6 дитячих новинок квітня: історії про знайомих і нових героїв

Початок квітня ознаменувався великою кількістю подій світового значення у царині дитячої літератури: Премія Ганса Крістіана Андерсена, Премія Астрід Ліндгрен, Болонський книжковий ярмарок. Українські видавці також не сидять склавши руки і готують до головної культурної події весни – Книжкового Арсеналу – купу новинок. Деякі з них стануть доступні лише у дні ярмарку, а окремі вже потроху потрапляють до книгарень. Розповімо сьогодні про кілька з них.

д1

“Як змайструвати мотоцикл”

Книжка, що продовжує цикл історій про трьох друзів-нерозлийвода – пацючка Арні, горобця Зила і жабуна Крістіана. Щойно вони повернулися з далекого півдня на власноруч змайстрованому літаку, а вдома на них чекають вже нові випробування. Багато несподіванок чекає й на малих читачів! Єдине, що можна сказати напевне – вони дізнаються все про те, як змайструвати мотоцикл.

Ну й, звісно, якщо ви ще не читали попередні історії чеського автора Мартіна Содомки “Як змайструвати автомобіль” і “Як змайструвати літак”робіть це негайно. Кожен з героїв цих книжок володіє тими якостями, які зрештою складають їх чудову команду. Ілюстрації ж детально розповідають, як влаштований і як функціонує той чи інший транспортний засіб.

д2

“Чи вмієш ти свистати, Юганно? Моя сестра – ангел”

Український переклад книжки, відзначеної найпрестижнішими шведськими відзнаками, авторства Ульфа Старка, вже відомого українським читачам по “Дивакам і занудам”. Знову тема дідусів та онуків. І не біда, якщо в когось дідуся немає – його завжди можна знайти й отримати такі необхідні кожному хлопчикові та дівчинці любов та досвід.

Історія про Ульфа та його найкращу в світі сестру, яку він вважає за ангела, і саме тому з ним відбуваються кумедні пригоди. А які саме – дізнаєтеся з цієї чудової книжечки з ілюстраціями Ольги Гринюк.

д3

“Рілла з Інглсайду”

Заключна частина циклу романів про Енн Ширлі легендарної канадської письменниці Люсі-Мод Монтгомері. Історія розгортається на тлі великої війни, що супроводжується болем втрат, тривогою і страхом. Надзвичайно щира, жива та завжди сучасна оповідь про звичне життя в незвичних, неприродних умовах, що змінює людей.

За книжками про Енн Ширлі знімають фільми, створюють театральні постановки, їх перевидають мільйонними накладами в усьому світі – і все це, починаючи з 1908 року. Жіттєствердна історія головної героїні вчить, як, незважаючи на труднощі, залишатися людяною та життєрадісною. Завдяки видавництву “Урбіно”, весь цикл про Енн став доступний українською.

“Оповідання про песика й кицю. Як вони разом господарювали та ще багато про що”

У серії “Мрійники” видавництва “Віват” вийшла книжечка чудернацьких історій з премилими собачо-котячими ілюстраціями. Ви навіть і не здогадувалися, що зовсім поряд з вашою оселею живуть і самі господарюють песик та киця! Чого вони тільки не вміють: і пекти торти, і мити підлогу, і ставити театральні вистави, і навіть писати листи.

А надто вони полюбляють, коли до них на гостину приходять дітлахи, и вони всі разом влаштовують веселощі!

д4

“Ковчег часу”

Ця повість відомого польського письменника Марціна Щигельського отримала гран-прі ІІІ Літературного конкурсу Астрід Ліндгрен, а також численні премії у різних країнах. Дев’ятирічний Рафал живе з дідусем у гетто в окупованій Варшаві. Він не ходить до школи, не має друзів, дідусь цілими днями намагається заробити. Проте в Рафала є книжки й бібліотека – єдине місце в гетто, куди дідусь дозволяє йому ходити самому.

Якось до рук хлопчика потрапляє «Машина часу» Герберта Веллса, и відтоді починається велика і небезпечна пригода…

д5

“220 маршрутів”

Продовження історії про Міхала та Міколая Вербицьких, вже знайомих чиитачам із підліткового роману “110 вулиць”. Тепер мова піде про молодшого брата. Міколаєві 13 років, він обожнює гру на ударних інструментах і мріє про створення власного музичного гурту. Хлопець саме розпочинає навчання в гімназії і, схоже, що там у нього зовсім немає друзів. Прогулюючи уроки, він досліджує різні автобусні маршрути Варшави.

Несподівано хлопець таки знаходить однодумців, причому там, де він найменше цього сподівався.

12 thoughts on “6 дитячих новинок квітня: історії про знайомих і нових героїв

    Залишити відповідь