7 ознак, коли книжку варто покинути, не дочитавши

Часто ми вважаємо майже злочином або ознакою власної неспроможності, коли доводиться відкладати книжку в бік, не дочитавши. При цьому про причини, чому так відбувається, ми замислюємося вкрай рідко. Можливо, тому, що апріорі вважаємо: книга не може бути нецікавою (мова про тих, хто читає). Однак, якщо добряче подумати, конкретне видання може бути просто не для вас. Або його псує огидний переклад, неякісний папір, занадто дрібний шрифт, або тисне на больові точки тема.

Не усвідомлюючи цього, ми ризикуємо надовго застрягнути з невідповідною книгою, через силу змушуючи себе дочитати і втрачаючи дорогоцінний час, який встигли б витратити на кілька по-справжньому цінних творів. Давайте розберемося, коли ж варто відкласти книгу, не відчуваючи докорів сумління.

1. Вас хилить в сон, щойно ви берете до рук книжку.

Якщо ви починаєте позіхати і протягом перших 100 сторінок так і не зрозуміли, що відбувається, і не відчуваєте будь-яких почуттів до головного героя, облиште ці спроби.

2. Читання починає походити на виконання обов’язку.

Є якась книжка must read, ви починаєте її читати, а вона не йде. Просто прийміть той факт, що різноманітні списки “мастрідів” складають теж люди, чиї смаки можуть відрізнятися від ваших.

3. Сюжет і імена персонажів забуваються, щойно ви закриваєте книгу.

В такому випадку яка буде користь від її прочитання?

4. Книжка не містить нічого нового для вас.

Це може бути або занадто заїжджений сюжет, або добре відома інформація. В результаті читання перетворюється на чисто механічний процес, про отримання нових знань або досвіду не йдеться.

5. Процес читання занадто затягнувся.

Тут, звичайно, треба розділяти, чи дійсно у вас занадто мало часу на читання через зайнятість, чи ви занадто повільно читаєте одну книгу. Тобто, якщо в середньому ви прочитуєте одну книжку на тиждень, а цю конкретну читаєте вже місяць, то краще облиште.

6. Зміст книги суперечить вашим переконанням.

Одна справа, якщо книга містить певний виклик, інша – коли вона викликає обурення і негатив. Поклик до почуттів – це добре, але якщо вони занадто болючі або неприйнятні, в результаті у вас залишиться лише розчарування.

7. Сам процес читання супроводжується негативними емоціями.

Якщо конкретна книга відбиває бажання взагалі читати що-небудь, викидайте її негайно. Таке трапляється вкрай рідко, але трапляється.

І пам’ятайте головне: до будь-якій книжки ви завжди зможете повернутися і почати спочатку в інший час.

18 thoughts on “7 ознак, коли книжку варто покинути, не дочитавши

    Залишити відповідь