Книги про архітектуру та дизайн інтер’єру: добірка + рекомендації від експертів

Світовий день архітектури відзначається в перший понеділок жовтня; його  ж український аналог святкують 1 липня згідно з Указом президента «Про День архітектури України» (1995 року). Для всіх, хто любить креслення, знає, що таке “імплювій”, та не виходить з дому без заточеного ножиком олівця — ця добірка. 

Що спільного у Будинку з химерами, Домом зі зміями та Маєтком Лібермана? Маскарони — скульптурна прикраса будівлі у формі голови, зазвичай зі страхітливим виразом, щоб не пропустити всередину злих духів. Їх чимало по всьому Києву, варто лише під час прогулянки центром міста частіше звертати погляд уверх…

Будь-яка річ в нашому будинку повинна не лише вражати візуально чи виконувати практичну функцію, а й викликати певні емоції, показувати свій оригінальний характер, представляючи таким чином її хазяїна як людину, що цих емоцій потребує та яка їх готова випромінювати. Тому щоб усвідомити, як створити домашній затишок — чи взагалі будь-який життєвий простір, — треба почати з усвідомлення ролі в ньому речей, яке і надає Дон Норман. 

Можливо, дещо іронічна книга про балкони, без певної романтики яких, однак, важко уявити собі українські багатоповерхівки. Ці часто незаконні прибудови, відгомін колишньої, радянської ментальності, — все ж досить цікавий архітектурно-суспільний феномен, причини якого варто дослідити. 

Працюючи в сфері дизайну інтер’єрів, буває важко знайти потрібного клієнта самотужки. Як розрекламувати свої навички, опанувати маркетингові інструменти для самостійної розкрутки свого робочого портфоліо та “влитися” в креативну спільноту — читайте в цьому чудовому посібнику. 

Невеличкі хатинки посеред природи (cabins) стали популярними у 19 столітті, коли в суспільства з’явилася потреба побути на самоті з собою, споглядаючи живописні краєвиди. Ця книга — збірка як екстер’єрів, так і інтер’єрів таких будиночків, з відповідними розмітками, описами і обрахунками. Прекрасне подарункове видання як для архітектора, так і для дизайнера інтер’єру. 

Втіленням стилю у багатьох архітекторів є… стілець. Цей звичний предмет меблів здатен розповісти про спрямування, філософію та професіоналізм більше за інші. Який стілець розробив Аалто? Чи такий вже простий стілець Гауді? Які стільці створили Чарльз і Рей Імзи? Книжка доповнена детальним аналізом та розробором найдрібніших деталей у проектуванні. 

Гліб Ушаков, кандидат архітектури, доцент КНУБА:

Книги про архітектуру та дизайн інтер’єру: добірка + рекомендації від експертів 0

Ерофалов Б.Л. «Римский Киев, или Castrum Azagarium на Киево-Подоле» (К.: А+С, 2017)

Нова книга відомого архітектурного письменника та видавця Бориса Єрофалова є результатом багаторічних досліджень найбільш загадкового періоду в історії Києва і цілого регіону, центром якого було це місто з прадавніх часів. Це раннє середньовіччя: перші століття нашої ери.

З точки зору аналізу архітектури та містобудування, а також спираючись на історичні і археологічні джерела, описуються цікаві і незвичні висновки і гіпотези стосовно тісного культурного зв’язку Давнього Києва та Давнього Риму. Розкриваються нові ракурси обставин розвитку нашої столиці як регіонального центру.

Район старого Подолу постає по-справжньому давнім осередком нашої культури.

Зиміна С.Б. «Стилі інтер'єру» (Довіра, 2018)

У одній книжці авторка зібрала величезну кількість різноманітних історичних стилів та їх сучасних стилізацій в дизайні інтер’єру. Це видання – результат кропіткої систематизації численних прикладів під час навчання майбутніх архітекторів дизайну інтер’єру.

Наочно та системно викладено розвиток дизайну інтер’єру, навіть початківець зможе скористатись книжкою для свідомого проектування у певних стилях.

Це не просто картинки стилів – а система елементів, композиційні принципи та особливості до кожного стилю від давнини до ультрасучасності.

Книги про архітектуру та дизайн інтер’єру: добірка + рекомендації від експертів 0
Книги про архітектуру та дизайн інтер’єру: добірка + рекомендації від експертів 0

Йен Ґел. Міста для людей (Основи, 2018, пер. Ольга Любарська)

Українське видання всесвітньо відомого урбаніста обґрунтовує та розкриває на наочних прикладах підхід до формування гуманістичного простору міста, де є справжній активний громадський простір, і місто наближається до соціального середовища.

Книга розкриває сутність проблем сучасного містобудування, яке, на жаль, розвивається в Україні та вказує альтернативні шляхи тим, хто дійсно бажає гуманних перетворень. Замість баштового житла підвищеної поверховості і суцільного паркування – зелені подвір’я середньої поверховості і культурне середовище.

І головне, що наводиться методика практичного втілення цих ідей.

Наталія Піскун, дизайнерка інтер'єру:

Віктор Папанєк — американський теоретик і практик дизайну. У цій книзі він досліджує переворот у цій сфері — соціальний дизайн, який розрахований на справжні потреби людства і природи, з ухилом на еконологічне виробництво, пошук нових способів створення важливих у повсякденні предметів. Та інноваційні методики Папанєка не обмежувалися лише сферою реального: він також цікавився семантикою, символічним значенням об’єктів, виступаючи творцем з глибоким досвідом в культурології. Він створив переворот, заперечивши бездумне штампування пустих і непотрібних об’єктів.

Книги про архітектуру та дизайн інтер’єру: добірка + рекомендації від експертів 0

Chip Kidd: Book Two (Rizzoli, 2017)

Чіп Кідд — американський графічний дизайнер, відомий переважно неповторним стилем оформлення книжкових обкладинок (з 1986 р. Кідд оформлює приблизно 75 обкладинок на рік). Його дизайнерські рішення можна застосувати не лише в створенні поліграфічної продукції, а й в дизайні в цілому. Автор знає, як передати ідентичність продукту, який він візуально представляє, а також творця, що за ним стоїть, — адже саме він відповідальний за впізнаваністю на американському ринку книг Харукі Муракамі, Олівера Сакса, Орхана Памука та інших.

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

810 thoughts on “Книги про архітектуру та дизайн інтер’єру: добірка + рекомендації від експертів

    Залишити відповідь