Сховатися від реальності: 8 книг жанру фантастики, які було екранізовано

Екранізувати фантастичний літературний твір – складне завдання. Такі проекти дуже дорогі, тому далеко не кожна компанія за них береться. Та все ж іноді книги письменників-фантастів переносяться на екрани. Виглядає цікаво, ефектно і захопливо. Далі – 8 екранізацій фантастики.

У майбутньому люди перестали читати книги. Основною роботою пожежників є не гасіння вогню, а спалювання літератури в будь-яких проявах. Тоталітарному режиму вигідно, щоб люди не читали, не думали й навіть не розмовляли одне з одним. Ґай Монтеґ довгий час вірив у те, що робить корисну справу, спалюючи літературу. Та всього лише одна зустріч і одна книга можуть змінити думку пожежника, а разом із тим його ставлення до правлячого режиму.

Роман «451 градус за Фаренгейтом» екранізовано 2018 року. Головну роль зіграв Майкл Б. Джордан.

Науковий прогрес дав змогу людям спостерігати за багатьма різними небесними тілами. Один із подібних об’єктів несподівано опинився в Лондоні. Фахівці відразу здогадалися, що апарат є рукотворним. Згодом із нього почали виходити зовсім не дружньо налаштовані інопланетяни. Люди досягли свого – встановили контакт з іншою цивілізацією, але за наукові досягнення часом доводиться дорого платити.

2005 року на екрани вийшла вільна екранізація роману «Війна світів». Головну роль у фільмі зіграв Том Круз.

Боб Арктор, він же Фред, працює у відділі боротьби з наркотиками. За збігом обставин, агент і сам наркоман. Він серйозно залежний від Препарату С. Поліціянт «підсів» на наркотик, що заполонив майже всю Америку. Це значно ускладнює його роботу під прикриттям. З іншого боку, складний шлях Арктора дасть йому змогу простежити за самим собою і, можливо, дізнатися про себе щось нове, а, може, і страшне.

Фантастичний детектив Філіпа К. Діка екранізовано 2006 року. Головну роль у фільмі зіграв Кіану Рівз.

Містечко Честерз-Мілл раптово накриває таємничий купол. Об’єкт прозорий, але дуже міцний. Представники влади пробували пробити купол агресивними хімічними речовинами, лазерами і вибухівкою. Всі спроби військових були безрезультатними. Мешканці містечка стають відрізаними від світу, що серйозно ускладнює їм життя. У людей закінчуються продукти, пальне й ліки, а згодом ще й виникають проблеми з електрикою. Ситуацію ще сильніше ускладнює раптова смерть шерифа, без якого збереження порядку в містечку стає майже неможливим завданням. 

«Під куполом» – серіал, що складається з трьох сезонів. Загальна кількість серій – 39. Серіал виходив із 2013 по 2015 роки.

Багатий прихильник біотехнологій підтримав науковців у відновленні та клонуванні ДНК динозаврів. Фахівцям вдалося неможливе – повернути до життя вимерлих тварин. Динозаврів помістили на острів, де вони живуть закритими в парку Юрського періоду. Повернення динозаврів – це не тільки наукова, а ще й комерційна операція. Люди з усього світу могли б прилетіти на острів подивитися на рідкісних тварин. Та стався раптовий збій і динозаври опинилися на волі…

Роман «Парк Юрського періоду» екранізовано 2013 року. Головну роль у фільмі зіграв Сем Ніл. 

Далеке майбутнє. Люди полетіли в експедицію на планету Соляріс. Згодом до команди астронавтів приєднався доктор Кріс Кельвін. Психолога відправили на планету для того, щоб він розібрався з психологічними проблемами членів експедиції. З одного боку, Кельвін може побувати на іншій планеті, хай навіть і з робочих питань. З іншого боку, доктор може дізнатися багато цікавого про Соляріс, завдяки науковій бібліотеці, розташованій на борту космічної станції.

Роман Станіслава Лема екранізовано 2002 року. Головну роль у фільмі зіграв Джордж Клуні. 

Триффіди – хижі рослини. Вони можуть рухатися, відчувати навколишнє середовище й навіть мислити. Триффіди дуже небезпечні, оскільки мають отруйні жала. Та рослини також виробляють цінні речовини, тому їх масово розводять на спеціальних фермах. Вирощуючи триффідів, люди дотримувалися всіх правил безпеки, але одного разу система вийшла з ладу. В той же час пройшов унікальний зорепад, внаслідок якого більшість людей втратила зір. Тим небагатьом, хто не осліп, потрібно ліквідувати наслідки катастрофи. Однак це дуже складне завдання, враховуючи те, що триффіди вже на свободі.

За мотивами роману «День триффідів» знято двосерійний фільм, що вийшов на екрани 2009 року. Головну роль в екранізації зіграв Дуґрей Скотт.

Нуль-зона – унікальна територія, що відрізана від решти континенту. Останні залишки цивілізації поглинула природа. Учасники першої експедиції до Нуль-зони розповіли всім про райські пейзажі на її території. Однак друга команда дослідників чомусь скоїла масове самогубство. Учасники третьої місії перестріляли одне одного. Минуло вже 11 експедицій, на черзі – 12-та. До складу команди входять 4 жінки: антрополог, психолог, топограф і біолог. Дослідникам потрібно скласти топографічну карту Нуль-зони й занотовувати всі спостереження. Те, що побачать жінки, переверне свідомість будь-якої раціонально мислячої людини.

Книга отримала екранізацію 2018 року. Головну роль у фільмі зіграла Наталі Портман. 

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

113 thoughts on “Сховатися від реальності: 8 книг жанру фантастики, які було екранізовано

    Залишити відповідь