Нерозлий-вода: 12 історій про справжніх друзів

Пройти вогонь, воду і мідні труби, з’їсти пуд солі, підкорити вершину і перепливти океан – ти можеш це все і навіть більше, коли поряд з тобою надійний друг. Герої цих книг – друзі, які підтримують одне одного і в радощах, і в турботах. Але вони насамперед люди, схильні припускатися помилок, змінюватися, відчувати слабкість. Якою різною буває дружба, дізнаєтеся із книжок, які увійшли до цієї підбірки.

Безмежно щира, світла і  до гикавки смішна історія про дружбу двох дівчат почалася із доволі делікатної ситуації (спойлерити не буду :)). А продовжилася нескінченними пригодами пухкенької Маньки-Манюні з войовничим чубчиком і довготелесої Нарки-Наріне, у які було по вуха втягнуто обидві їхні родини – і грозу усього вірменського містечка Ба, і обидвох татусів, і одну маму та трьох Нарчиних сестричок. Колоритні персонажі, кумедні дитячі витівки, продиктовані невгамовною фантазією і смачні рецепти – це лише кілька складників, які зробили «Манюню» і її продовження (у серії є ще дві книжки) справжніми хітами.

Що важливо, кожен розділ «Манюні»  –  це повноцінна історія. Тому її можна смакувати потрошки, щовечора, як ложечку запашного абрикосового варення до чаю.

Це історія про те, як бути дитиною, дівчинкою у повоєнному Неаполі, в нетрях бідного кварталу. Світ за його межами видається далеким і трохи казковим. Світ у його периметрі просякнутий криками, грубою лайкою, насильством і виживанням. Дві дівчинки, Лену і Ліла, борсаються у цьому світі і прагнуть вийти за його межі. Одній вдається це втілити фізично. Інша зуміє, залишаючись у просторі кварталу, переламати застарілі поняття і усталені стосунки, замішані на принципах кровної помсти. Не одразу і не назавжди – але бодай якось. Їхня дружба – це суміш підтримки, захоплення і конкуренції: коли ти надихаєшся подругою, але водночас хочеш бути не просто такою, як вона. Хочеш стати кращою.

«Моя неймовірна подруга» – перша книга, яка належить до «Неаполітанського квартету», циклу романів Елени Ферранте, яким зачитується вся Європа. Тож неймовірна дружба Лени й Лілу матиме продовження – і вона точно не буде простою.

Книжка із заспокійливою назвою від творчого тандему Нікуліна-Бакулін, попри обіцянку, нічого доброго своїм героям не віщує. Це історія про те, як підліткова дружба не витримує випробування дорослішанням: коли Антон, Сашко, Марічка й Катя виростають, їхні мрії і клятви розбиваються об цинізм і жорстокість «дорослого життя». Так буває, коли замість дружби приходять інші цінності – прагнення вигоди, помсти і задоволення своїх бажань та амбіцій.

Динамічна історія, у якій на персонажів чекає чимало випробувань, а на читача – багато гострих моментів, лишає по собі гіркуватий післясмак і відчуття кількох прожитих життів. Чому час так сильно змінив чотирьох друзів, чому фраза «все буде добре» принесла їм стільки болю? Чесні відповіді знайдете у романі.

Молодіжний роман німецького автора Фінна-Олє Гайнріха – про те, як двоє друзів після закінчення школи зважилися зробити дещо шалене – помандрувати до Стамбула. Ці хлопці не просто друзі, а майже брати: батьки Яніка прийняли до себе Самюеля як рідного, підтримуючи і морально, і матеріально. Самюель, який вважає себе турком, хоч і народився в Німеччині, прагне віднайти у Стамбулі не тільки свого батька, а й свою ідентичність, зрозуміти, хто він насправді, і Янік складе йому компанію. Не тільки для того, щоб розділити пригоду, а й для того, щоб зрозуміти, чи була справжньою їхня дружба і чи триває вона досі – попри те, що сталося вдома.

«Руки розбійника» – це історія про подорож, дружбу і про те, як підлітки у пошуках себе спираються на орієнтири, що іноді виявляються хибними, як прагнуть здаватися ліпшими, але не завжди можуть бути такими, якими здаються.

Дебютний роман фронтмена гурту «Фіолет» Сергія «Колоса» Мартинюка – це теж історія про мандрівку друзів дитинства, але без чітко визначеного маршруту і видимої мети. Оповідач і Пі, такий собі філософ-волоцюга, брутально-романтичний капітан Смуток без свого корабля, мандрують автостопом, випадковими автобусами й поїздами, заводять нових знайомих, зустрічають старих приятелів, падають в обійми жінок і рішуче вислизають, аби повернутися на Дорогу.

Якщо ви любите роуд-муві, рок-музику, історії з дитинства, невимушений ритм оповіді і життя, яскраві цитати, які можна набивати на своєму тілі як фрази, які досконало дійсність, химерних персонажів і атмосферу тремкого передчуття – як затишшя перед літньою грозою, як мить, коли має статися щось важливе, – «Капітан Смуток» закохає вас у себе. Тільки дайте йому шанс. 

Свіженький роман від Павла Коробчука – це також історія дорослішання чотирьох друзів, але на тлі становлення Незалежності України. Ян, Юра, Ден і Віта – типові діти 90-х. Якось, гарячого серпневого дня, повертаючись зі своїми інструментами з музичної школи, вони натрапляють на похоронну процесію. Цього дня хоронять і Радянський Союз. І хоч діти про це не знають (як і їхні батьки не знають теж, як їм жити в новій реальності і новій країні), але таких символічних збігів, паралелей і повторів у романі Павла Коробчука буде чимало. «Ключові клапани» – текст продуманий. Жоден епізод, жодна деталь тут не випадкові – і тим цікавіше спостерігати за розвитком персональних історій чотирьох друзів.

Хто зростав у 90-ті, той знає: легко не буде. На героїв «Ключових клапанів» чекають пошуки, невдачі, маленькі перемоги і страшні падіння. Хтось виявиться пристосованішим і зможе з цим впоратися. А комусь не вдасться випливти з буремних десятиліть Незалежності живим.

Перший гуцульський детектив відкриє для вас магію Карпат, історію зйомок фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» і секрети, пов’язані із прототипами героїв з однойменної повісті Коцюбинського. Дія роману розгортається у трьох часових вимірах. Перший – у прадавніх горах, де духи сусідять з людьми, а Обмінник, прийомний син Чугайстра закохується в людську дівчину. Другий – у Криворівні, куди приїздить геніальний Параджанов разом зі знімальною групою і не лише знімає кіно шедевр, а й закохується у гуцулів та їхні традиції. Третій – у сучасному світі, де колеги-друзі журналістка Олеся й оператор Ярема намагаються розплутати  тугий клубок, в якому змішалися легенди, літературні сюжети і родинна історія дівчини.

Містичний і колоритний детектив, у канву якого вплетено реальні факти й анекдоти, які траплялися насправді – це не тільки захопливе чтиво, яке відкриває чимало правди про зйомки «Тіней…» Параджанова, але й дуже атмосферна розповідь про те, як дружба переростає у дещо більше.

Літератор Джейк, який пройшов війну не без наслідків для тіла й душі, збавляє паризькі вечори і вікенди у компанії приятелів. Серед них – дещо інфантильний письменник-американець Роберт Кон і чарівна, повна життя і меланхолійної бентеги леді Брет Ешлі. Яскрава Брет, втілення сексуальної свободи, звикла плювати на «суспільну думку» і закохуватися зі швидкістю вітру. У неї ніжні почуття до Джейка, вона збирається заміж за Майкла, а інтрижка з Робертом Коном лишає по собі не дуже приємний післясмак, здатний перепаскудити найгарячішу іспанську фієсту, на яку вони вирушають великою і різношерстою компанією. 

Гімн «втраченого покоління», заснований на реальних епізодах з життя автора, – це мастрід для тих, хто хоче пізнати творчість Гемінгвея і дух епохи. У центрі роману – історія про друзів, які поїхали подивитися на кориду у місті Памлона. Спека, пристрасть, алкоголь – шалена, гримуча суміш. Але це лише фасад, за яким ховаються травми й тривоги міжвоєнного покоління…

Живий і пронизливий молодіжний роман, написаний на початку 1960-х років, уже став американською класикою. Його авторка на той час сама була підлітком, тому зуміла переконливо передати атмосферу, в якій жила молодь маленьких містечок. В романі С.Е.Гінтон підлітки діляться на два угруповання, відповідно до свого соціального статусу: бідніші – «маслюки», багатші – «соци». Перші – байдуже, якими б чесними, розумними, обдарованими і порядними не були – носять на собі тавро хуліганів і дрібних злочинців, і хоч-не-хоч, а мусять йому відповідати. Другі – «золоті» хлопчики та дівчатка на дорогих тачках, які не знають ліпшої розваги, ніж спіймати «маслюка» і побити його до півсмерті.

Війна з чужими проти міцної дружби, яка об’єднує «своїх», прагнення вирватися з середовища, проявити себе, стати кращим – проти відданості побратимам, яка змушує робити не дуже законні вчинки. Чесна, драматична, зворушлива, до болю пронизлива історія братів Кертісів та їхніх друзів – це однин із найкращих романів про американську молодь, який досі не втрачає актуальності.

Вирушити у довгий, виснажливий і ризикований похід Стежкою Аппалачів – ще те випробування для дружби, надто ж якщо й вона не так щоб дуже міцна. Білл Брайсон вибрався в таку мандрівку у компанії давнього приятеля Стівена Катца, в минулому якого – проблеми з алкоголем і фінансами. І ось двоє лінюхів, обидва в не дуже хорошій фізичній формі, запаслися спорядженням, провізією, картами і оптимізмом – і рушили у похід через густі ліси і скелясті підйоми і спуски, дощі і палюче сонце, болота і річки до кінцевої точки маршруту. Ночі в прихистках для туристів, знайомства з приємними і не дуже мандрівниками, періодичні вилазки в «цивілізацію»… Головна інтрига – чи не втомляться ці чоловіки від своєї мандрівки й одне від одного, чи вдасться їм пройти свій шлях до кінця. 

«Прогулянка лісами» – це надзвича йно весела й дотепна нон-фікшн історія, яка розповість чимало про природу й маленькі міста великої Америки, а також про те, яким благословенням і водночас випробуванням може стати дружба.

Дотепна історія від «королеви модернізму» Вірджинії Вульф про дружбу собаки й людини у дуже красивому українському виданні – це гарна нагода познайомитися з творчістю авторки для всіх, хто цього досі не зробив. У ній – біографія британської письменниці Елізабет Баррет, показана крізь призму життя її улюбленця, спанієля Флаша. Адже пес – це не тільки вірний друг, щоденний супутник і свідок важливих подій. Він – джерело невимовної любові і водночас ревнощів, а отже, його історія не буде простою.

Цей невеличкий за обсягом роман точно припаде до душі любителям песиків і модерної британської прози. 

Мемуари «хрещеної мами панк-року», поетеси і музикантки Патті Сміт – це, найперше, історія її стосунків із художником та фотографом Робертом Мепплторпом. Друзі, коханці, споріднені душі – одне для одного вони значили більше, ніж можна окреслити якимись словами. І Патті Сміт дуже щиро, відверто, цікаво і красиво розповідає про розвиток їхніх стосунків та їхньої творчості, занурюючи читачів у неповторний світ нью-йоркської богеми 60-х років.

Мистецькі експерименти, бідність і поневіряння, вибір – купити хліба чи піти в музей, вишукане й екстравагантне середовище мешканців культового готелю «Челсі», відомі у світі мистецтва, моди, музики й кіно імена, які ніби оживають на сторінках спогадів Патті Сміт. Все це перетворює її мемуари на захопливу хроніку бунтарської епохи, з якою варто ознайомитися.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

763 thoughts on “Нерозлий-вода: 12 історій про справжніх друзів

    Залишити відповідь