Нові англомовні книжки на Yakaboo: Ґрета Тунберґ та вибір книжкового клубу Різ Візерспун

У квітні неочікувано з’явилися відомі англомовні книжки, на які ми давно вже чекали. Що ж, зустрічайте актуальну добірку:

Ця книга написана відразу від цілої сім’ї Тунберґів, про чию доньку і сестру Ґрету, еко-активістку ви точно чули. Цього разу в оповіді йтиметься про те, як вдалося прищепити у вихованні дітей прагнення до змін. Ми дізнаємося про те, що Ґрета ніколи не була популярною в школі і довгий час піддавалася цькуванню; як в неї виявили обсесивно-компульсивний розлад і синдром Асперґера, а в її сестри синдром дефіциту уваги і гіперактивності; як дійшло до того, що Ґрета вирішила піти на кліматичний страйк біля будівлі шведського парламенту. Книжка містить роздуми про екологію, політику, але також і про психологічне здоров’я та виклики, з якими деяким сім’ям доводиться стикатися щодня.

Якщо ви слідкуєте за книжковим блогом акторки Різ Візерспун, то точно знаєте, що цю книжку нещодавно читали в рамках її проєкту. До того ж, вона стала вибором читачів Goodreads в номінації “Історична проза” у 2019 році. 

Це магічна і дещо незвична історія про колоніальну Малазію 1930-их рр. 11-річному хлопчику Рену його помираючий наставник загадав віднайти палець, який він якось втратив під час аварії, щоб його мертве тіло змогло віднайти спокій у своїй цілісності. Тим часом цей палець знаходить собі іншого хазяїна: дівчину Джи Лін, яка мусить працювати танцівницею, аби відкупити борги своєї матері. У романі багато давніх вірувань, анімістичних загадок, але також і розвінчувань стереотипів та боротьби проти неволі. 

Перевидання роману видатної письменниці, написаного ще у 1996 році. 

Нью-Йорк, сім’я успішних бізнесменів, в якій, до того ж, панує мир і турбота один про одного. Аж поки не починається розлад. 15-річна донька Мері-Енн на одній з вечірок напивається і її ґвалтують. Та попри такий болісний інцидент, вона чомусь не хоче висувати обвинувачення проти свого ґвалтівника, через що свариться з батьком, який відправляє її жити до родичів. Сам батько потроху скочується в алкоголізм, сім’я розпадається на очах і тільки диво може їх усіх врятувати…

Це остання книга видатного журналіста Крістофера Букера. 

Поняття групового мислення, Groupthink, описував ще Джордж Орвелл. Та, на жаль, наша реальність перетворилася на його антиутопію, і тепер рішення приймаються не на основі об’єктивної інформації, а базуючись на консенсусі ідей самовстановлених лідерів групи, які відкидають будь-які альтернативні думки. Суспільство опиняється в бульбашці і боїться заперечувати, формуючи культуру страху. Букер проаналізував ці аспекти нашої реальності та те, як ми самі себе обманюємо, автоматично визначаючи на основі загальних упереджень, що є “правильним”, а що ні. 

Депресія не є вироком, і малі та великі депресивні епізоди бувають у багатьох впродовж життя. У цій книзі містяться терапевтичні поради про те, як не впасти у пригнічений стан, визначити негативні тригери та усунути їх, а також відкрити для себе метакогнітивну терапію. 

Звісно, книжка не є панацеєю в разі, якщо у вас серйозні проблеми, і не відміняє консультації з психотерапевтом. Однак вона може стати першим кроком на шляху до кращого самопочуття та чудовим профілактичним засобом. 

Книжка-номінант на Women’s Prize 2020 від авторки бестселерів New York Times. Роман також було обрано книгою року за версією The Times, Guardian, Daily Telegraph, Washington Post, Herald та Good Housekeeping.

Кінець Другої світової війни. Одній сім’ї вдається вийти з бідності завдяки вдалим інвестиціям, і вони купують собі помістя Dutch House в Філадельфії. Однак діти цієї, тепер уже заможної, сім’ї – брат Денні і сестра Мейв – знову через деякий час опиняються у скрутному становищі та вимушені розраховувати лиш один на одного. Чи зможуть вони зберегти дружні стосунки впродовж випробувань? Книжка порушує ці важливі питання родинних зв’язків та особливості братських стосунків. 

17 thoughts on “Нові англомовні книжки на Yakaboo: Ґрета Тунберґ та вибір книжкового клубу Різ Візерспун

    Залишити відповідь