За час, який ви щороку витрачаєте на соцмережі, можна прочитати 200 книжок

Здається, що на книги не вистачає часу? Можливо, для цього варто скоротити години перебування в соцмережах. Видання Quartz підрахувало, скільки книг ви могли би прочитати, якби не загубилася в просторах інтернету, розглядаючи нові фотографії відомих блогерів чи розпалюючи чергову дискусію в коментарях. Пропонуємо переклад найцікавіших думок зі статті.

У Ворена Баффета якось запитали про його секрет успіху. Він, показавши на стосик книжок, відповів: «Читайте по 500 сторінок на день. Ось як працює знання — воно накопичується, ніби складні відсотки. Кожен з вас може стільки читати, але гарантую вам, що не кожен стане це робити».

Це твердження змусило автора статті — Чарльза Чу — замислитися, що саме він випускає з власного життя і чи можуть книги розповісти йому, що ж він робить не так. Чарльз завжди слідував стандартній схемі успішності: хороші оцінки, старанність, збір рекомендацій, вступ до коледжу, робота мрії… Але це не принесло йому ні визнання, ні задоволення. І тоді він почав читати, за два роки таким чином закінчивши близько 400 книг. Вони дали йому мужність подорожувати, покинути роботу, дали нових рольових моделей і сенс в часи, коли здавалося, що його взагалі не існує. Тепер він ділиться своїми секретами з читачами.

Не опускайте завчасно руки

Зазвичай коли люди чують «читайте 500 сторінок на день», вони думають: «Та ну, це ж нереально!». Відразу ж знаходяться відмазки типу «Я занадто зайнятий», «Я недостатньо розумний», «Книжки — це не для мене» тощо. Та варто просто зробити простий підрахунок: 200 книг на рік — це доволі посильне завдання, якщо дійсно цього захотіти.

Проста математика

Давайте просто підрахуємо:

  • Середньостатистичний американець читає 200 — 400 слів за хвилину. Але ж є й ті, хто здатен читати навіть швидше.
  • Типова нон-фікшн книга містить близько 50 тис. слів.

Отже, 200 книг * 50 тис. слів у книзі = 10 млн слів.

10 млн слів / 400 слів за хвилину = 25 тис. хвилин.

25 тис. хвилин — це 417 годин.

Ось і все. Всього лиш 417 годин піде у вас на 200 книжок. Це в сукупності менше, ніж 18 днів.

Час завжди знайдеться

Ви чуєте «417 годин» — і вам здається, що це все одно забагато. Але якщо брати середню статистику по тих же американцях, то в рік на соцмережі вони витрачають по 608 годин, а на телебачення (так, включно з серіалами, що ніколи не закінчуються) — 1642 години. 

Важко зізнатися, але ми всі просто буваємо заслабкі, занадто часто потакаємо власним бажанням, дуже швидко відволікаємося. А часу у нас у всіх вдосталь. Варто просто взяти усі ті хвилини, які ми хочемо витратити на бездумний скролінг у мережі, і присвятити їх натомість книгам.

А тепер — до справи!

Говорити легко, а ось зробити, звісно, складніше. 

Щоб покинути звички, які вимагають купу часу, варто замислитися про таке:

  •  Облаштуйте свій простір

Якби ви всерйоз кидали курити, то чи логічно було би, щоб по всій кімнаті були розкидані цигарки? Звісно ж, що ні. Медіа створені за принципом наркотичних речовин і теж викликають залежність. Кинути соцмережі так само важко, як і полишити курити. Найбільше в цій справі допомагають зміни у своєму щоденному просторі. Якщо хочете більше читати, просто тримайте якомога далі усі відволікаючі речі, а книжки, навпаки, зробіть більш доступними. Можна, наприклад, поставити на екран свого мобільного пристрою фон у вигляді вашої полички з ще не прочитаними книжками, або з усіх додатків залишити лише ті, з яких можна читати електронні книги, чи ті, які допомагають слідкувати за виробленням корисних звичок.

  • Змініть свої звички

Сила волі часто підводить, коли потрібно кардинально змінити щось у своєму житті і коли вона найбільш потрібна. Але щоб менше покладатися на власні внутрішні сили, натомість привчіть себе до хороших і правильних звичок, які дозволять з часом виконувати все автоматично.

  • Читайте книги різного плану та формату

Коли справа стосується книг, будьте універсальними. Не ставтеся надто критично до того що, як і де читаєте. Читайте паперові книги. Читайте з телефону. Слухайте аудіокниги. І робіть це будь-де: на лаві в парку, в автобусі, да хоч у ванній!

Читайте щоразу, як буде нагода. І особливо, якщо шукаєте відповіді на свої одвічні питання. Ви можете в книгах знайти щось значно більше, ніж те, що шукали…

Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

8 thoughts on “За час, який ви щороку витрачаєте на соцмережі, можна прочитати 200 книжок

    Залишити відповідь