5 художніх книг про технології теперішнього й майбутнього

Складно уявити сучасний світ без технологій. Те, про що письменники мріяли десятки років назад, зараз уже стало реальністю. Google, Microsoft, Apple, Amazon – усі ці компанії працюють над випуском і вдосконаленням комп’ютерів, робототехніки і проектів штучного інтелекту. Література, здається, у плані технологій завжди на крок попереду – те, про що фантазують письменники, науковці через деякий час матеріалізують. Далі – добірка художніх книг про технології, за якими можна порівняти, наскільки розвинулося чи навпаки призупинилося в розвитку людство.


24_2_04

Робін Слоун «Цілодоба книгарня містера Пенумбри»


Типова історія – молодий чоловік залишився без роботи й не знає, куди йому податися. Хлопець активно шукає нове джерело прибутку й навіть не думав знайти його в книгарні містера Пенумбри. Головний герой погоджується на вакансію нічного продавця – інших варіантів однаково немає. Після цього молодий чоловік порине у вир пригод і таємниць, а також змушений буде розгадати загадку секретної організації, що існує вже понад 500 років.

Книга – симбіоз багатьох можливих жанрів і напрямків. Тут є елементи фентезі, детективу і пригодницької літератури. Автор захотів, щоби читачі самі розібралися, що краще: паперова книга чи електронна. У романі література тісно переплітається з технологіями, криптографією й компанією Google.

«Цілодобова книгарня містера Пенумбри» увійшла в 100 кращих книг 2012 року за версію San Francisco Chronicle. Роман став бестселером за версіями New York Times і NPR. Щоби додати книзі загадковості й «технологічності», ілюстратор Родріго Корал оформив обкладинку оригінального видання так, щоб вона світилася в темряві.


24_3_04

Ернест Клайн «Першому гравцеві приготуватися»


Недалеке майбутнє, 2044 рік. Глибока світова криза спричинила голод і безробіття в багатьох країнах. Єдиною розрадою для людства є ОАЗА – віртуальний світ, у якому немає ніяких обмежень. Вейд Воттс проводить багато часу в грі, щоби сховатися від похмурої реальності. Його інтерес до проекту посилюється після того, як засновник ОАЗи заповідає увесь свій спадок гравцеві, котрий знайде три ключі, заховані у віртуальному світі. Та є проблема – переможець буде тільки один, а змагаються люди з усього світу.

Автор потрапив у «яблучко», обравши тему, яка зараз поступово проникає в суспільство. Комп’ютерні ігри вже стають менш популярними, оскільки з’являються спеціальні окуляри, здатні зробити будь-які геймерські проекти максимально реальними. Це дороге задоволення, але вже популярне.

29 березня в Україні вийшла екранізація роману «Першому гравцеві приготуватися». Картину знімала компанія Warner Bros під керівництвом Стівена Спілберга. У головних ролях – Тай Шерідан, Олівія Кук і Марк Райленс. Автор саундтреку – відомий композитор Алан Сільвестрі.

Читати: Першому гравцеві приготуватися. Уривок з науково-фантастичного роману


24_4_04

Джинні Раян «Нерв»


Ві хоче здобути освіту, але не має грошей на навчання. Подруга розповідає їй про онлайн гру «Нерв», у якій можна непогано заробляти, виконуючи, у принципі, нескладні завдання. Дівчина погоджується й бачить, що зібрати гроші на навчання можна доволі швидко. Та є дві проблеми. Перша – гра транслюється в режимі онлайн, а на тебе дивляться тисячі незнайомців. Друга – саме ці незнайомці дають тобі завдання. Хто знає, що в голові у фанатиків? У цьому головна небезпека, адже відмовитися від гри – значить, втратити всі гроші і, можливо, життя.

Авторка робить відсилки до поширених нині відеотрансляцій, за якими можна спостерігати на YouTube. Письменниця також зачепила тему популярності соціальних мереж та їхній впливу на суспільство, особливо на молодь. Своїм дебютним романом Раян хотіла й показала, наскільки небезпечним може бути «комп’ютеризоване» суспільство.

Книгу «Нерв» екранізовано. Режисери молодіжного трилеру – Генрі Джуст і Еріел Шульман. Головні ролі зіграли Емма Робертс і Дейв Франко. Кінострічку зняли всього за два місяці, тим не менше вона отримала багато схвальних відгуків від критиків та 85,2 млн доларів касового збору.


24_6_04

Мерсі Шеллі «2048»


Знову недалеке майбутнє. Цього разу – 2048 рік. Люди співіснують із машинами, а техногенне майбутнє стало нормою. Кожен може замовити собі електронний сон із прямою подачею в мозок, штучний інтелект супроводжує людину з дитинства, а тварини стали плодами генної інженерії. Однак сформована кимось структура суспільства, за яким зручно спостерігати, може порушитися. Справа в тому, що одна люди дізнається про справжні сни, а інша – про диких тварин. Що ж переможе – прагнення до знань чи суворий режим?

Автор по-своєму розповів, як може виглядати недалеке майбутнє, про яке вже зараз активно дискутують експерти. Письменник створив образ можливого світу, у котрому люди й машини будуть одним цілим і навряд чи комусь від цього стане радісно, навіть прихильникам штучного інтелекту.


24_5_04

Вільям Ґібсон «Нейромант»


Ще одна версія того, яким може бути майбутнє, побудоване на високих технологіях. На думку автора, «новий» світ стане жорстоким і безжалісним, але цікавим. У такому середовищі мусять бути люди, здатні довести, що природній інтелект сильніший за штучний. Вони таки знаходяться – комп’ютерний геній і дівчина-самурай. Ці двоє – єдині, кому під силу виконати таємничу місію, запрограмовану тим самим штучним інтелектом.

«Нейромант» – одна з перших книг жанру кіберпанк. За даний роман автор отримав премії Г’юго, Неб’юла і приз Філіпа Діка. Цим твором письменник відкрив трилогію «Кіберпростір». Цікаво почитати, яким Ґібсон уявляв високотехнологічне майбутнє, пишучи твір 1984 року. Автор зачепив усі актуальні нині теми: штучний інтелект, генна інженерія, віртуальна реальність та кіберпростір.

Читати: Кіберпанковий «Нейромант» з’явиться українською. Фрагменти роману

Огляд книжки на каналі Yakaboo


Читати: 10 книг про космос, що роблять зорі ближчими

Читати: Що потрібно, щоб стати героєм. Підказуємо до бінґо

Читати: Доповнена реальність. 7 книжок у жанрі магічного реалізму українською

Сергій Завалко
Журналіст, спортивний і літературний оглядач. Люблю ігрові види спорту, поезію і літературу. Пишу вірші. Читаю в основному поезію і художню літературу. Люблю жити, радіти життю, дізнаватися щось нове і активно відпочивати.

144 thoughts on “5 художніх книг про технології теперішнього й майбутнього

    Залишити відповідь