Багато вихідних і багато читання – добірка новинок, які ви могли пропустити

Віримо, що вже начитались різдвяних історій, просякли святковим духом, наїлись досхочу мандаринів та готові до нових читацьких випробувань та експериментів. Пропонуємо вам пройтись книжковими новинками, які вийшли під зав’язку 2020, щоб тішити нас у 2021 несподіваними сюжетами. Ієн Флемінг, Ірен Роздобудько, Ніл Гейман запрошують до читання.

Ієн Флемінг

«Голдфінгер» 

В агента 007 нове завдання – і цього разу полем бою стане навіть не казино, а поле для гольфу. Голдфінгер – сильний суперник, з таким Джеймс ще не стикався. Блискучий стратег, неймовірно багатий (а таки найбагатший!) та вельми хитрий. Чи зможе Бонд його переграти? Ставки надзвичайно високі. Тим паче, що йому буде важко зосередитись у райському куточку біля океану – спекотне Маямі, красуні в легких сукнях, дорогі автівки – від розкоші сліпить очі. Тож Джеймсові знадобиться вся його витримка, щоб виконати розпорядження Секретної служби та М.


Ірен Роздобудько

«Метелик не кричить» 

В кожної є мрія – не марнувати час на побутові дрібниці, а справді жити – саме так, як показують в кіно, як пишуть у книжках. Як же встояти перед пропозицією, яка зробить цю мрію дійсністю? Та чи не стане це танцем метелика перед відкритим вогнем? Адже люди постійно зникають. Виходять з дому і не повертаються. Причини одних зникнень здаються зрозумілими: цунамі, урагани, шторми, техногенні катастрофи. Інші ж залишаються загадкою – мов у воду канули, мовби птахи потрапили у клітку, мовби метелики, які припалили крила і назавжди втратили волю. Метелик не кричить, його ніхто не почує. 

Ніл Гейман

«The Sandman. Пісочний чоловік. Том 7. Короткі життя»

 

Знаменитий роман з графічної серіїї відмічений багатьма престижними нагородами. Міф, фентезі та ще багато жанрів тісно переплетені. Схибленість підмовляє Морфея вирушити на пошуки Спустошення. Химерною буде ця мандрівка Сну і Схибленості, помножена на дивну мету. Сон чи яв? Важко сказати, радше гротеск і тільки крихта реалістичності. Де криється Спустошення – блудний брат Безмежних? З власної волі чи з примусу? Несподівана розв’язка відкриє ще один виток в багатотомній історії Пісочного Чоловіка.


Сашко Дерманський

«Різдвяна крамничка тітоньки Мальви» 

Добра різдвяна історія від творця епічного «Чудового Чудовиська», яка додасть святкового настрою всім, кому його бракує, а для інших стане просто барвистим феєрверком. Крамничка тітоньки Мальви – уособлення свята, яке так чекають в місті. Але цього разу все під загрозою, адже лиходії Мряка та Крук (можете їх вважати послідовниками того самого зловісного Ґрінча) вже задумали щось жахливе. В таких історіях завжди є супергерої, тут це хлопчик Тишко та його чотиринога подруга Кучугурка. 

Ерін Морґенштерн

«Беззоряне небо»

Обережніше зі старими книжками! Студент Закарі Езра Роулінз знехтував пересторогою та опинився у вирі дивних подій. Бувалий в бувальцях томик розповідає історію, яка захоплює і несподівано звертається до нього, відкриваючи несподівані таємниці. Та звідки взялась ця книжка? Чому вона про нього? Жага розкрити секрет книжки веде його звивистим шляхом до Нью-Йорка, прихованої книгозбірні та закритого клубу. За книжки, виявляється, і вбити можуть. Яка ж доля чекає на Закарі, який знайшов серед нових знайомих союзників. Нехай їм і не треба рятувати світ, але чи вдасться врятувати хоча б себе і бібліотеку? 


Катерина Міхаліцина, Станіслав Дворницький

«Реактори не вибухають. Коротка історія Чорнобильської катастрофи» 

Трагедія на ЧАЕС – найбільша техногенна катастрофа на території Європи, відлуння якої досі відчувають ті, що стали її свідками і навіть ті, хто народився пізніше. Ця книжка в доступній підліткам формі розповість про вибух у різних вимірах. Вона не гратиме на емоціях, але змусить відчувати, вона не завалить фактами, але доможе зрозуміти, як все працює чи не працює, вона не волатиме про екологічне лихо, але покаже, що завдано великої біди, і нарешті – пояснить політичні мотиви, зокрема замовчування, яке надто багато коштувало не одному поколінню. 


Філіп Пулман

«Книга пилу. Таємна
спільнота» 

Друга «Книга пилу» стрімко переносить читачів в часі. Щойно у «Чарівній дикунці» Лірі Сілвертон був всього рочок, та це не завадило їй стати головною героїнею цілої книжки, а тепер всі двадцять. Дівчинка виросла, але залишилась такою ж спраглою до пригод, хоч   і схильною до меланхолії. Здається, вона тільки краєм вуха чула про страшний злочин, а вже втрапила у халепу з таємничим Магістеріумом. Попереду на головну героїню чекає мандрівка не на один день – що вона для Ліри: втеча чи намагання знайти відповіді? 

 

Лінн Ульман

«Бентежні» 

Як це бути донькою культового режисера та відомої акторки? Лінн Ульман розповідає про батьків Інґмара Берґмана та Лів Ульман. Історії, записані на диктофон, знайшлись саме в той час, коли були потрібні. Скринька з дитячими спогадами чи роман про дорослішання поруч зі знаменитими батьками? Тут вже вирішувати вам.

«Бентежні» – нестандартна біографія, яка не тільки малює портрет цілої епохи, показуючи знакові постаті у незвичних іпостасях. Це книжка, яка вчить нас записувати важливі моменти та розмови, адже потім пам’ять може гратись з нами. 

Дж. Скотт Кемпбелл, Енді Гартнелл

 

«Пані Небезпека»

Леді починають та перемагають. Еббі Чейз знається на археології та співпрацює з секретною спілкою «Пані Небезпека». Вона одразу помітить магічний артефакт, тому особливо цінна для організації. В її команді спритні Сідні Севедж та Наталі Касстл. Шпигунки полюють на артефакти, за якими ганяється й сумнозвісний «Молот» – бандитський синдикат, що прагне захопити весь світ. Хоч і не супергеройки, але воістину дивожінки працюють у «Пані Небезпека». Вони не пасують перед труднощами та йдуть в бій з гордо піднятими головами. 

Роберт Матцен

«Дівчина з Нідерландів. Одрі Гепберн і Друга світова війна»

Одрі Гепберн асоціюється зі стриманим шиком. Її образ зі «Сніданку у Тіффані» став іконічним та одним із найбільш впізнаваних. Про зірку багато писали та говорили, але про її дитинство відомо мало, власне, через те, що вона не хотіла про це розповідати. Та все ж Роберту Матцену вдалось розшукати документальні свідчення про ті часи. Друга світова застала Одрі в Нідерландах, дівчинка-підліток голодувала, переховувалась від бомбардувань та втрачала рідних. Вона вижила, тож навчилась по-справжньому цінувати життя, співчувати та співпереживати.

 

Авторка: Юлія Дутка