Книжки для дітей про добрих муркотиків

Для усіх без винятку книгочитак, допитливих і непосидючих, веселих та життєрадісних пропоную добірку пухнастих книжок. Ой, тобто, добірку чудових книжок про пухнастих і смугастих, хвостатих і пихатих, войовничих та муркотливих котиків. Деякі із книжок будуть цікавими для дошкільнят і дітей молодшого шкільного віку, але є й кілька для більш досвідчених читачів. Отже, до списку!

3+ (дошкільний вік)​

Якщо на вашій книжковій полиці вдома ще немає книжок із серії про кота Сплета, варто негайно виправлятися! Знайомство з темненьким мурнявчиком Сплетом розпочати можна вже просто зараз. Чи ви колись бачили кота, у котрого за товариша слугує  хатнє мишеня? Отож. У найпершій книжці у Сплета аж хвіст тремтить від хвилювання! Ще б пак, вперше іти до Котячої Школи, навчатися у класі пані Горошинки — все це дуже і дуже страшно. І двері з дому не випускають, і пальчики до воріт прилипають. Нарешті, Сплет їде до школи на велосипеді, прихопивши мишеня Сеймура із собою, в коробочці для обіду. Ой, що буде, коли котики-учні побачать його? Чудовезні, кумедні малюнки викликають усмішку, а неймовірні й чудернацькі пригоди Сплета заряджають гарним настроєм на цілий день, а також вчать: не така страшна школа, як про неї розказують у жахастиках.

kityk
kityk
kityk

7+ (молодший шкільний вік)

«Заждіть-но, зайчик-любчик вам покаже, де раки зимують!» Чорний, як італійські ночі, кіт, що зветься майже як мафіозі, Неро Корлеоне. Це вже достатньо цікаво, аби кинути все, сісти на канапі й почати читати, муркочучи від задоволення. Відмінне почуття гумору, романтична котяча натура і, звісно, харизма, яка збиває читача з ніг! “Шельма”, “чорний диявол”, “сатанюка”, як тільки його не називали! Але Неро Корлеоне любить життя і знає, що воно прекрасне! Інші коти приносять йому найсмачніші половинки мишок, п’ятеро дітей влаштували собі життя й мають свої родини, то що залишається робити, як не вийти на дах посеред теплої місячної ночі, й не почати співати від щастя, або на старість літ переїхати до Італії й залишитися там, аби, аби… А хто ж його зна, що на думці в старого і мудрого чорного кота. Красива книжка, красива поліграфія й ілюстрації, красива історія кота з характером.

8+ (молодший шкільний вік)

Де це чувано? Кіт нічого не чує! А Нечуй — це кіт ще той, із характером. Та унікальною здатністю потрапляти до найчудернацькіших перипетій. Як там кажуть — ти що блекоти об’ївся? Так от Нечуй одного разу об’ївся люпину із бабусиної клумби, а іншого разу гепнувся просто у озеро із моторного човна, а ще заледве не вдавився в’єтнамською консервою, а ще, а ще… Одним словом, читати треба, як не крути! Найсправжнісінька ходяча «котострофа» цей Нечуй. Та ще й Невмирущий, бо у нього аж дев’ять життів є у запасі. Що ж буде, коли він використає своє найостанніше, дев’яте життя? Хутчіш хапайте до рук соковито-зелену книжкову новинку від дитячої письменниці-чарівниці Олександри Орлової і читайте. А вона знає про котів якщо не все, то майже все! Бо у неї вдома живе отакенний, красивенний кіт Ешер. Хто зна, може, після прочитання цієї пригодницької веселої повісті вам захочеться сісти й негайно написати історію життя свого Мурчика чи Васька?

10+ (середній шкільний вік)

Якщо ти живеш у оселі Двоногих, тебе годують, напувають молочком, лащать і чухають за вушками, а боки твої геть втомилися від лежання на подушках, ти не інакше як Кицюня! Що з тебе візьмеш! Інша справа — дикі коти-вояки! У них там битви не на життя, а за честь клану. У них там пророцтва, коти-примари, медикиці, провідники, дев’ять життів і купа всього настільки цікавого, що відірватися не можна. І от уже книжкова домашня полиця поповнюється все новими та новими книжками із серії. Якщо ви прихильники котів-вояків, і перечитали вже купу всього, то фінальною й інтригуючою стане для вас книжка про шлях Вогнезора, найшляхетнішого, найхоробрішого та найкрасивішого кота. Коти-примари кличуть. Чи наважиться він покинути власних побратимів і вирушити у небезпечну подорож? Відмінний переклад українською мовою, неймовірна кількість дивакуватих імен та прізвиськ котів (Мишошубка, Тигрокіготь, Ожинолап, Мишоікла, Піскошторма, Синьозірка, Сіросмуг), які важко запам’ятати, але вже коли запам’ятаєш, нереально забути. 

3+ (дошкільний, молодший шкільний вік)

Вояки вояками, а банда це вже геть щось інше! Рудий, Рамзес, Піаніно, Льодяник, Москіто і Шахрай. Це не просто набір слів. Це банда! Найсправжнісінька і котяча. Але що ж робити, коли ти всього лиш мале, дрібне кошеня? На тебе ніхто не звертає уваги й до гурту, себто, до банди тебе не беруть? Але майже завжди життя покаже, хто є хто насправді. І маленьке кошеня вмить може перетворитися на найсправжнісіньке Крутеня! Не вірите? Негайно читати про котячу банду!

cat sleeps
cat sleeps
cat sleeps

Крис Стелмащук, Агнешка Стелмащук Кіт Вікентій і острів скарбів (Віват, 2016, пер. Світлана Колеснік)

3+ (дошкільний, молодший шкільний вік)

У вас вдома живе великий мандрівник та першовідкривач незвіданих земель? Чи відважна мореплавиця, котра регулярно відправляється у навколосвітню подорож на кораблі, рукоствореному із зеленої дитячої ванночки? Значить, книжка про кота Вікентія — це те, що вам треба! Бо який же мандрівник не хотів би віднайти таємничий острів зі скарбами, тисяча мишачих хвостів!? А для цього потрібна мужність та відвага, винахідливість та трішки бешкетливості. Бо Вікентій, зрештою, допливає до загадкового острова із золотим піском, зустрічає там фею на ім’я Перлинка й дізнається багато цікавого, а саме: (1) в будь-який момент все може піти не за планом, головне — не здаватися, (2) можна дуже довго шукати і не знаходити, бо найголовніше — знати, що саме шукаєш і куди йдеш. І тоді винагорода неодмінно буде! Може, навіть краща, ніж та, на яку сподівався.

Книжки для дітей про добрих муркотиків 0

молодший та середній шкільний вік

Ну і якщо вам здалося, що до цього моменту книжок про котів було вам замало, ви можете сміливо компенсувати це хвацькою і пригодницькою книжкою від Видавництва Старого Лева, в якій котів є аж 36 і 6! Клаповух, Яків, Безжурний Кіт Гарольд Перший, Безжурний Кіт Гарольд Другий, Круть та Ашоня. І то тільки капосна котомалеча! Чи зможуть пухнасті котики навчитися піклуватися про самотніх дідусів та бабусь? І яким чином це змінить життя і тих, і інших? Так у двох словах і не розкажеш, треба самому читати і занурюватися з головою у котопригоди.

Гадаю, у списку достатньо крутих котячих книжок, тож готуйте ваші торбинки, хутчіш поповнюйте книжкові котозапаси і сідайте читати. Бо читати — це суцільне мур-няв-задоволення!

Слава Світова
Письменниця, мотиваційна спікерка, тренерка зі словесної майстерності та творчості. Співзасновниця креативного жіночого простору Creative Women Space.

8 thoughts on “Книжки для дітей про добрих муркотиків

    Залишити відповідь