Березневий must read: 7 книжок із весняним настроєм

Ілюстрація з книги "Шевченко від А до Я"

Весна – це багато сонця, свіже, аж п’янке повітря, бажання рухатись та створювати, вигадувати та змінювати. Звісно сонечко буде заважати під час читання та виганятиме із затишних кутків, але навіть у такому випадку треба мати пару гарних книжок, щоб було із чим ховатись;)


1

 “Подорожник з новими віршами” Іван Малкович


То чому б не почати весну із віршів? Минулорічна збірка письменника та видавця Івана Малковича займатиме зовсім небагато місця в торбинці, приємна на дотик, а весняний колір її обкладинки говорить сам за себе. А головне, саме за цю книжку Малкович нещодавно отримав Шевченківську премію. Варто і бажано ознайомитись.

До книги вибраного Івана Малковича (1961) увійшли вірші зі збірок «Білий камінь» (1984), «Ключ» (1988), «Вірші» (1992), «Із янголом на плечі» (1997), «Вірші на зиму» (2006), «Все поруч» (2010), «Подорожник» (2013, І-ше видання), а також деякі з найновіших поезій.


2

“Шевченко від А до Я” Леонід Ушкалов, ілюстрації Анастасії Стефурак


Початок весни – це не лише 8 березня та квіти, а й Шевченківські дні. Цього року Видавництво Старого Лева зробило нам усім подарунок – книжку із неформальним поглядом та відомого поета. Яка була улюблена пора року у Шевченка? (Можливо, весна;) У які очі він полюбляв заглядатися – карі, блакитні, а, може, зелені? Про що він думав, дивлячись на зорі? Про все це у новій абетці, текст до якої написав відомий шевченкознавець Леонід Ушкалов. Проілюструвала видання Анастасія Стефурак.

«Шевченко від А до Я» – продовження серії абеток-енциклопедій «Видавництва Старого Лева», у якій відомих діячів української культури показано з неочікуваного і дуже людяного боку. Це арт-бук для родинного читання, завдяки якому і діти, і дорослі дізнаються не лише біографію талановитого живописця, ґравера, прозаїка, драматурга, співака, актора, скульптора Тараса Шевченка, а полюблять його так, як можна любити друга.


3

“Життя і мета собаки”  Брюс Кемерон


Тепло вимагає прогулянок на свіжому повітрі, на одинці, або із найкращими друзями. Яким може бути і пес. Про такого друга розповідає історія Брюса Кемерона. Нещодавно ще й на екрани вийшла екранізація, тож можете обирати – спочатку книжка, а потім фільм, або навпаки.

Спочатку він просто навчився відкривати двері та стерегти хазяїв. Потім він став вірним другом та товаришем для одного хлопчика. Він рятував життя та був відрадою для тих, хто в цього потребував знову і знову, намагаючись зрозуміти мету свого життя, яку він присвячує людям, які перебували поруч…

«Будь-кому хто коли-небудь любив собаку, потрібно прочитати цю мудру, зворушливу та веселу книгу» (Доктор Марті Беккер, «Доброго ранку, Америка»)


4

“Изгои” Сьюзан Хінтон


Весна – це також молодість, бунт, енергія та протистояння. Культовий роман американської літератури. на думку критиків схожий на “Ловець у житі” Джерома Селінджера, “Механічний апельсин” Ентоні Берджесса та “Брати Волф” Маркуса Зусака. Видавці радять читати для шанувальникам класики 20-го століття, підліткам, фанатам екранізації Кополли та фанів жанру Young Adult.

Маленьке містечко в Оклахомі, 60-і роки. У давньому конфлікті протистоять одна одній банди підлітків – грязери та воби. Перше правило грязерів – на одинці не ходити, друге – не попадатись. І завжди стояти за друзів горою, що б вони не зробили. 14-річний Понібой Кертіс впевнений: багатеньким діткам – вобам, золотій молоді з західної частини міста – ніколи не зрозуміти хлопців з бідних кварталів зі східного боку. І лише одна страшна ніч, одна сутичка з вобами все змінює.

Книжковий блогер Ірина Распопіна: “Американка Сьюзан Элоиза Хинтон, автор “Изгоев”, писала свою книгу тоже в 15, как в предисловии пишет переводчик Анастасия Завозова. И эта книга умудрилась попасть и в список 100 запрещённых книг ХХ века, и в школьную программу. А Френсис Форд Коппола экранизировал целых две книги Хинтон: “Изгоев” и “Бойцовую рыбку”, да ещё с таким актёрским составом, который позже вырос в ярчайших звёзд; да они в боулинг могут играть в любом танцзале, если принесут все свои “оскары”, “глобусы” и прочие кинонаграды. Отдельная персональная радость: в “Изгоях” снимался Том Уэйтс.”


5

“Усмішки долі” Адам Джонсон


Збірка оповідань від автора роману «Син начальника сиріт», за який він отримав Пулітцерівську премію, Адама Джонсона. «Усмішки долі» — шість окремих оповідань. Суміш реальності і вигадки, коміксів і традиційного оповідного жанру. Адам Джонсон віртуозно порушує суспільно-моральні проблеми. На тлі новітніх технологій в його текстах розквітають до болю знайомі теми війни, смертельних хвороб, стихійних лих та стосунків.

«Усмішки долі» стали переможцем National Book Award та The Story Prize, фіналістом Los Angeles Times Book Prize, увійшли у десятку найкращих книжок року за версією San Francisco Chronicle, USA Today і Miami Herald. Цю збірку визнали одним із найкращих видань 2015 року The Washington Post, The Daily Beast, Los Angeles Magazine, The Independent.

Видавці обіцяють: вибуховий стиль автора книжки вводить читача в естетичний транс. Сюрреалістичні і несамовиті «Усмішки» пропонують щось рідкісне в художній літературі: новий спосіб дивитися на світ. У продажі після 11 березня.


6

“Ґалапаґос” Курт Воннеґут


Не завадить і трішки іронії від Курта Воннеґута. Нещодавно в україському перекладі вийшов ще один роман відомого американського письменника  – “Ґалапаґос”.  Внаслідок економічної кризи, війни та пандемії, останнім оплотом людства, його колискою, стає острів Санта-Росалія посеред Тихого океану. Але історія ця починається раніше на мільйон років, коли люди ще ходили на двох ногах, їх мозок був більше, а мислили вони зовсім іншими категоріями…Але чи були вони щасливі так само, як мешканці Галапагоських островів? Або все ж всі біди людства були лише через надто великий мозок?..

«Ґалапаґос» — роман, в якому поєднуються антиутопія та постапокаліпсис, написаний з неперевершеною іронією письменника. Книга підійде тим, кому до душі чорний гумор та жанр антиутопії.

Інші книги автора, які можуть вам сподобатися: «Колискова для кішки», «Бойня номер п’ять», «Синя борода», «Сніданок для чемпіонів».


7

“Копаний м’яч”  Денис Мандзюк


Усі марш на вулицю, але перед тим захопіть із собою книжку про футбол. Це не має бути так нудно, як може виглядати на перший погляд. Денис Мандзюк – редактор Газети по-українськи, пише цікаво, розумно та захопливо. А тим паче, коли мова йде про гру, яку люблять мільйони.

«Копаний м’яч» — книга, яка розповість коротку, проте насичену історію українського футболу на Галичині у першій половині ХХ століття та про його значення для української ідентичності. Вона стала першою спробою подібного дослідження походження і розвитку українського спорту.

Як доповнення ви знайдете у книзі невеликий словник застарілих слів, покажчик команд, пояснення абревіатур та гумористичні фейлетони, популярні в ХХ столітті.


Читати: Лютневий мастрід: дихати, мріяти, говорити

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

49 thoughts on “Березневий must read: 7 книжок із весняним настроєм

    Залишити відповідь