5 книжок місяця від головного редактора видавництва «Основи»

Щиро кажучи, ніхто не знає, наскільки багато я читаю: окрім паперових та електронних книжок – «справжніх»! – є ще рукописи, є кількаразове перечитування макетів, є десятки книжок, які прогортую для ознайомлення. Так сталося, що я належу до людей, яким не обов’язково дочитувати книжку до кінця. Ми з книжками працюємо, а не лише насолоджуємося ними на дозвіллі.

Мої короткі списки тут – це не лише найцікавіші новинки. Це насамперед хороші книжки, які зараз доступні у продажу в Україні.

Як писати про культуру / Упорядники Віра Балдинюк, Анна Погрібна

к

Тут зібрані думки експертів у сферах критики, медіа, видавничого бізнесу, музейної справи. Віра Балдинюк, Катерина Ботанова, Юлія Ваганова, Сергій Васильєв, Мар’яна Савка та ін. виклали свої погляди на те, якими мають бути підходи до творення культури, її розуміння та висвітлення актуальних процесів у наш час. Важливо: зібрані тут тексти написані доступною мовою – а отже, зацікавлять широке коло читачів.

Незвичне оформлення додає книжці ще одну функцію: естетичну. Вона не лише прикрасить інтер’єр, але й переконає довколишніх у вашій концептуальності.

Мішель Уельбек. Покора / переклав з французької Іван Рябчій

п

Роман відомого французького письменника – не лише про протиставлення ісламу та локального націоналізму, але й про кризу середнього віку в чоловіків, інтриги університетського середовища, пошуки власної ідентичності і, як не банально, місця у житті.

Сергій Жадан. Біг Мак

ж

Нині, коли Жадан став всенародним улюбленцем, кумиром мас, лауреатом численних міжнародних премій, варто перечитати збірку, із якої починалася його проза. Тут так багато його знаменитого щему – автор лише намацує, що йому вдається, а що не дуже, пробує себе, випробовує вашу ж реакцію.

Ленс Джонсон. Що іноземці мають знати про Америку

а

Енциклопедія, створена американцем для іноземців, покликана розвіяти стереотипи – а натомість, звісно ж, створює нові міфи. США постають дивним, але привабливим краєм; тепер цю культуру хочеться пізнавати, розгадувати як ребус. Із чого починалася ця загадкова Америка? Які фільми та книжки є культовими для американців? У чому відмінності між європейським та справжнім американським Макдональдзом? Хто вони, ці люди, чиї предки підкорювали прерії, пробували перемогти Мобі Діка, змусили увесь світ полюбити кока-колу, джинси і повірити в долар? Це книга для пізнавального та захопливого читання.

Алла Горська. Душа українського шістдесятництва / упорядник Людмила Огнєва, за редакцією Олексія Зарецького 

г

Тут зібрано особисті документи, листування культової мисткині, яка стала одним із символів українського шістдесятництва. Українська національно-культурна ідентичність стала її свідомим вибором у зрілому віці – і читач зможе прослідкувати цей непростий процес, а також дізнатися, як Алла Горська розуміла мистецтво, формувалася як художник, який сенс вкладала у свої роботи. У виданні також вміщено репродукції робіт Горської, у тому числі й мозаїк, створених на сході України, які зараз недоступні для документування. Нарешті можемо дізнатися про Аллу Горську із першоджерел.

14 thoughts on “5 книжок місяця від головного редактора видавництва «Основи»

    Залишити відповідь