5 знакових книжок про фемінізм

via pixabay

Міжнародний жіночий день, започаткований феміністками, – це завжди нагода поговорити про права жінок і роль жінки у суспільстві. Нас зацікавило, що читають адепти феміністичного руху, на які книжки опираються у власних переконаннях.

Пропонуємо до вашої уваги 5 знакових книжок про фемінізм.

симонаСімона де Бовуар, “Друга стать”

Ідеолог фемінізму й екзистенціалізму, французька письменниця Сімона де Бовуар у своєму знаменитому есе фундаментально розглядає усі аспекти буття жінки – від фізіологічного до історичного. Бовуар вважає, що лише одиниці серед жіноцтва прагнуть рівності, й людство вже давно має надати жінкам усі можливості для самореалізації. Висновок Бовуар  однозначний: “Жінкою не народжуються, нею стають”. Ця теза, за словами американського філософа Джудіт Батлер, допомогла розділити поняття “стать” і “гендер”.

павличкоСоломія Павличко, “Фемінізм”

У цій книжці, що є важливим твором у контексті українського фемінізму, зібрані статті, дослідження, бесіди та інтерв’ю 1990-х років відомої літературознавиці й перекладачки Соломії Павличко. Засновниця школи української літературної критики, Павличко висловлювалася відверто й дискусійно.  В одному з інтерв’ю письменниця наголосила, що фемінізм її цікавить не лише як наукове й інтелектуальне явище, а й як ключ до прочитання літературних явищ.

вульфНаоми Вульф, “Миф о красоте. Стереотипы против женщин”

Бестселер американської журналістки, письменниці й представниці так званої третьої хвилі фемінізму детально розкриває немилосердність і абсурдність диктату міфу про красу жінок. Вульф порівнює стандарти краси із середньовічним знаряддям для катувань, стверджуючи, що жінку, яка відходить від норм, карають як на фізіологічному, так і психологічному рівнях. Силіконові імплантати, анорексія, булімія й виснажливі косметологічні процедури – одні з численних негативних проявів гонитви за міфічною красою. Авторка радить жінкам створювати власний міф про красу без стереотипів, нав’язаних суспільством споживання, телебаченням і глянцевими журналами.

цветокУорис Дири и Кэтлин Миллер, “Цветок пустыни”

“Складно повірити, що головна героїня – вона ж автор книги – народилася і виросла в племені кочівників, що жили ледь не первіснообщинним ладом, а потім кілька років пропрацювала прислугою у багатих родичів” – так починається передмова до цієї книжки. Письменниця, фотомодель і громадська діячка сомалійського походження Варіс Діріє в автобіографічній книзі розповіла, як вона змогла перемогти насильство, варварську традицію жіночого обрізання, страшні умови життя, звестися на ноги, стати відомою і розповісти про ці жахіття на весь світ. Книга екранізована у 2009 році.

девочкиУте Эрхардт, “Хорошие девочки отправляются на небеса, а плохие – куда захотят

Анотація до цього видання стверджує, що книжка здатна розсердити чоловіків, і вони “можуть сховати її від своїх подруг, дружин і дочок”. У доволі доступній формі німецький психолог радить жінкам скинути ланцюги патріархату і на прикладі різних історій показує, що жінкам не варто обмежувати себе тільки родинними обов’язками, адже тоді вони втрачають індивідуальність і стають нецікавими для своїх партнерів. Насправді жінка може все, каже автор, особливо якщо в себе вірить.

13 thoughts on “5 знакових книжок про фемінізм

    Залишити відповідь