникам підприємств, менеджерам усіх рівнів управління підприємством.


«Підприємець-роботодавець. Кадровий вир»
(Газета «Все про бухгалтерський облік», 2017)


підприємець-роботодавецьВідмінна книга на допомогу приватним підприємцям, в яких в штаті компанії вже є наймані працівники, або ж тільки намічається прийом таких на роботу. Після її прочитання ви будете знати: як прийняти на роботу нового співробітника і не нарватися на штрафи за неправильне оформлення трудових відносин; як безболісно звільняти працівників і потім не вирішувати з ними питання в суді; як без зайвого клопоту перевести працівника з однієї посади на іншу; скільки платити найманому робітникові за його працю і як обкладати такі виплати, щоб не мати проблем з податківцями; як законно зменшити витрати на оплату праці; чи потрібно працівнику надавати оплачувану відпустку, і якщо так, то, на скільки днів і як її оформити. Крім того, підприємці в книзі знайдуть поради щодо складання трудових договорів, заповнення податкової звітності, дізнаються, як правильно оплачувати відпустку, лікарняні та декретні. Також тут наведено зразки наказів про прийом на роботу, звільнення, переведення на скорочений робочий день і багато інших корисних дрібниць.


Едді МакЛейні «Финансовый менеджмент и управленческий учет для руководителей и бизнесменов»
(Альпина Паблишер, 2012)


финансовфШикарний матеріал для бізнесменів і керівників, а також бухгалтерів і фінансистів! Краща книга-введення для оволодіння настільки складною, але такою важливою сферою людської діяльності. З книги з бухгалтерського обліку ви дізнаєтеся про особливості підготовки фінансових звітів, навчитеся використовувати аналіз фінансових даних на практиці при прийнятті рішень. Особливість книги – безліч конкретних прикладів звітності реальних підприємств, дослідні дані, а також інша документація, в якій вам ще належить розібратися. Мінімум теорії – максимум практичних знань. На закріплення матеріалу автор пропонує до виконання різні вправи, завдання, а сама книга побудована так, що розібратися в темі зможе навіть новачок. Книгу також буде корисно почитати керівникам компаній, менеджерам вищої та середньої ланки, всім, кому за родом діяльності доводиться стикатися з фінансовими звітами.


Надія Гура «Облік на підприємствах малого бізнесу»
(Центр навчальної літератури, 2018)


облік на підприємствахУ підручнику висвітлюється стан і розвиток малого бізнесу в Україні, особливості обліку та його організація на дрібних підприємствах, спрощена система оподаткування, звітності та обліку, розкривається порядок ведення бухгалтерського обліку та складання звітів для потреб малого бізнесу. Окремий розділ присвячений особливостям ведення обліку в розрізі видів економічної діяльності. Підручник містить завдання для самостійної роботи – тести, завдання, вправи, які допоможуть студентам сформувати необхідні практичні навички. Книга розрахована на студентів і аспірантів економічних спеціальностей, викладачів, бухгалтерів, економістів, менеджерів підприємств малого бізнесу.


Іван Гоменюк «Договори. Золота десятка»
(Газета «Все про бухгалтерський облік», 2016)


Договори золота десяткаЗ даної книги для бухгалтера ви дізнаєтеся, як укладати і виконувати цивільно-правові договори і документацію господарського характеру, які зустрічаються найчастіше. Видання також розкриває основні правила обліку договорів, дієві поради з ведення правових взаємозв’язків. Ключова інформація про істотні умови угод, порядок та особливості їх укладення, виконання, зміни та припинення, а також відповідальність за порушення.


Роберт Кіосакі «Налоговые секреты»
(Попурри, 2015)


налоговые секретыЗ бухгалтерського обліку книги надають багато корисної інформації, але робота Кіосакі єдина, що надає знання про те, як отримати вигоду з податкового законодавства. Більше того, автор надає необхідні інструменти для прямого заробітку на законах, а також зменшення фінансового тягара. У книзі подана маса стратегій, планів, прийомів, що дозволяють зберегти значну частину кровно зароблених вами грошей. Прочитати її варто тим, хто хоче стати грамотним у відносинах з податковою інспекцією, бути напоготові і вміло оперувати своїми правами.


Олександр Лішіленко «Бухгалтерський облік. Підручник»
(Центр навчальної літератури, 2017)


бухгалтерський облік підручникПідручник у повній мірі відповідає освітній програмі курсу «Бухгалтерський облік», розкриває питання теорії бухобліку, а також зачіпає практичну частину професії – ведення фінансових справ на підприємствах України. Матеріал розроблений відповідно до актуальних планів рахунків, відповідає нормам законодавства і стандартам бухгалтерської справи. Буде корисним студентам фінансових, економічних спеціальностей, слухачам системи підвищення кваліфікації, професійним бухгалтерам, керівникам, аудиторам, а також тим, хто вирішив вивчити бухоблік самостійно.

Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

514 thoughts on “Гроші, гроші, гроші… Топ 10 книг з бухгалтерського обліку

    Залишити відповідь