Читво з «бульбашками»: Книжки про алкоголь

Наші смаки покращуються. З розвитком технологій та індустрії виробництва алкогольних напоїв для споживача відкривається необмежений вибір на будь-який смак та гаманець. Ми стаємо гурманами — те, що куштували ще вчора, сьогодні вже не задовольняє наші рецептори. Україна впевнено стала на шлях крафтового пивоваріння, а на полицях та в меню винних барів все частіше можна помітити вина з позначкою «Біодинамічні». Коктейль-бари зажили слави на міжнародному рівні, а кількість фестивалів, де головна дійова особа алкоголь — вражає! То як не загубитися в цьому калейдоскопі смаків, що обрати для себе та як зробити це правильно? Де шукати якісний алкоголь і що таке, власне, якісний алкоголь? Ми підібрали для вас найцікавіші видання українського книжкового ринку, з яких ви дізнаєтесь багато нового про алкоголь, його історію та сьогодення.

Настільна енциклопедія, яка знайомить читача з винним світом з основ. «Практичний путівник по винах» — написано на першій сторінці, а я б ще додала: «По винах та виносвіту».

Книжка можливо і не зробить з вас професійного сомельє, але однозначно навчить вас оперувати поняттями та розрізняти вина за сортом, регіоном, назвою. Розуміти, чим відрізняється брют натюр від екстра брюту, що таке таніни, звідки вони беруться та для якого вина вони характерні. За якими критеріями дегустатори оцінюють вино, які аромати характеризують якісне вино, а які виказують його недоліки. І якщо ви ще не знаєте, який бокал пасує до купленого в магазині вина — тут ви знайдете відповідь. Дуже зрозумілі схеми та малюнки підкажуть вам, за якої температури подавати те чи інше вино та з якою їжею вона смакуватиме найкраще.

Автори аналізують найбільші виноробні регіони світу, наводять приклади топових винних зразків, а також систематизують вино за видом, при цьому схематично наводять процес виробництва того чи іншого виду та характеристику смаку. То ж якщо ви вирішили навчитись розбиратись в безмежному світі древнього напою, ця книжка — вдалий початок.

На полицях магазинів та у винних картах закладів все частіше бачите позначки «Органічне», «Біодинамічне»? Що це за вино, існує воно насправді чи це все фантазії маркетологів? Чим відрізняються такі вина від тих, що ми звикли вживати? У Видавництві Старого Лева нарешті вийшла книжка, яка вичерпно дасть відповіді на ці та багато інших питань, що турбують допитливого споживача.

Авторка зібрала головні складові правильного та вдалого натурального вина. З якого винограду виготовляється такий напій та як правильно виростити саме той виноград, як і де зберігаються органічні вина. Основні правила споживання, адже дослідження і споживання вина — також мистецтво. Тому, як правильно зрозуміти вино на смак та аромат, визначити чи є в ньому дефекти, а відтак, наскільки якісно винороб створював напій. Ну і звісно про культуру виробництва натуральних вин, походження та розвиток руху.

Останній, дуже смачний та цікавий розділ, як на мене, розповідає про найяскравіших представників натуральних вин та характеристику їх смаків. Ігристі, червоні, білі, рожеві та такі популярні сьогодні оранжеві! Навіть адепти солодких вин знайдуть рекомендації для своїх рецепторів.

Смак пива від Ренді Мошера можна сміливо назвати справжньою пивною Біблією! І як же нам пощастило, що за переклад цієї фундаментальної праці взялась Лана Світанкова, пивна ентузіастка, перекладачка та суддя BJCP (міжнародна сертифікаційна програма пивних суддів, також опис пивних стилів по BJCP більшість пивоварів використовують як основу при створенні нових сортів пива)

Книга є мастрідом для поціновувачів, а також для людей, які тільки починають свій шлях дослідження пивного Всесвіту та пізнають багатство його стилів.

Як правильно підібрати бокал до того чи іншого стилю. Аналізувати зразки вишукуючи в ньому базові аромати та смаки, або дефекти, що, власне, і допоможе вам ідентифікувати, наскільки пиво виготовлене якісно. Для цього вам на допомогу прийдуть яскраві діаграми та ілюстрації. Повний опис пивних стилів, приклади топових зразків для знайомства з ними та історія їх походження. Як відбуваються професійні дегустації пива, якими навичками має володіти пивний суддя. Як правильно подавати пиво і найсмачніше — з чим найкраще смакувати той чи інший сорт! Забудьте про чипси та солону рибку. Справжні пивні гурмани міксують смаки на заздрість навіть поціновувачам вина і доводять, що пиво може посідати високу сходинку серед інших алкогольних напоїв!

І знов Лана Світанкова радує фанатів перекладом пивного бестселера. Насправді надзвичайна книжка, яка переверне ваш погляд на пиво! Комікс вдало поєднує історичні факти з появою пивних стилів. Історія простягається від початку дослідження первісними людьми способів видобування алкоголю до сьогодення. Ненав’язливо та захопливо автори проводять нас від найдавнішого стилю Ламбік, через терни історичних подій народження пивоваріння в монастирях, звідки з`являється хміль, закон про чистоту пива, період виникнення такого знайомого для нас стилю портер та його нащадка — стаута, революційних часів лагера, а за ним технологічно-маркетингового буму промислового виробництва пива в великих масштабах, до крафтової революції, яка дала поштовх ренесансу якісного пива та новаційних пошуків незвичайних смаків, стилів та сортів.

Читається на одному подиху — автори напрочуд вдало прослідкували історичні події, що передували виникненню того чи іншого стилю, як ці події відбивались на пивоварній галузі, смаках та настроях пивоманів. Тут є все! І чума, і світові війни, і сухий закон, і крафтова революція, яка змінила погляд на якість і виробництво пива. Тож якщо ви стомились від серіалів чи фільмів та хочете спокійно, але цікаво провести ваш вечір — ця книжка ідеально для цього підходить! Комікс однозначно цікавіший за будь-який серіал! І перевертаючи чергову сторінку, ви не заспокоїтесь, поки не дочитаєте до кінця! О, ну і звісно пляшечка вдалого крафту не стане на заваді!

Леонід Липовецький — винний ентузіаст з Харкова. Протягом шести років є автором блогу «Винный чайник», людина яка любить та вивчає вино та з легкістю нам про нього розповість в своїй праці «Азбука винного чайника. Червоне біле і трохи рожевого», першій книзі про вино українського автора.

Уявіть собі, що ви ніколи не пили вина, ба більше, ніколи про нього не чули, навіть не знаєте, яке вино на вигляд, але взяли собі за мету дізнатись про цей напій все — тут вам стане у пригоді гід Леоніда Липовецького, адже власне сам автор зізнається, що вважає себе «винним чайником», понад усе люблячи вино, продовжує невпинно вивчати все, що з ним пов’язане і доступно переповідати нам. 360 сторінок суцільного вина! Старий та Новий світ, винні регіони та провінції, гастрономія та пригоди! Ця книжка — яскрава та захоплива подорож світом з келихом найкращого для вас вина.

Видавництво Yakaboo Publishing не перестає нас радувати яскравими та смачними книжками про алкоголь. Нову книжку від Еліс Фейрінг присвятила вину, що наразі завойовує прихильність все більшої кількості поціновувачів цього виноградного напою

Еліс Фейрінг — американська журналістка і письменниця, протягом декількох років оглядачка вина і подорожей для журналу Time, відома як захисниця «натурального вина». Публікувалася в таких виданнях як The New York Times, New York Magazine, San Francisco Chronicle, LA Times, Condé Nast Traveller і Forbes Traveler.

Книга напрочуд легко та приємно читається і радує око ілюстраціями від Нішанта Чоксі. То що ж таке натуральне вино? Якщо коротко: «Натуральне вино — це вино без усякої гидоти в ньому», — пише авторка. Та що стоїть за виробництвом такого вина, чим воно краще або гірше від вина, яке ми з вами звикли пити? Як виробляються такі вина і в чому полягають основні складнощі? Натуральне вино — новий продукт на наших полицях чи це відродження давніх традицій виноробства, як це сталось з крафтовим пивом?

В другому розділі авторка закохує нас в смаки натурального вина і розвінчує міфи про нього, вчить нас правильно його дегустувати, знаходити вади та помилки, ділиться своїми роздумами про враження від напою, ну і, звісно, закликає приєднатися до вживання саме натурального вина.

У цій книжці йдеться не лише про алкоголь. Німецький історик Вольфґанґ Шивельбуш присвятив книгу найсуперечливішим продуктам, які завоювали прихильність людей протягом багатьох століть, ставали причинами військових експансій, розвивали торгівлю, відкривали нові континенти та країни, були розмінною монетою в суперечках, створювали нову культуру споживання та просто давали можливість насолодитись їхнім смаком. Продукти-стовпи, що свого часу перевернули світ смаків — спеції, кава, чай, тютюн, шоколад та алкоголь.

Отже, що таке алкоголь для звичайного робітничого класу, військових та знаті, як сильно впливав цей трунок на життя людей, чому дехто вважав його ліками від жорсткої буденності і чому саме горілка посіла перше місце серед найуживаніших напоїв та набула статусу соціальної катастрофи страхітливих розмірів, якого досі не позбулась, зайнявши місце таких популярних напоїв того часу, як пиво та вино.

Окремий розділ автор присвятив ритуалам, які стали невід’ємною частиною пиття, розвитку культури питних закладів та еволюції шинквасу.

«Хто заходить до кнайпи (пивниці), той потрапляє в інший світ. Абстрактний принцип обміну тут почасти втрачає силу».

Справжній історичний екскурс у світ алкоголю, звичаїв, вірувань, традицій та міфів. Автор дослідив сотні джерел і представив на розсуд читачів ґрунтовний, але легкий та ненав’язливий опис людських стосунків та алкоголю.

Книга розділена на 10 розділів, які називаються чарками. Так ми дізнаємося, як і звідки народився алкоголь, як він довгий час заміняв воду і чому його вживання вважалося престижним. Яку роль відіграв алкоголь у створенні шедеврів світового мистецтва. Які боги були ще тими п’яничками і чому саке має таку назву. Чому ми «проставляємося» за причини та без, а весілля зазвичай не обходиться без великої кількості пляшок на столах, та багато інших цікавих, несподіваних та захоплюючих фактів про зеленого змія.

Ох, ну і звичайно, як правильно пити, щоб зранку не було боляче і соромно.

Цього разу Юрій Винничук не потішить своїх шанувальників традиційно улюбленим романом. Замість цього письменник зробить приємність поціновувачем міцних напоїв. Головним дійовим персонажем нової книги Винничука виступає традиційний український напій — Горілка.

Від прадавніх часів, коли люди тільки починали досліджувати природу бродіння різних продуктів до винайдення власне горілки та проблеми ідентифікації, хто ж саме першим створив цей напій. Як жилося горілці за різних часів, які існували звичаї, як оковита вироблялась і які її види існували в Україні. Окремий розділ автор відвід для культури споживання і виробництва напою та звичаї, що з ним пов’язують у Львові.

Горілка крокує світом, опису найпопулярніших світових версій інших країн автор відвів передостанній розділ, в якому також розповідає історію виробництва таких популярних високоградусних напоїв як віскі, бренді, коньяк, ром та ін.

«Ще до того, як стати людьми, ми вже були любителями випити»

Марк Форсайт — відомий британський письменник і популярний блогер, захоплений культурою споживання алкоголю, зібрав найпопулярніші історичні факти, свідчення, гіпотези та міфи пов’язані з виникненням та розвитком цієї давньої звички та виклав їх в притаманній йому стислій та жвавій манері.

Чи дійсно поштовх до фруктів, що забродили, штовхнув мавп з дерева на землю? Як пили в доісторичну епоху? Якому алкогольному напою присвячували свої перші письмена шумери та яким алкобогам сповідувались єгиптяни та давні греки? Чим була випивка для стародавнього Китаю та як бенкетували римляни? Чи існував алкоголь на Близькому Сході та як сталося, що тепер ми не уявляємо образ вікінга без кухля в руці? Як розвивались пивні господарства і що стало прообразом сучасного бару. Головні «скандали, інтриги та розслідування», що невідривно супроводжував алкоголь та вирішальні історичні алкогольні події. Все це достатньо кумедно і легко автор переповідає, як захопливі застільні історії за келихом, наприклад, джину або ж віскі.

Тож вивчати, відкривати, дегустувати!

Дегустувала разом з вами,

Оленка Головіна

Оленка Головіна
Закінчила Національний університет харчових технологій. Захоплююся пивною культурою та вивченням гастрономії світу. Люблю мандрувати, нову країну відкриваю для себе через традиційні напої та їжу. Цікавлюся мистецтвом, кіно та літературою. Не розлучаюся з книжками.

1 455 thoughts on “Читво з «бульбашками»: Книжки про алкоголь

    Залишити відповідь