Буде страшно: 10 крутих книг, просякнутих небезпекою

Зміст[ сховати ]

Небезпека – як гостра приправа додає історії емоцій та інтриги, а ще змушує читача не не відкладати книгу до самої ночі. Небезпека для кожного своя: комусь підійдуть вампіри, які не дають спокою мешканцям маленького містечка, іншим – любовний трикутник, в якому один з героїв готовий вбити суперника. Але є окрема категорія книг, в яких небезпека – це фундамент історії. Якщо відкинути дешеві детективи та шаблонні трилери, то можна відокремити ті книги, які справді варті уваги.

Книжковий оглядач Вадим Дідик (@thedudewhoreads) розповідає про десять книжок, які ідеально підійдуть для літературного бінго Yakaboo в тематиці «Книга, у якій багато небезпеки».

«Маус. Сповідь уцілілого»

Арт Шпігельман

Скандальний графічний роман наробив галасу в літературній тусовці. Перший (і поки що єдиний) комікс, який виграв Пулітцерівську премію. Художник єврейського походження Арт Шпігельман в оригінальній формі розповідає реальну історію про своїх батьків, які в жахливі часи Другої світової війни пережили зраду, переслідування, голод, концтабір. Невигадана небезпека у своєму істинному прояві. І найголовніше – від цього коміксу нереально відірватись. 

 

«Бенкет у норі»

Хуан Пабло Вільялобос

Що було б, якби Маленький принц народився в Мексиці в сім’ї жорстокого кримінального авторитета? Саме це порівняння спадає на думку, коли читаєш цю невеличку книгу. Світ, в якому поєднуються відрізані голови в сюжеті новин на ТБ, оповідки про самураїв і ліберійських бегемотів. Подивіться на це очима маленького хлопчика. Багато чорного гумору і невимовного співчуття. 

«Загублений світ»

 Артур Конан Дойл

Твір, який ідеально підходить під тему, а заодно закриває собою квоту на твори британських класиків кінця 19 ст 🙂 Історія подорожі професора Челенджера до Південної Америки вже не одне десятиліття зачаровує читачів по всьому світу. Ця історія постійно нагадує, що не існує нічого загадковішого, ніж те, чого ми не знали досі. Поєднання прекрасного і жахливого, милого та небезпечного, кумедного та серйозного.   А якщо читали – то гляньте й інші книги з серії (так-так, «Загублений світ» – це не одна книга, є продовження).

«Інститут»

Стівен Кінг

Новинка «короля жахів». Власне, у Кінга будь-яка книга – це страх і небезпека. Але саме історія з «Інституту» захопить не тільки любителів жахів: талановитого хлопчика Люка, забирають в закритий і загадковий «Інститут», де утримують дітей з екстрансенсорними здібностями. Над ними ставлять різноманітні моторошні експерименти, а якщо діти відмовляються, їх забирають на Задню Половину, де зовсім не солодко. Як ви вже здогадалися, хлопець має кинути виклик системі.

 

«Маша, або постфашизм»

 Ярослав Мельник

Про Третій рейх всі чули, а от чи можете уявити Четвертий рейх? Мельник написав дуже сміливу книгу, фактично кинувши виклик консерватизму вітчизняної літератури. Найскладніше читаються перші сто сторінок, де  відрізають голови та  розбирають нутрощі.

Цей твір в один голос називають чи не найкращим за останні роки українським інтелектуальним трилером, в якому розкриваються витоки людської жорстокості. Я цілком розділяю це твердження.

«MONEYLAND. Грошокрай: чому злодії та шахраї керують світом і як це змінити», Олівер Булло

Здавалося б, що нон-фікшн може бути зайвим в цьому переліку, але тут є не просто вигадана небезпека, а цілком реальна. Ба більше – вона актуальна прямо зараз, і буде такою ще дуже довго (якщо не завжди!). Це небезпека збідніння населення різних країн через дрібку хитрих, жорстоких та неймовірно багатих людей, які не несуть жодної відповідальності за власні дії. І жити серед них – ще той максимальний рівень важкості, якщо говорити ігровою термінологією. 

 

«Немає виходу»

 Тейлор Адамс

Ось де-де, а в цій книзі небезпека є всюди. Уявіть невеличку будівлю на обочині засніженої траси, в якій у хуртовину зустрілися декілька людей, які в один момент мило спілкуються, а в інший – розпочинають відчайдушну боротьбу за життя. Дуже динамічний трилер (не дарма готується екранізація!), який читається на одному подиху. І вчить не бути аж занадто довірливими, бо більшість людей приховуються своє справжнє «Я» за масками (і аж ніяк не тими, які захижають від інфекцій).

 

«Зруйнована гавань»

Тана Френч

Романи письменниці Тани Френч постійно займають топові місця в різних літературних рейтингах. І не дарма. Вона пише вкрай гострі, заплутані та об’ємні детективні романи, розповідаючи щоразу про поліціянтів Дублінського відділення поліції, але ніколи не повторюючись. Кожна історія – це суміш драми, загадок та небезпеки. «Зруйнована гавань», де чоловік убив своїх дітей і намагався вбити дружину – не виняток.

«Таємна історія»

Донна Тартт

На кожен роман Тартт витрачає 10 років, а вбивство вважає головним інструментом гарного оповідача. В дебютній книзі відомої американської письменниці розповідається про університетських друзів, яких об`єднує античність та вбивство. Моральні переживання, філософія, трагедія особистості, тут небезпека розчинена між рядків.

«Серія про Цвинтар забутих книг»

 Карлос Руїс Сафон

Кожна з книг цієї тетралогії іспанського письменника – загадка. Все розпочинається з того, що батько відводить свого маленького сина до таємного місця в Барселоні – Цвинтаря забутих книжок. Там, серед тисячі книг, хлопчик знаходить ту, яка приховувала в собі найбільше загадок і небезпек. І відтоді починається неймовірно захоплива подорож як героя книги Даніеля, так і кожного з читачів. Сафон, на жаль, нещодавно помер, проте залишив після себе неймовірну літературну спадщину.

Автор: Вадим Дідик