Альтернатива Нобелівській премії з літератури: У Швеції планують вручити аналог видатної відзнаки

Шведська академія ще у травні заявила про своє рішення
не вручати цього року Нобелівську премію з літератури.
Однак культурні діячі Швеції знайшли альтернативу

Понад 100 шведських письменників, акторів, журналістів та представників інших професій сформували так звану Нову академію (The New Academy), що оголосить лауреата почесної літературної відзнаки у жовтні. Вручення відбудеться 10 грудня 2018 року, і на наступний день після цього новостворену Академію буде ліквідовано.

«Ми заснували Нову академію, щоб нагадати людям, що література і культура в цілому повинні пропагувати демократію, прозорість, емпатію, повагу, неупередженість, відсутність зверхності та сексизму» — зазначено на сайті організаторів. — «В часи, коли все частіше людські якості постають під загрозу, література стає все більш вагомою противагою культурі замовчування та утисків. Нова академія вважає за необхідне, щоб найвизначнішу світову літературну премію було вручено у 2018 році. Призначенням цієї премії ми висловлюємо протест. Ми хочемо показати загалу, що професійна культурна діяльність не повинна відбуватися в умовах примусу, перешкод і зловживань».

Шведські бібліотекарі запрошуються до номінації на премію авторів з усього світу, які змогли якнайкраще описати людське життя. Після одержання номінацій Нова академія запустить громадське голосування, і 4 найпопулярніших авторів потім «постануть» перед журі, яке і вирішить, хто з них найбільш достойний бути лауреатом премії.


[irp posts=”23535″ name=”10 геніальних книг нобелівських лауреатів в українському перекладі, які варто прочитати “]

[irp posts=”26816″ name=”Нобелівська премія з літератури 2018 року скасована”]


Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

8 thoughts on “Альтернатива Нобелівській премії з літератури: У Швеції планують вручити аналог видатної відзнаки

    Залишити відповідь