10 книг про інопланетян: позаземні цивілізації в художній літературі

Науковці вже кілька десятиліть сперечаються щодо того, чи існує життя за межами Землі. Офіційна наука заперечує існування інопланетян. А в художній літературі на них можна натрапити часто. Письменники регулярно розмірковують над тим, як би змінився світ, у якому є хтось, окрім людей. З прогнозами літераторів ознайомимося прямо зараз. Далі – 10 книг про інопланетян.

На тлі подій Культурної революції в Китаї люди встановлюють контакт із позаземною цивілізацією. Цим займалася секретна військова база, службовці якої регулярно надсилали сигнали в космос. Очікування людей, напевно, були трохи іншими. Сигнали військових перехопила цивілізація, яка опинилася на межі знищення. Земля для неї – остання надія на порятунок. Інопланетяни починають вторгнення на блакитну планету, але далеко не всі її мешканці готові давати відсіч загарбникам.

Уся земна цивілізація опинилася під загрозою. Люди вже 70 років воюють із чужою інопланетною расою. Чим довше триває війна, тим менше шансів на перемогу залишається у землян. Здається, що люди ось-ось здадуться. Однак у землян з’являється надія на краще разом із появою на світ Ендрю Віггіна. Цей хлопчик – геній, в руках якого опинилася доля всього людства.

Нуль-зона – аномальна територія, що відрізана від решти континенту. Люди відправили туди 11 експедицій, кожна з яких закінчилася нічим. Зазвичай до Нуль-зони ходили чоловіки. Та 12-та експедиція буде інакшою. До неї увійдуть тільки жінки. Їхнє головне завдання – скласти карту аномальної території й записати всі спостереження. Головне – уникати впливу Нуль-зони і того, хто нею керує. Однак останнє завдання виконати майже неможливо.

Люди могли спостерігати за Марсом ще з початку ХХ століття. Тоді вони й помітили небесні тіла, що наближалися до Землі від червоної планети. Об’єкти попадали на лондонську землю. Спочатку місцеві мешканці прийняли їх за метеорити, та згодом зрозуміли, що це – справжні літаючі апарати. Згодом із них почали вилазити агресивно налаштовані прибульці. Виявилося, що вони прилетіли на Землю з однією метою – захопити її, а Лондон має стати першою точкою протистояння.

Космічний буксир «Ностромо» прямував до Землі, куди мав доставити багаж. Екіпаж корабля перебував у стані кріогенного сну. Несподівано автоматика розбудила космонавтів. Команда корабля отримала сигнал про допомогу від однієї з планет. Троє членів екіпажу вирушили до вказаного на радарі місця. Там вони знайшли розбитий зореліт, труп пілота і багато шкірястих об’єктів, схожих на яйця. Згодом на одного із членів екіпажу напала небачена раніше істота. Космонавти дивом урятуватися і повернулися на корабель. Та чи будуть в безпеці ті, кого вже побачив Чужий?

Невеличке американське містечко Мілвілл у штаті Вісконсин раптово оточив таємничий бар’єр. Люди не можуть подолати перешкоду, а вона пропускає через себе тільки порожні автомобілі. Розібратися з тим, що відбувається хоче Бред Картер та інші містяни. Чим далі люди заглиблюються, тим більше дізнаються. Згодом виявляється, що позаземний інтелект хоче потрапити на Землю. Та з якою метою? Про це й потрібно довідатися Картеру та його напарникам. Мілвілл може стати першим в історії містом, яке вийде на контакт із інопланетянами. 

У кінці XXI століття людство стало розбалансованим. У людей вистачає клопоту, а тут з’являється нова проблема – перший контакт із позаземним інтелектом. Та встановити зв’язок із прибульцями дуже непросто. Вони розглядають землян практично впритул, а самі не хочуть показуватися. Згодом люди розуміють, що зір, слух, нюх – усе, на що вони покладалися протягом мільйонів років, насправді мало чого варте. Позаземний інтелект формувався в зовсім іншому середовищі. Чи зрозуміє його людина – велике питання.

Вітчизняна фантастика, в основі якої – боротьба трьох космічних цивілізацій. Земляни, абсідеуми і патрійці ведуть тривалу боротьбу за енергоресурс, що зветься евотоном. Найбільше у цій війні ризикують люди. Програвши, земляни можуть на довгий час стати рабами абсідеумів. Та, в разі перемоги, люди зможуть вирватися за межі земної гравітації і відкрити нові можливості для наступних поколінь. Перемогти не так уже й складно, головне – правильно скористатися шансом.

Люди отримали гібридні винищувачі, шляхом поєднання земних та інопланетних технологій. На Марсі й Місяці встановлено потужні гармати. Завдяки міжнародній співпраці люди запустили масштабну програму для оборони планети. Фахівці Об’єднаних сил підготували найкращих військових для захисту Землі. Люди 20 років готувалися до нового протистояння з інопланетним агресором, але супротивник все одно застав їх зненацька. Тепер єдина надія не на гармати й технології, а на розум і відвагу окремих людей.

Справжній літературний хіт космічної фантастики. Інопланетяни десятками років планували захоплення Землі. Прибульці поступово відправляли «своїх» до людей, щоб на момент нападу їх було якомога більше. Час настав. Захоплення Землі інопланетяни поділили на 5 хвиль. Залишилася остання хвиля, але боротьба ще триває. Люди не будуть здаватися, поки є хоча б один шанс на порятунок своїх близьких і всієї планети. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

24 thoughts on “10 книг про інопланетян: позаземні цивілізації в художній літературі

    Залишити відповідь