Щоденники для хлопчиків, дівчаток і монстриків: 5 видань, які допоможуть дітям пізнати себе

Зазвичай я насторожливо ставлюсь до таких видань. Мабуть, далися взнаки незабутні враження від «Енциклопедій для дівчат» родом із 90-х, написаних у найкращих традиціях радянського «домострою». Але ці книжки-воркбуки, попри «гендерний» розподіл, намагаються уникати упереджень і допомагають дітям і тінейджерам краще зрозуміти себе. Подивимось, що у них під обкладинкою?

«Щоденник Монстрика»

Барвистий щоденник, що йде у комплекті з книжкою-картинкою «Монстрик іде до школи», допоможе малюкам адаптуватись до важливих змін. Адже школа це новий етап у житті дитини, і кожен школярик вступає у нього по-своєму. Шкільна рутина може бути цікавою та захоплюючою, але водночас викликати збентеження та переживання. 

«Щоденник Монстрика» допоможе маленьким школярикам зафіксувати новий досвід та емоції, які він викликав. На кожен день тут є дві графи: «Що я сьогодні робив / робила?» і «Як я почувався / почувалась?». Заповнювати їх можна у будь-який спосіб хоч малюнком, хоч текстом, із допомогою батьків. Спільне з батьками ведення щоденника допоможе проговорити й осмислити враження та емоції, отримані впродовж дня.

На розворотах щоденника можна описати або намалювати улюблену тваринку, омріяний подарунок на Різдво, список планів на вихідні, карнавальний костюм, а також зобразити свого Монстрика. Наприкінці шоденника маленьким читачам пропонують подякувати вчительці / вчителю та підсумувати речі, які вони дізнались за рік. Таке осмислення щоденного досвіду важливий етап у розвитку емоційного інтелекту дитини, який допоможе їй у майбутньому.

«Щоденник щасливих дівчат»

Самопізнання, круті хобі, корисні скіли, прикольні ідеї для розваг усі складові дівочого щастя зібрані в щоденнику, який можна заповнювати самотужки, з найкращою подругою, сестрою або мамою. Ця книжка створена для покоління інстаграму і тік тока, тому в ній так багато ідей для челенджів, списків і чек-листів, підказок для блогерок, рецептів смачних, корисних і візуально привабливих страв, шаблонів для дієвих інструментів із таймменеджменту і самоорганізації та інших класних штук. А ще вона інтерактивна — за QR-кодами є додатковий аудіовізуальний контент.

Ця книжка комунікує з читачками не з позиції «дівчинка мусить», а з позиції «пізнай себе», «пізнай світ» і «знайди контакт із собою». Адже по-справжньому щасливою може стати лише та людина, яка знайшла внутрішню гармонію, розуміє свої бажання, потреби і володіє інструментами, які допоможуть їх втілити.

«Lifebook. Класнюча дівчинка»

Цей щоденник має форму нотатника із завданнями і темами на кожен день. Підбадьорливі поради і делікатне скерування надихнуть читачок розповісти не комусь, а собі! про своє життя, свої успіхи, прагнення, мрії. Лайфбук допоможе дівчатам прокачати впевненість і усвідомленість, навчитись будувати взаємини і розвинути чутливість.

Авторка щоденника обіцяє, що він стане для власниці найкращою подругою. Проте він має ще одне завдання: заповнюючи його сторінка за сторінкою, читачка побачить у цих записах ту класнючу дівчинку, з якою хотіла б подружитися, себе саму.

«Girls’ book. Ідеї, які варто втілити в життя»

Це чудова підбірка натхнення на щодень, і влітку вона особливо стане у пригоді. І не лише дівчатам, а й хлопчикам не сумніваємось, що вони й собі хотіли би змайструвати гойдалку, пофарбувати футболку в модній техніці тай-дай чи навчитися нашвидкоруч готувати смачний перекус. Але й суто дівчачих штучок наприклад, як перетворити парео на сукню чи зробити пілінг з оливкової олії та цукру також вдосталь. Словом, тут втілені усі ці популярні лайфхаки, переробки і поради, які тінейджери полюбляють дивитися у ютубі, але у форматі книжки, з детальними і приємними ілюстраціями. Непоганий спосіб переключити увагу підлітків з гаджетів на книжки, чи не так?

Ця книжка стане дієвою паличкою-виручалочкою у боротьбі з нудьгою, пошуці джерел ідей і поштовхом для творчості та відкриття нових захоплень.

«Хлопці чудові. Бути хлопцем. Посібник користувача»

Посібник для хлопців від Саміра Сенуссі це книжка про хлопчачі штучки, які треба знати кожному: від фізіології до психології. Як змінюється тіло і що робити, коли воно починає працювати «не так». Як знайти своє місце у тій складній спільноті, що зветься шкільним класом. Як збудувати комфортні стосунки і середовище в родинному колі. І, звісно, як зрозуміти, що закохався, і що з цим усім робити.

Окремі розділи присвячені хобі та важливості спорту, правам підлітка і вмінню їх відстоювати, внутрішньому стану та найбентежнішим почуттям. А для тих скептиків, які вважають, що хлопці рідко бувають мрійниками, тут цілий розділ про омріяні професії, сім’ю та майбутнє.

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

25 thoughts on “Щоденники для хлопчиків, дівчаток і монстриків: 5 видань, які допоможуть дітям пізнати себе

    Залишити відповідь