Колиска суспільства: 8 книг африканських письменників

Африку називають колискою суспільства. Це загадковий і навіть таємничий континент із такою ж літературою. Близько 40 відсотків африканців не мають вищої освіти. Однак на континенті періодично з’являються цікаві письменники, чиї книги здобувають світову популярність. Про деяких із них зараз і поговоримо.

Професор Девід Лур’є викладає англійську літературу XIX сторіччя. У свої 52 роки головний герой встиг двічі одружитися й розлучитися, а також закрутити інтрижки з багатьма студентками. Деякий час все було нічого. Однак роман із Мелані Ісаакс не пройшов для професора безслідно. Лур’є довелося покинути роботу й поїхати в село до дочки. Переїзд, як пізніше виявиться, стане початком складного періоду в житті чоловіка.

Основа книги – листи письменниці до подруги. Адічі дала близькій людині декілька порад щодо того, як правильно виховувати дівчину-підлітка. Насправді, це не просто дружні перемовини, а потужне феміністичне послання. Письменниця дала подрузі 15 порад, які, на її думку, допоможуть тій виховати сильну, незалежну й сучасну жінку.

Ця книга є розповіддю відомого політика про довгий шлях і справу, якій він присвятив усе своє життя. У ній також розкривається внутрішній світ чоловіка, котрого вважають поєднанням Лінкольна, Ганді й Вашингтона. Мандела пройшов через багато випробувань заради свого народу і таки переміг політику апартеїду, з якою довго боролися африканці. Він став першим президентом по-справжньому вільної та незалежної ПАР. За свою діяльність Мандела отримав Нобелівську премію миру в 1993 році.

Збірка віршів від одного із найвизначніших сенегальських та африканських поетів ХХ сторіччя. Сенґор був першим президентом республіки Сенегал, тому його особистість відіграє важливу для країни культурну й політичну роль. Літератор також відомий як автор теорії «негритюду» – афроамериканського духу. Перші віршовані твори поета почали публікуватися в 40-х роках. З тих пір Сенґор написав багато поетичних збірок, філософських праць та антологій. До цієї книги увійшли його найкращі віршовані твори.

У центрі подій – колоніальний Алжир періоду з 1936 до 1962 року. Цей світ – пристрасний, буремний і жорстокий. У ньому зійшлися в протистоянні два народи, кожний із яких по-своєму любить свою країну. Врешті, одна зі сторін переможе, а для Алжиру настане нова епоха, та якою вона буде – покаже час.

Кірбі дивом вижила після нападу маніяка. Поліція не знайшла винного, тому справу довелося закрити. Жінку це не задовольнило. Головна героїня жадала помсти, тому почала власне розслідування. Справа виявилася заплутаною й дивною. Все тому, що маніяк – Гарпер – мешканець Чикаго 30-х років. Той знайшов у своєму місті дивний будинок, через який можна подорожувати в часі. Так він і навідується постійно в ХХ сторіччя, не підозрюючи, що одна із його жертв вижила. 

Зуга Балантайн – один із тих сміливців, котрі хочуть освоїти «чорний континент». Або, хоча б, нажитися з його багатств. Чоловік не побоявся залишити свій дім в Англії та разом із сім’єю переїхати в Південну Африку. Головний герой знайшов місцевість, де можна добувати алмази. Та все пішло не так, як гадалося. Спочатку Балантайн стикнувся з загрозою війни, а потім почав потрапляти у вир різноманітних і навіть страшних пригод.

Капітана Бенні Гріссела та його колег із відділу тяжких злочинів чекає важка робота. В гостьовому домі на виноробній фермі хтось убив трьох людей. Четвертий, судячи з усього, пропав. На місці злочину поліцейські знайшли незвичайні гільзи з гравіюванням у формі змії. Після цього хтось влаштував побоїще в центрі Кейптауну. Правоохоронці впевнені, що злочинець – професіонал. Детективу та його колегам доведеться прикласти чимало зусиль для відновлення порядку.

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

9 thoughts on “Колиска суспільства: 8 книг африканських письменників

    Залишити відповідь