7 книжок з архітектури: будуймо креативно, розумно та на віки

Будівлі, з якими хочеться зробити селфі та, навпаки, оминути, естетичні та потворні локації, продумані житлові комплекси та ті, що муляють око, — це все формує наш щоденний простір. Звісно, хочеться, щоб хороших прикладів було більше. Сьогодні, у День архітектури України, поговоримо про архітектуру щастя, креативне містотворення, розумні поліси та зразки української архітектури. Ці книжки потішать усіх, хто причетний до свята.

Як будувати на віки. Архітектура поза часом

Крістофер Александер

Ця книжка перемогла у номінації «Книга для читання» на конкурсі «Найкращий книжковий дизайн-2021». А ще її визнано одним із найвпливовіших видань XX століття у сфері дизайну, проєктування, архітектури та комп’ютерних наук. 

Тож архітектор-практик Крістофер Александер описує новий підхід до архітектури та проєктування простору, а також переосмислює традиційні для галузі ідеї та практики. Цей метод існував тисячі років, але люди його усвідомлено не сформулювали. Автор провів аналіз і віднайшов спосіб для репрезентації, зокрема виклав систему живих шаблонів, їхню мову, проєктування одного та комплексу будинків, процес будівництва та відновлення, тобто показав сутність методу. 

Крістофер Александер акцентує увагу на людині, а не на архітекторі, на способі використання споруди, а не на її зовнішньому вигляді. Адже архітектура та людина переплетені у своєму існуванні.

Архітектура щастя. Як облаштувати свій простір

Ален де Боттон

Ален де Боттон — філософ, письменник і кавалер французького Ордену мистецтв і літератури. Його книжки виділяються особливим стилем: він аналізує широке коло тем з філософського погляду та одночасно проводить паралель з подіями повсякденного життя.

У коротких есеях автор розповідає, як середовище впливає на людство у різні епохи, як відповідно до їхніх уявлень про красу й комфорт змінювалися й будівлі. Ален де Боттон розглядає архітектуру як живе середовище, що не лише формує настрій мешканців та віддзеркалює їхні риси і прагнення, а й визначає майбутнє. Погодьтеся, те, як ми почуваємося вдома чи в бібліотеці, впливає на наше ставлення до світу, на мрії, погляд на майбутнє та бажання боротися за нього.

Креативне містотворення. Його сила і можливості

Чарльз Лендрі

Автор цієї книжки — британський урбаніст, фахівець з міського планування та розвитку міст. Саме він створив концепцію креативного міста. А ще долучився до розробки стратегій розвитку Більбао, Дубліна, Амстердама, Лейпцига. На його рахунку 450 проєктів у 35 країнах світу. Йдеться про Чарльза Лендрі.

«Креативні міста — це міста, створені жителями, що мислять, планують і діють за допомогою уяви», — любить повторювати в книжках і на своїх лекціях урбаніст. Що таке креативність, які її ознаки та як її виміряти, як розрізняти креативні та некреативні місця, як у цифрову епоху змінюються міста та суспільство — на ці та багато інших питань знайдемо відповідь у роботі Чарльза Лендрі.

Balcony Chic

Олександр Бурлака

Олександр Бурлака, архітектор і художник, дослідив суто український архітектурний феномен — балкони. Здається, що тут особливого. Ви, певно, бачили ці огидні пластикові балкони чи гігантські, часто незаконні, прибудови на перших поверхах будинку. 

Автор книжки не лише віднайшов і сфотографував найоригінальніші зразки українських балконів, а й розповів історію появи цього явища. У 20-х роках лікарі радили приймати сонячні ванни на балконах задля профілактики бактеріальних захворювань, тому їх робили відкритими. А в 60-х роках на зміну прийшло нове бачення: використовувати балкон для зберігання консервації та різних речей. Як наслідок, українці розпочали численні експерименти задля їхнього вдосконалення та поліпшення (звісно, у кожного було своє уявлення про прекрасне). Балкони взялися склити, збільшувати за рахунок додаткової території, облицьовувати пластиком та деревом. 

Пластикові та дерев’яні, старі та сучасні, розмальовані і заставлені непотребом, озеленені і засклені — тут представлено балкони з усієї України.

Київські маскарони

Ксенія Степась

Що таке маскарони? Це декоративний рельєф у вигляді маски, людського обличчя, голови тварини чи фантастичної істоти. Ними прикрашають предмети декоративного мистецтва та використовують як архітектурну прикрасу.

Ксенія Степась повідає про історію появи маскаронів, про їхнє використання та видозміну у різні епохи та покаже кращі зразки. А ще розкриє легенди, що пов’язані з будівлями та маскаронами. Наприклад, ви дізнаєтеся, чому маскарон з жіночим обличчям на будинку на вулиці Лютеранській постійно плаче. 

Цю книжку можна використовувати як путівник по столиці і зібрати колосальну кількість крутих фото.

Розумні міста

Джермен Галеґуа

Чи може місто бути розумним? І як визначити цю характеристику? Джермен Галеґуа, доцентка кафедри кіно та медіа досліджень Канзаського університету у США, дослідила явище «розумне місто» та намагається поділитися своїми знаннями з усім світом. Вона вважає, що всі без винятку мають долучатися до життя та розвитку міст, а тому повинні володіти знаннями про планування й будівництво розумних міст. 

У книжці авторка розкриває ключові поняття та історичний контекст феномена, а також дає вичерпні відповіді на такі питання:

1) що розуміють під поняттям «розумне місто»;

2) які моделі розвитку розумних міст;

3) які аргументи дискусій «за» і «проти»;

4) яка роль і участь мешканців у житті міста;

5) яке майбутнє розумних міст.

До речі, це вже третє видання з серії «Що варто знати про» від ArtHuss.

За львівськими брамами

Євген Бондаренко, Анастасія Іванова, Євген Савченко

Арт-бук знайомить нас із містом Лева. Але не з традиційними будівлями з туристичних буклетів, а з тими фрагментами, що ховаються за брамами старих споруд. 

Блукаючи містом, автори віднайшли сецесійні розписи, які зруйнував час, шматочки знищених вітражів, величні сходові клітки, барвисті мозаїки, а ще багато-багато людських історій. Мине кілька десятків років, можливо, сотня, і цих будинків не стане. Але все, що є в книжці, існуватиме вічно.

Михайла Щепкіна, Антона Чехова, Івана Франка, Василя Стуса, Михайла Коцюбинського — понад 20 вулиць з прихованими від перехожих таємницями. 

Авторка: Любов Ляшко