5 фактів про Девіда Діопа – переможця Міжнародної Букерівської премії

Члени журі назвали роман «Вночі вся кров чорна» письменника Девіда Діопа «гіпнотичним», адже він допомагає французам провести аудит відносин як з Сенегалом, так і з іншими колоніями. Африканці воювали у двох світових війнах на боці Франції, але були «невидимими» солдатами, яких французькі військові навіть не згадували у листах додому. Ба більше: прадід письменника теж воював у Європі, але ніколи не розповідав жодних подробиць дружині, дітям та внукам.

Девід Діоп став першим французом, який здобув Міжнародну Букерівську премію. «Література може допомогти людям, ще до того як вони звернуться до раціональних пояснень історії. Пам`ять необхідна для досягнення відчуття рівноваги у Франції»,  – вважає письменник.

Діоп розділив премію у розмірі 50 тисяч фунтів стерлінгів з перекладачкою Анною Мосховакіс, яка переклала твір з французької.

Девід Діоп

5 фактів про письменника

5 фактів про Девіда Діопа – переможця Міжнародної Букерівської премії 0

Робота

55-річний Девід працює професором літератури 18-го сторіччя в університеті По на південному заході Франції.

Походження

Мати письменника народилася і виросла у Парижі, а батько приїхав вчитися у столицю Франції. Проте, коли Девіду виповнилося 5 років, вони вирішили жити у Дакарі.

Ще книжки

Наступний роман Діопа буде виданий у серпні. Його сюжет також пов'язаний з колоніальною темою: європейський мандрівник у 18 сторіччі мандрує Африкою.

Роман-рекордсмен

«Вночі вся кров чорна» – другий роман автора. Він був виданий у 2018 році і тільки у Франції продався шаленим накладом у 170 тисяч екземплярів. А ще був номінований на 10 нагород та перекладений 13 мовами.

Переоцінка історії

Після виходу роману письменник почав отримувати сотні тисяч листів від нащадків солдат, де були вкладені фото діда чи прадіда з африканськими піхотинцями.