Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів

Момент, коли тільки-но закінчив читати одну книжку, і плануєш взяти в руки наступну – безцінний. Ти наче стоїш на перехресті багатьох доріг, і визначаєш, по якій з них іти. У кожного книголюба “в загашнику” лежать десятки, а то й сотні книжок, що чекають, коли їх прочитають. Як ви визначаєтесь, яку ж книгу вибрати наступною? Таке питання блог Yakaboo поставив букблогерам. 

Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів 0

Зоя Нікітюк

У мене є непогана звичка – наприкінці місяця обирати 5 книг, які планую неодмінно прочитати наступного місяця. Кладу їх на видному місці стопочкою й вони муляють мені очі. Зазвичай з цієї п’ятірки 2-3 точно прочитаю. 

Оскільки друзі дуже часто дарують мені книги (фантастичні друзі:)), то подаровані видання намагаюсь читати у першу чергу. За новинками не женусь, але най-най купую та також відносно оперативно читаю. Намагаюсь міксувати: щось з класики, щось професійне, щось капець серйозне, а щось легеньке (у прямому й переносному сенсі – для читання у метро, потягах, чергах). 

Цього місяця одночасно читала три різних книги: про здорове харчування (о, Господи :), про історичні постаті та класичний український твір. 

Хотілося б робити перерви між книгами, але ж ломка 🙂 Тому дочитую книгу, але не ставлю одразу на полицю – вона у мене в іншій стопочці. За декілька днів до неї повертаюсь: переглянути й закріпити сюжет, підкреслити цитати, написати відгук для своєї групи чи для Yakaboo.  

Сергій Завалко

У мене немає якоїсь послідовності в плані вибору книг і читання. Я читаю тільки художню літературу, трохи рідше – поезію. Книги обираю різними способами: із добірок, по пам’яті, або проглядаю новинки від видавництв. Стараюся прочитувати не менше, ніж дві книги на місяць – це мій мінімальний ліміт. Між прочитанням романів роблю перерву в декілька днів. Іноді, щоб трохи обдумати книгу, в інших випадках – просто, щоб підібрати оптимальний наступний твір по кількості сторінок або за жанром.

Оскільки нон-фікшн я майже не читаю, то чергую «художку» з поезію. Зазвичай, після одного роману читаю збірку віршів. Іноді «поглинаю» декілька прозових творів без перерви на поезію, якщо в черзі стоїть багато цікавих книг. Майже завжди маю список із 2-3 творів, які хочу почитати в майбутньому, але стараюся дуже його не розширювати, щоб не поспішати. Також чергую книги за жанрами.

Надаю перевагу науковій фантастиці (антиутопія і постапокаліпсис), але читаю також детективи, трилери і фентезі, щоб одна тематика не набридала. Рідко читаю серії. Більше подобаються однотомні книги із захопливими сюжетами, динамікою, напругою і, обов’язково, прихованим сенсом, який потрібно знайти поміж рядків. Вважаю, що така суть є в кожному творі, варто лише уважно до нього придивитися.

Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів 0

Юлія Дутка

Друзі називають мене читальним монстром, тому що, прочитавши книгу, одразу берусь за наступну. Це виглядає так: дочитала – відклала – взяла нову – читаю – разом десь хвилина (зі сториз в інстаграмі – дві). З відгуками теж не затягую, пишу за гарячими слідами. Звичайно, інколи нападає нечитун, але в мене він триває не більше дня. 

Початок сезону означає, що спочатку читаю до бінґо – 25 завдань традиційно займають два місяці – а тоді – повна читальна вакханалія. Геть чіткого плану не маю, вибираю кілька книжок, які точно читатиму цього місяця, – звичайно це п’ятірка новинок на огляд. Крім того, щонеділі переглядаю, що в мене на полиці, і вибираю 3 книжки на наступний тиждень. Буває, що книжка не заходить з першого разу, тоді відкладаю чи беру їй до пари легше чтиво.

Для мене не буває сезонних книжок, типу осіння книжка для суму чи літня для відпустки. Стабільно люблю читати трилери, але часом їх буває забагато, розбавляти нон-фікшн чимось пригодницьким і читати щонайменше три книжки одночасно. А ще в мене є книжка-мрія трилер Донато Каррізі італійською мовою, яку “читаю” ще з січня і аж 25 сторінок подужала, а часу до Нового року залишається все менше… 

Олеся Муц

Чи заздалегідь планую книгу, яку читати наступною? О, так! В мене, як і в інших книгоманів, є отакенний список книжок-бажанок, якому притаманна властивість зростати у геометричній прогресії :). Також маю чималенький стос непрочитаних книг, що очікують свого черги, який теж зростає, щоправда, у арифметичній прогресії)). Серед них обираю найпріоритетніші, складаючи план, що читати далі. Але і він потерпає і від змін, і від книжечок, які потрапляють у категорію ,,читати вже і негайно”, тобто тих, що обираю спонтанно, керуючись настроєм.

Я люблю читати одночасно декілька книг: художніх, нон-фікшин і дитячих. Тому читання для мене – це безперервний процес розширення горизонтів, під час якого кожна наступна книга несе відповіді на запитання, що свідомо та десь підсвідомо виникали при прочитанні попередніх. Саме читання забезпечує оте особливе, ні з чим не зрівнянне відчуття насолоди, коли пазлики різноманітних знань, складаючись, утворюють щораз більшу картину загальної ерудиції. І це прекрасно!

Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів 0
Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів 0

Ірина Юрченко

Я рідко планую заздалегідь, яку книгу буду читати наступною (якщо це не стосується Якабу Бінго :). Я можу мріяти про якусь новинку з нещодавно придбаних, а взятись за класику з бабусиної полиці. Багато що залежить від настрою та навіть пори року. Не можу я влітку читати серйозну класику, а взимку – сучасні романи про кохання. Єдине, що я можу запланувати – це спільні читання з іншими блогерами. Це добра мотивація нарешті взятися за те, що давно планував.

 

З вибором книжок в мене все хаотично, але з читанням – є ціла система. Я завжди читаю декілька книг одночасно. Щось художнє для відпочинку та насолоди увечері. Нон-фікшн для розвитку – вдень, та декілька сторінок мотиваційної літератури на ніч, щоб засинати з хорошими думками. Закінчивши одну історію я досить скоро беру іншу, якщо книга хороша – вона і без перерв “вкладеться” у голову. Та й сам процес читання для мене важливий, я так відпочиваю. So many books, so little time – ніяких перерв;)

Катерина Толокольнікова

Тримаю в голові приблизний список того, що хочу прочитати найближчим часом – просто для себе. Однак у нього часом вриваються новинки, спотанно придбані книжки чи подаровані… Чимало книжок додаю й на “поличку” Want to read у соціальній мережі для книголюбів Goodreads. Ніколи, проте, не писала конкретний список, що буду читати наступного року чи місяця.

Та трохи наблизилася до типажу книгоблогера-планувальника завдяки участі в вашому Yakaboo Bingo (восени 2017-го та зимою 2017-2018). Тоді прицільно обирала книжки під пункти, але все одно часом ставалися несподівані читання, які, на щастя, вдавалося співвіднести з завданнями. Зараз у мене найбільш чіткими виглядають плани щодо книжок, на які писатиму огляди в ЗМІ, у блог Yakaboo та мій Instаgram. Адже коли маю зобов’язання – це дисциплінує.

До того, як я почала писати про книжки, читала одночасно тільки одну книжку – й це майже завжди була художка. Тепер, коли я оглядаю й нон-фікшн, часто читаю паралельно нехудожню й художню. Першу ношу з собою й читаю в транспорті, а другу – перед сном та на вихідні, зручно вмостившись у кріслі. Тож намагаюся чергувати – мені так комфортно.

Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів 0
Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів 0

Віталіна Макарик

Колись я називала себе запійною читачкою, а потім зрозуміла, що термін цей трохи не правильний: запій передбачає, що в людина має певні періоди утримання, я ж зазвичай починаю нову книжку, щойно закінчила попередню. Перерви у читанні бувають тільки через зовнішні обставини. Дуже рідко трапляється, що я не можу визначитися, який томик дістати з полиці. Але зазвичай на моєму столі є черга з книжечок, які чекають, коли ж їх нарешті розгорнуть.

 

В голові я теж маю список, що за чим читати. Пріоритет мають ті книжки, про які я збираюся найближчим часом писати. Але між цими “обов’язковими” намагаюся втулити і ті, які давно прочитати хотіла, але не дійшли руки чи не було нагальної потреби. Щодо жанрів, то намагаюся художку розбавляти нон-фікшном (бодай в пропорції три до одного), зокрема художніми репортажами. І звісно, на мій to-read-list впливає Читацьке Бінго від Yakaboo – намагаюся насамперед братися за ті видання, які допоможуть якнайшвидше закрити всі клітинки Бінго.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

35 thoughts on “Як ви вирішуєте, яку книжку читати наступною: відповіді букблогерів

    Залишити відповідь