Понеділки ні в чому не винні: чому так важко формувати нові звички і як змусити їх працювати на вас

Ми так хочемо бути кращою версією себе: налагодити сон, покращити здоров’я, фігуру чи вивчити нарешті ту французьку. Обіцяємо собі з понеділка почати ходити у спортзал, більше читати чи записатись на курси, але часто не виконуємо обіцяного — і починаємо ненавидіти понеділок ще більше. Ці понеділки — такий собі символ одвічних програшів і невиконаних обіцянок. Аби наступного разу все ж досягти мети і втілити бажане у реальність, варто сформувати нові корисні звички і розпрощатися зі старими і ненависними.

da77e1fb6b9ff91fa7f1f316aecf1cf5a2207224f84d77c5272e856a07e55819

Джеймс Клір

Джеймс Клір — американський фахівець із мотивації, популярний лектор і автор численних статей про самовдосконалення. У книзі «Атомні звички» він крок за кроком пояснює, де знайти мотивацію, як приборкати звички і змусити їх працювати на вас.

Ми — це наші звички

Звички — неусвідомлені, бажані та й навіть ненависні — це дещо більше, ніж хороша чи погана сторона власного «я». Вони глибше ніж слова розповідають про наші цінності, вподобання і турботи — показують те, що ми обираємо і з чим готові змиритись. 

Звички формують нашу щоденну рутину і допомагають нам не втрачати життєвих орієнтирів. І якщо дехто вважає рутину чимось передбачуваним і непривабливим, насправді вони потрапляють у полон звички неорганізованості. Хороші звички допомагають нам рухатись до мети — адже виконуючи десятки щоденних справ на автопілоті, ми залишаємось повними сил для нових звершень.  

Чи часто ви замислюєтесь про те, які маєте звички? Можливо, прокидаєтесь вранці від кави, забуваєте вимикати світло в коридорі, знімаєте стрес пробіжками чи курите при найменшій тривозі? 

Розуміти природу звичок так само важливо, як усвідомлювати свої бажання та амбіції. Щоб нові звички успішно прижились у нашому житті, а не вигулькували в пам’яті як грабіжники декількох грамів совісті перед черговим «я знову забувся про тренування!» — потрібно не так вже і багато: правильно оцінити свої можливості. 

Джеймс Клір переконаний, що кожна велика звичка починається з маленьких кроків. І якщо їх робити, вони непомітно просковзають у нашу рутину. 

  1. Зробіть нову дію простою: ніщо так не вбиває мотивацію, як непідйомні цілі. Оцініть свої можливості і досяжний результат.
  2. Зробіть її очевидною. Буває важко згадати про обіцянку читати книгу щовечора, бо її просто немає поряд. Залиште книгу біля ліжка і встановіть правило вимикати після 22 години всі гаджети — це допоможе вам опанувати нову звичку. 
  3. Прив’яжіть нову бажану звичку до наявної — це золотий секрет нових починань. Наприклад, спробуйте щодня після ранкової кави медитувати одну хвилину (навіть таймер поставте!) або після чищення зубів  присідати 20 разів. Нічого складного, бо це тільки початок. 
  4. Пообіцяйте собі супервинагороду за досягнення мети. Або навіть декілька.

Чому вселенський підхід «почну з понеділка» не працює?

Напевно, кожен із нас мав хоча б раз обіцяв собі: «З понеділка почну обов’язково!». Сповнені енергії та мотивації після вихідних чи відпустки, ми по-різному витримуємо цей виклик. Вам пощастило, якщо ви все ж досягли бажаного результату. Однак історій про ненависний понеділок і прокляте нове починання так багато, що можна вже видати мануал «Як не зненавидіти себе і все навколо. Том другий. Понеділок».

Справа в тому, що понеділок насправді ні в чому не винний. А щоб оминути підводні камені, які можуть спіткати вас на шляху до формування звичок, Джеймс Клір дає декілька порад. 

  1. Не плануйте відразу багато. Наш мозок лінивий, легше привчати його до змін у зоні комфорту, а не в зовсім невідомій сфері. Звикати потрібно крок за кроком.
  2. Ведіть трекер звички і винагороджуйте себе за досягнення навіть маленьких результатів. Це допоможе вам не зійти з дистанції і не кинути обіцяного. Так, наш лінивий мозок можна підкупити!
  3. Підтримуйте рівень мотивації. Це як рівень кисню в балоні — його потрібно підтримувати, інакше доведеться починати все спочатку. Звичку важливо постійно підживлювати новою інформацією і новими враженнями.
  4. Не ускладнюйте — це одна з ключових стратегій освоєння звички. Не шукайте відразу найгарніший і найфункціональніший спортзал у місті, знайдіть той, що розташований поряд із вашим будинком, куди не доведеться їхати через пів міста в годину пік. 
  5. Звички — це про тривалість і про процес. Тому важливо пам’ятати, що кожного разу, виконуючи обіцяне, ви стаєте на 1% кращим і ближчим до цілі. І навіть якщо прогресу не помітно, ви все одно рухаєтесь. Процес буває помітним в перспективі, а не в конкретний момент. 
  6. Аби звичка стала частиною вашого життя — вона має поступово зростатися з вашим розкладом і не викликати зайвих труднощів. Неможливо просто так взяти і вивчити ту французьку за 30 днів. Це має бути поступовий процес. Без зайвого стресу, надмірних жертв і страждань. Лише крок за кроком, збільшуючи зону комфорту, де нова звичка буде невід’ємною частиною вашого світу. 

Здається, що серед щоденних справ змусити звичку працювати не так просто. Проте можливо. З правильними підходом і очікуваннями можна досягти будь-якої мети — головне знайти потрібну стратегію.

Надія Скокова
Я – історик, пишу концептуальні тексти й дисертацію. Моє хобі – робити складні речі простими. Вірю у власну впертість та уяву.

19 525 thoughts on “Понеділки ні в чому не винні: чому так важко формувати нові звички і як змусити їх працювати на вас

    Залишити відповідь