Як розповісти дитині про це: 6 книг про дорослішання

Діти дорослішають невпинно. І як би сильно батькам того не хотілося, але момент відвертої розмови про те, як дівчатка перетворюються у жінок, а хлопчики — у чоловіків, обов’язково настане. 

Як не розгубитися під час майже-дорослої розмови? Як не зашарітися через інтимність? Як пояснити те, чого ви й самі не дуже добре знаєте? Та найголовніше – як дати правильні відповіді на всі запитання, що цікавлять дітей. 

У веселій та жартівливій формі авторка розповідає про відмінності між хлопчиками й дівчатками та дає поради, як спілкуватися, аби це не виглядало на розмову між людиною та НЛО.

Книга покладе початок довгим і цікавим розмовам між батьками й дітьми, адже на сторінках ви не знайдете детальних пояснень, що таке місячні та чому у хлопчиків ламається голос, але вона дасть знати, що такі речі існують і, ймовірно, викличе безліч запитань. Крім того, попри яскраві ілюстрації й веселі комікси, у книзі достатньо термінів і складних речей, тож читаючи її разом із дітьми, ви знайдете чимало тем для обговорень та пояснень — що таке гермафродит, хто такі транссексуали, що таке абстракціонізм і цензура.

Важливою частиною є розділ зі стереотипами, які обов’язково потрібно обговорити з дітьми. Чи дійсно дівчатка охайніші за хлопчиків і краще вчаться у школі? Чи й справді хлопці лінивіші та люблять майструвати? Чи все це маячня й існує безліч винятків? 

«Бути дівчинкою — не краще й не легше, ніж бути хлопчиком, і навпаки. Тож просто радій, що ти — це ти!». Впродовж всієї книги чітко прослідковується ідея рівності, адже насправді і дівчатка, і хлопчики мають однакові права, а хвилюють їх майже одні й ті ж самі речі. 

Дорослішання дівчинки — непростий, але від того не менш захопливий процес. Як пояснити доньці, чому її груди набубнявіли, чому на тілі з’являється все більше волосся, що таке місячні та як із цим всім жити, допоможе книга Аніти Найк «Як я дорослішаю. Посібник для дівчат».

Детальні та водночас прості описи й малюнки про все, що відбувається у дівочому організмі під час статевого дозрівання, допоможуть зрозуміти, що не слід боятися цього періоду життя та не почати панікувати. Книга навчить не тільки користуватися прокладками чи тампонами, а й пояснить, чому виникає запах поту та різкі перепади настрою, чому мати або не мати думки про секс — це нормально та, що важливо, дасть зрозуміти важливість власних кордонів. «Зона інтимних органів — це твоя приватна територія. Ніхто не має права дивитися чи торкатися їх».

І нарешті дівчатам відкриється таємниця, що відбувається з хлопцями у цей самий час. Чи дійсно вони теж переймаються через статеве дозрівання? Адже кілька сторінок наприкінці присвячені саме цій темі.

Приємним доповненням є словничок у кінці книги, який простими словами пояснить складні терміни, і посилання на портали з сексуальної освіти для підлітків та гаряча лінія з захисту прав дітей.

«Найважливіше — пам’ятай, що нема чого соромитися, адже дорослішати — це нормально і природно». Ще одна книга з серії «Як я дорослішаю» дасть відповіді на всі запитання, що турбують хлопців під час статевого дозрівання. Як і в посібнику для дівчат, тут є пояснення, що таке гормони і як вони працюють, що відбувається з організмом у період від 8 до 16 років, як впоратися з перепадами настрою. 

Крім того, хлопчики мають змогу дізнатися, чому росте волосся на тілі та як його правильно позбавлятися, чому «ламається» голос і росте кадик, що робити з висипаннями. 

Дуже цінно, що книга пояснює, що не варто соромитися змін, які відбуваються з організмом, адже вони нормальні — і «ламання голосу», і запах поту, і полюції, те, що якісь частини тіла можуть бути не симетричними. Та крім видимих змін у тілі, у підлітків під час статевого дозрівання з’являються й різкі емоційні перепади — на сторінках книги вони зрозуміють, як із цим справлятися.

Що відбувається з дівчатами під час статевого дозрівання, чи можна помітити, що у них місячні, та чому не потрібно кепкувати з однолітків дадуть знати кілька сторінок наприкінці книги. А завершується вона, як і посібник для дівчат, корисним словничком та контактами гарячих ліній і посиланнями на корисні сторінки з сексуальної освіти.

Відчинити завісу до світу дорослішання хлопчикам допоможе Бруно. Звичайний 10-річний хлопчина, який як і всі інші, ходить до школи, допомагає батькам, любить кататися на самокаті та, звісно, дорослішає і хвилюється з цього приводу. 

Батьки разом із Бруно відвідують лікаря-педіатра, який розповідає, що таке дозрівання, коли воно починається та що відбувається з організмом під час цього. А на уроках біології вчителька цікаво пояснить дітям про розвиток статевих органів.

Книжка не дасть детальні відповіді на усі запитання, але дозволить приблизно зрозуміти, що відбувається з організмом хлопців під час дозрівання і, безумовно, покладе початок довгим і цікавим розмовам між батьками і дітьми.

Дорослішати не страшно, коли поруч із тобою є подруга, котра переживає такі ж само зміни і з задоволенням готова з тобою ділитися власними міркуваннями щодо цього. Такою подругою дівчаткам стане сестра Бруно, Мія. 

Дівчинка помічає, як її тіло починає змінюватися та розпитує про все, що її цікавить у лікаря-педіатра, який із задоволенням про все їй розповідає — що робити, коли починають збільшуватися груди, як усувати волосся на тілі та боротися з неприємним запахом та, звісно, як побудовані внутрішні жіночі статеві органи. У Мії також починаються місячні, яким вона дуже радіє, а мама розповідає їй, як користуватися прокладками чи тампонами. 

Книга про Мію стане чудовим початком для відвертих розмов про дозрівання дівчаток. 

Нарешті людство дізналося, що у жінок бувають місячні і що це не злі духи й не прокляття, а всього-на-всього здоровий фізіологічний процес. Та так було не завжди. Адже впродовж тисячоліть жінкам доводиться відстоювати власні кордони та боротися за свої права. Лів Стрьомквіст веселими й іронічними коміксами розповідає про історію жіночого тіла — як на нього зазіхали чоловіки та намагалися ним керувати. 

Що таке клітор, як насправді побудовані жіночі статеві органи та що відбувається з організмом під час місячних — далеко не все, про що ви дізнаєтеся зі сторінок «Забороненого плоду». Приготуйтеся до саркастичних поглядів на те, як абсурдно філософи та психологи минулого намагалися аналізувати жіночий організм, через що виникли упередження щодо жінок та їхньої сексуальності, стереотипи про вигляд статевих органів та цікаві репрезентації місячних. 

Безсумнівно, ця книга стане важливим кроком на шляху до дорослішання та дозрівання дівчинки, яка розповість багато корисної інформації про власне тіло та навчить не соромитися його, а любити та піклуватися. 

Катерина Шпирко
Редакторка та волонтерка літклубу для дітей «Букмоль». В студентстві була впевнена, що робитиму в житті що завгодно, але в жодному разі не матиму справи з дітьми. Люблю смачну каву і танцювати.

1 565 thoughts on “Як розповісти дитині про це: 6 книг про дорослішання

    Залишити відповідь