Книжки для сфери IT: програмування й розробка для дорослих (і трохи для дітей)

Ми зібрали важливі книги з програмування мовами C++, Python, Java і навіть (для любителів завдання “з зірочкою”) — мовою R. Деякі з книг доступні у форматі введення в тему для дітей, однак для початківців вони мають зовсім не дитячі задачки та необхідну основу, написану зрозумілою мовою.

Американський програміст, фахівець з системи agile і консультант у сфері розробки програмного забезпечення Роберт Мартін, також відомий за своїм прізвиськом Uncle Bob («Дядечко Боб»), дає в цій книзі структуровані поради для всіх розробників. Які елементи в архітектурі ПЗ є найбільш співзалежними? Які елементи системи варто постійно змінювати, а які — становлять основу та потребують сталості і постійної підтримки функціонування? Які є деталі — бази даних, фреймворкінг, упакування? Від самісінького початку, роз’яснюючи, що таке архітектура в створенні ІТ-продукту в цілому, до опису змін між потоками Роберт Мартін проводить детальний екскурс в розробку ПЗ як для початківців, так і для фахівців, яким необхідно оптимізувати свою роботу.  

Якщо ж ви поки що не налаштовані займатися створенням ПЗ, а радше хочете дізнатися, як вдосконалити свій код, тут теж на допомогу прийде «Дядечко Боб». Він розкаже, як зробити класи більш компактними, розібратися з помилками через багатопотоковість та навіть — упорядкувати коментарі. Чистий код має бут ефективним і не заплутаним, в ньому має бути легко помічати баги, він має зчитуватися іншими програмістами, а структура має бути чіткою і добре прописаною. Досягнення таких результатів пришвидшить роботу і зорганізує команду. 

Доктор фізико-математичних наук Олексій Васильєв створив цей посібник для початківців у програмуванні мовою Python. Він роз’яснює кожен крок, дає настанови, як краще зробити в окремих ситуаціях, та показує увесь процес — від підбору й установки середовища програмування до команд, операторів, класів, методів… У цьому світі коду спочатку можна заплутатися, та Олексій буде вашим провідником, надавши влучні і поки ще максимально актуальні коментарі. 

Герберт Шилдт — не тільки рок-музикант, який свого часу заснував гурт Starcastle, а й майстерний програміст на Java, C, C++ та C#. Його книжки можна вважати класичними збірками порад із програмування для тих, хто вже почав розбиратися в темі, але все ще потребує підказок та опорних матеріалів. Це видання дійсно вміщує на 800 сторінках повний набір тих теоретичних знань та базових практичних вправ, які необхідні, щоб зрозуміти принципи написання на C++, тож навіть враховуючи те, що специфіка програмування постійно змінюється, та база, яку дає ця книга, може бути застосована по аналогії і до вже більш сучасних систем. 

Компанія O’Reilly має власну навчальну онлайн-платформу, проводить технологічні конференції та займається випуском книг з програмування, і це — одна з них. Довідник розробника на Java має структуровані дані про те, як швидко оволодіти Java, користуватися JShell та OpenJDK, опанувати методи об’єктно-орієнтованого програмування в цілому тощо. Книга поділена на 2 частини: введення в основи й принципи програмування Java та використання специфічних інструментальних застосунків. Бенджамін Еванс — співзасновник стартапу jClarity, Девід Фленаган — інженер з розробки ПЗ в Mozilla, тож на двох в авторів є неабиякий досвід у програмуванні та скеровуванні інших у вивченні його основ й удосконаленні.

Мова програмування R використовується в прорахунку статистичних даних і є основним інструментом в роботі аналітика. Великі дані — тренд сучасності, та вони потребують “великих” інструментів їхнього опрацювання, в чому і допомагає R. Ви також дізнаєтеся, як взаємодіяти з C/C++ та Python, візуалізувати складний набір даних та запустите механізми прискорення опрацювання ввідної інформації.

Навіть дитина зрозуміє

Останнім часом виходить багато літератури з програмування та створення ПЗ саме для дітей. Це схожі за принципом книги, які надають короткий курс введення в тему. Та не зважайте, що вони позиціонуються як для дітей, — якщо ви початківець, вам ці книги теж можуть стати у нагоді, адже розповідають про все чітко, зрозуміло і в доволі комфортному ритмі, дозволяючи поступово збільшувати рівень складності. Спробуєте?

Подана у формі казки-розповіді, ця книга розповідає про базові принципи в програмуванні. Так головну героїню тут звати Рубі (чи не алюзія на мову Ruby?), і будь-які її дії пояснюються з точки зору створення логічних зв’язків, які складають основу в інформайціних технологіях.

Це одні з тих книжок, які найкраще підійдуть також і дорослим-початківцям, які вагаються, з чого взагалі почати. Спочатку все буде здаватися досить легко, але спробуйте виконати останні завдання — і створити гру, а це потребує підготовки (і ретельно вивчення кожної сторінки, жодних пропусків у практичних завданнях!).

Scratch є однією з найлегших для дітей мовою програмування, середовище якої доступне всім безкоштовно онлайн. Блочна система побудови коду та зрозумілий яскравий інтерфейс зможе показати, як правильно зв’язувати елементи, змушувати їх рухатися та перетворювати все це у гру, анімоване зображення чи інтерактивну історію.

Ще одна серія, в якій розповідається про перші кроки роботи в Scratch та Python. Книжки містять яскраві малюнки, прінтскріни важливих елементів середовищ програмування, щоб дитина могла співставити все з тим, що бачить на екрані монітора, та корисні факти, а також — нагадування про правила безпеки в інтернеті та роботи за комп’ютером.

731 thoughts on “Книжки для сфери IT: програмування й розробка для дорослих (і трохи для дітей)

    Залишити відповідь