Все не так погано — 13 антиутопій до бінґо

У жанру антиутопії чимало шанувальників. Вочевидь, і тому, що після читання антиутопій довколишнє здається не таким вже й жахливим та безрадісним. Такі книжки — чудова терапія для того, щоб почати мислити позитивніше. Все-таки добре, що у нас не так, як в цих 13 історіях.

Продовження «Оповіді Служниці», але вже без Фредової, від якої лишився тільки спогад. І крихітка Ніколь. Ще одна мандрівка до жахливого Гілеаду 15 років потому. «Заповіти» розкажуть про події устами трьох жінок з різних прошарків тоталітарного суспільства: Лідія, Агнес і Джейд. Ідеологиня режиму — дуже впливова жінка, юна дівчина, яка не хоче заміж за нелюба, і та, хто яка виросла поза межами Гілеаду, хоча має до нього безпосередній стосунок. Цікаво, скільки ще залишилось режимові, який прагне знищити та, в кого він відібрав життя та все, що вона цінувала.

Коли весь світ випалена пустеля, а затишок криється лише у «Хмарі». Тобто у корпорації «Хмара», що є найбільшим і найбажанішим працедавцем. От і Пакстон, у якого колись був невеличкий власний бізнес, хоче там працювати. Робота в корпорації не для слабких: хворіти тут геть не вигідно, відпочивати особливо ніколи. Коли Пакстон зустрічає Цинію, він не підозрює, що має справу з промисловою шпигункою, яка не погребує нічим, навіть їхньою дружбою, щоб досягти своєї мети. «Хмара» таки покаже свій непривабливий бік. Майбутнє без вихідних та відпусток — чи справді ми такого прагнемо?

Головний герой — вовк. Тож, здавалося б, серед овець він має перевагу. Він інший, але такий самий пригноблений тоталітарним режимом свиней, на сторожі яких стоять вірні пси. Але вовк ніколи не стане вівцею, навіть якщо його залякати. Він не буде тулитись в куточку і просити помилування, він вишкірить зуби і вчепиться в горло тому, хто наважиться його атакувати. Три випуски, які розміщені у цьому hard-cover, розкажуть вам про боротьбу проти тоталітарного режиму та боротьбу про те, щоб бути таким, як хочеш, і з тими, кого любиш.

Антиутопія, яка швидше за літак домчить вас до тропічного краю. До таємничого пляжу за намальованою картою — мандрівнику Річарду випадає ще одна пригода під час подорожі Таїландом. Разом з ним французи, які теж хочуть побачити Пляж — райський куточок без цивілізації, де час тече зовсім інакше. Чи ні? 

Ті, хто населяють Пляж, створили власну утопію, але чи все там добре? І чи всі там добрі? Чи все ж теплий гостинний край ховає звіриний вищір, а на чистому пісочку чигають підступ, ненависть і смерть?

«Моє тіло — моє діло» вже поза законом, адже коли говорять про укріплення сімейних цінностей, чомусь покладають всю відповідальність на жінок. А самотнім жінкам не можна розпоряджатись своїми тілами. Ця історія саме про них. Про юнку, яка завагітніла, але не хоче дитину. Про зрілу жінку, яка мріє стати матір’ю, але не має права всиновити дитину. Про цілительку, яка може їм допомогти. Про матір сімейства, яка залишила навчання, бо сім’я — найважливе, але зараз в неї закрались сумніви… Про науковицю, яка вибрала кар’єру. Що буде з ними у цьому антиутопічному світі? 

Світ вже не такий, як був раніше. У недалекому майбутньому влада опинилась у руках лиходіїв, які не гребують нічим. Жорстокість привела їх на вершину, залякування їх там і утримує. Борця за справедливість Росомахи вже не видно. Старий Логан дбає про родину та власну ферму. Йому подобається просте життя, добре разом з дружиною та дітьми, але цьому не судилось довго тривати. Жорстокий Галк зі своїми зарізяками позбавляє Лоґана сім’ї. Росомасі доведеться знову випустити кігті, щоб домогтись відплати і помститись тим, хто вкрав у нього найцінніше.

Не так багато років потому. Хаос охопив Київ після теракту. Поки одні намагаються загоїти рани, інші користуються безвладдям. Хтось шукає справедливості, хтось наживи. Конфлікт тільки наростає. Переплетіння емоцій та особистого створює текст, який зачіпає низку дражливих тем, алегорій та сиволів. Чи справді добрими намірами вимощена дорога в пекло? Яка вона — повна влада? Чи здатне людство на доброту? Приготуйтесь до химерного чтива, яке впевнено вестиме до карколомної кульмінації та несподіваної кінцівки.

Втратити голос — адже 100 слів на день — це мізер. Навіть на привітання знайомим можна витратити більше. А саме таким бачить недалеке майбутнє Крістіна Далчер. У її антиутопії уряд США ухвалює нові закони для жінок — не більше 100 слів. А якщо більше? Електричний розряд підсмажить. Невже таке можливо в цивілізованому світі. Джин Макклеллан відмовляється у це вірити, але не може ховатись від жорстокої реальності. Скільки це триватиме? І чи наважаться пригноблені жінки вступитись за свої права, організувати рух опору, проголосити, що незгодні коритись.

«Видозмінений вуглець», «Зламані янголи» та «Пробуджені фурії» — захоплива мандрівка у майбутнє, де людська свідомість може жити вічно у різних тілах. Були б на це гроші. Мандруємо разом з Такеші Ковачем — експосланцем ООН та приватним детективом, який опиняється у вирі інтриг, стає учасником міжпланетних конфліктів, найманцем, який воліє між двома сторонами обирати правильну. Здавалось, з такою професією та багажем досвіду у нього не мало б бути принципів, та все ж. А в третій частині Ковач, який оклигує від попередніх кампаній, потрапить у неприємності, коли вступиться за жінку.

Підліткова антиутопія — рідкісний звір, але він все ж існує. Разом з «Музеєм крадіїв» переміщаємось до міста Джуел — притулку тиранії, який краде дитинство. Адже тут за хлопчиками і дівчатками постійно стежать, щоб вони були сумирними та тихими, а допомагають у цьому срібні ланцюги. День Розділення — вшанування дорослості, час звільнення від пут. Але Ґолді Рот не судилось до нього дочекатись — скасували. Розчарована дівчинка тікає і опиняється у Музеї Данта, де їй відкривається страшна таємниця. А розкаже її незвичний хлопчик Тоудспіт.

Коли можеш побачити далекий простір, а всі довкола ні. Мовчати безпечно, але так хочеться відкрити істину. Габр колись був незрячим, але тепер він бачить. Він захоплений тим, що розкинулось перед його очима, але не може пояснити тим, хто живе у пітьмі, що таке світло. Він відкриває для себе світ, бачачи, що все, що він робив, було кимось продиктоване. Але тепер він не зможе покірно віддати свою долю в чужі руки. Він прагне свободи. Та навіть кохана не вірить, і нацьковує на Габра Міністерство контролю, щоб позбавило його галюцинацій. І це тільки старт протистояння зору і сліпоти, свободи і примусу.

Все не так погано — 13 антиутопій до бінґо 0

Уявіть світ, який омиває магічна Енергія, де кожен має особливий талант. Син оракула Акос, що належить до народу тувеситів, може блокувати будь-який магічний вплив. Невразливість? Майже. 

Талант Кіри — біль від дотику, який із задоволенням використовує її тиранічний брат. Кіру болить біль кожного, тож понад все вона прагне перестати бути каральною десницею правителя шотетів. Чи вдасться їй разом з Акосом здійснити кожному власну мрію, сповнити прагнення. В історії є продовження — «Розділені долею».

Думаєте, майбутнє буде світлим? А як щодо світу, де панують жорстокість, тиранія та приниження? Саме таким воно постає у трилогії «Обнулена». Кайлі — 16, але вона навіть не уявляє, що було раніше. Вона пройшла повне перезавантаження. І таких обнулених чимало. Все б нічого, можна було б почати нове життя і не перейматись, та щоночі до дівчини приходять кошмари, страхітливі сни, які немовби закликають: «згадай, згадай…» Кайла готова почати боротьбу за власне минуле, але навіть уявити не може, скільки крові та зусиль це потребуватиме. Спостерігайте за її подвигом упродовж трьох цікавезних частин.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

216 thoughts on “Все не так погано — 13 антиутопій до бінґо

    Залишити відповідь