5 фактів про переможця Букерівської премії Дугласа Стюарта та його роман «Шуггі Бейн»

Лауреатом Букерівської премії став Дуглас Стюарт - письменник з Шотландії, який проживає в Нью-Йорку. За словами Стюарта, його роман «Шуггі Бейн» – це «історія любові, яка заснована на безумовній любові дітей до недосконалих батьків». Рішення суддів було одноголосним і вони прийняли його за годину. Зібрали 5 фактів про головний роман року та його автора.

1. Букер для мами

Дебютний роман Дугласа Стюарта багато в чому автобіографічний та описує життя родини – хлопчика-гея та його мами, яка страждає від алкогольної залежності після розлучення. Коли Стюарту було 16 років, мама померла від алкоголізму, а брат та сестра втікли з дому – подалі від проблемної родини. 
А підліток Шуггі пройшов справжню школу виживання. В той час, коли він не відбивається від шкільних хуліганів, які травлять його за гомосексуальність, хлопчина турбується про матір. Остання після пляшки могла втратити свідомість або заподіяти шкоду.
Три горнятка для мами  – це один з найщемливіших моментів роману. В першому  – вода, щоб мама промочила горло після блювання. В другому – молоко для хворого шлунку, а в третьому- пиво, щоб похмелитися.
Водночас Стюарт наголошує, що роман – це не мемуари і він використовує свій власний досвід лише для натхнення.

2. Видавництва казали «ні»

Коли Дуглас Стюарт почав писати книгу, то не мав впевненості, що коли-небудь його твір опублікують. «Я не міг повірити, що я пишу книгу, бо це було занадто страшно», – зізнавався письменник в інтерв’ю  The New-York Times. Перші спроби опублікувати роман закінчилися фіаско – Стюарт отримав понад 30 відмов до того як заключив договір з Grove Atlantic.

3. Писав роман на перервах

Письменник має подвійне громадянство та мешкає в районі Іст-Вілледж разом зі своїм чоловіком. Роботу над романом автор суміщав з професією дизайнера. Дуглас робив ескізи для Calvin Klein, Ralph Lauren, и Jack Spade. А роман почав писати більше 10 років тому, працюючи старшим директором по дизайну в Banana Republic.
До речі, публікацію роману автор відсвяткував разом з партнером залишками піци та шампанським.

5 фактів про переможця Букерівської премії  Дугласа Стюарта та його роман «Шуггі Бейн» 0

4.Література не для бідних

Стюарт став першим в своїй родині, хто закінчив середню школу. В будинку його матері не було книг – на книжкових полицях стояли хіба що шкіряні палітурки до відеокасет. Письменник хотів вчити англійську літературу в коледжі, але його спантеличив педагог, мовляв цей предмет – не ля людей з таким походженням. Літературу майбутній лауреат престижної премії змінив на текстиль, здобувши ступінь магістра в Королівському коледжі мистецтв у Лондоні.

5. Тиражі шалено зростають

Стюарт став першим в своїй родині, хто закінчив середню школу. В будинку його матері не було книг – на книжкових полицях стояли хіба що шкіряні палітурки від відеокасет. Письменник хотів вчити англійську літературу в коледжі, але його спантеличив педагог, мовляв цей предмет – не людей з таким походженням. Літературу майбутній лауреат престижної премії змінив на текстиль, здобувши ступінь магістра в Королівському коледжі мистецтв у Лондоні.