Як пам’ятати все, що прочитав: 20 книг для розвитку пам’яті

Скажений темп сучасного життя вимагає від людини самовдосконалення, розвитку вмінь і навичок, що дозволяють йти в ногу з часом. Одним із головних кроків до розвитку інтелекту є пам’ять. У одних – її робота добре налагоджена від народження, у інших же з нею проблеми. Щоб такі люди могли навчитися генерувати кращі ідеї, натренувати мозок, щоб він працював без збоїв, і існують книги для розвитку пам’яті. Вашій увазі пропонуємо широку добірку видань для розвитку пам’яті на 2018 рік, кожен посібник з якої – глибоке джерело знань і корисних порад!


Девід Перлмуттер «Еда и мозг. Что углеводы делают со здоровьем, мышлением и памятью»


Відомий лікар-невролог у цій книзі доводить взаємозв’язок між людським інтелектом і харчуванням. Як виявилося, вуглеводи – це повільна смерть функціональних можливостей мозку. Перлмуттер заявляє, що багато проблем, такі як стреси, погана пам’ять, постійний головний біль і сумний настрій узагалі можна легко вилікувати. Варто тільки відмовитися від деяких продуктів харчування. Харчуючись вибірково, можна як поліпшити фізичний стан, так і налаштувати мозок на продуктивну розумову діяльність.


Роб Іставей «Як запам’ятовувати (майже) все і завжди. Приголомшливі лайфхаки для прокачки вашої пам’яті»


Книга Роба Іставея – інтерактивний посібник, в якому розглядаються способи поліпшення пам’яті, зіставляються можливості людського мозку і комп’ютера, а також дається 50 лайфхаків для запам’ятовування інформації. Видання наповнене цікавими вправами, техніками, історіями, незвичайними дослідженнями і унікальними фактами про розумову складову діяльності людини, тварин і комп’ютерної пам’яті. Наприклад, із книги з розвитку пам’яті можна дізнатися, наскільки реально проводити операції на мозку без наркозу? Яка тривалість пам’яті у риб, слонів і інших тварин? Чим відрізняються різні частини нашого мозку? Які неймовірні рекорди здатні ставити люди за допомогою однієї лише пам’яті? І багато іншого.


Барбара Оклі «Думай как математик. Как решать любые задачи быстрее и эффективнее»


Якщо ваша мета – тренування пам’яті, книга Оклі буде відмінним для цього інструментом. Автор пропонує звід цінних порад і методик, що дозволяють взяти максимум від звичайної буденності, повністю переосмислити власне життя; доводить реальність зміни способу мислення.

Книга ґрунтується на раціональних принципах мислення, що дозволяють продуктивно вирішувати завдання, «стискати» основні ідеї для кращого запам’ятовування, дізнаватися більше про невідомі задатки людського інтелекту. Прочитавши цей посібник, ви прокачає навички планування, аналізу, прогнозування, навчитеся швидко і безпомилково виявляти причинно-наслідкові зв’язки.


Джозеф О’Конор, Ієн Макдермотт «Системне мислення. Пошук неординарних творчих рішень»


Якщо переглянути книги для розвитку пам’яті, то ця — одна з небагатьох, яка дійсно змінює погляди на життя, прокладає шлях до успіху в будь-якій сфері (від фізичного здоров’я, сімейних відносин до управління бізнесом і фінансовим становищем). Системне мислення – основа для регуляції життя, адже тільки розуміючи справжнє підґрунтя подій, ми зможемо змінювати на краще свої дії і навколишній світ. Власне, ця книга відмінно впорядковує думки, вчить в подіях бачити закономірності.


Норман Дойдж «Пластичность мозга. Потрясающие факты о том, как мысли способны менять структуру и функции нашего мозга»


Наш мозок може самостійно змінюватися завдяки певним діям і помислам. Подібна ідея чітко підтверджується на прикладах з життя лікарів, вчених і пацієнтів, про яких розповідає автор. Направляючи потік думок в потрібне русло, герої книги досягли унікальних трансформацій. Без ліків і операцій обрали правильну стежку, відкрили для себе нові можливості свого розуму. Як це у них вийшло? Читайте у цьому революційному виданні. «Пластичность мозга» однозначно змінює уявлення про людський інтелект.


Естаніслао Бахрах «Гибкий ум. Как видеть вещи иначе и думать нестандартно»


Доктор наук, молекулярний біолог розвіює штампи про функціонування людського мозку. На його думку, генерація нових ідей, уявлення неіснуючого – це не що інше, як одна з найбільш цінних можливостей людського інтелекту. У своїй праці Бахрах показує роботу прихованих творчих процесів, а також шляхи до їх удосконалення. Він доводить, що людина до останніх днів життя здатна займатися творчістю і навчанням. І абсолютно кожному під силу стати креативним! Звичайно ж, якщо правильно підійти до застосування методів і технік стимулювання мозку. Безумовно, в розділі «найкращі книги з розвитку пам’яті» це – найкращий мотиватор.


Тоні Б’юзен, Баррі Б’юзен «Супермышление»


06_07_07

Видання знайомить читача з революційною методикою — інтелект-картами (Mind-Map), здатними мобілізувати до роботи всі види розумових здібностей людини: логіку, мову, просторове сприйняття, числа, кольори, образи. Автор вчить користуватися даною методикою, застосовуючи яку читач може значно поліпшити свою мозкову активність.


Роджер Сайп «Развитие мозга. Как читать быстрее, запоминать лучше и добиваться больших целей»


Навчальний матеріал, в якому зібрані безліч корисних, а головне, ефективних «рецептів» з розвитку мозку. Роджер Сайп пропонує ознайомитися з конкретними ідеями, стратегіями і методами для кращого запам’ятовування різних видів інформації, вдумливого і швидкого читання. Він надає цікаві вправи, виконуючи які можна раціоналізувати роботу власного інтелекту.

06_08_07


Анхель Наварро «Память не изменяет. Задачи и головоломки для развития интеллекта и памяти»


Книга для всіх вікових категорій читачів! Молодим дозволить поліпшити уважність і пильність; дорослішим – зміцнити пам’ять і вдосконалювати швидкість мислення; а людям похилого віку – відновити розвиток пам’яті, в разі порушень її роботи. Крім підтверджених наукових даних, в книзі багато цікавих вправ і завдань для тренування. Методика автора побудована на тому, що наш мозок інтелектуально пластичний, і навіть якщо деякі його нейрони відмовляються функціонувати, то через певний час їх роботу цілком можна відновити. Отже, автор спростовує твердження про погіршення пам’яті і мозкової діяльності з віком.


Антон Могучий «Самая полная книга-тренажер для развития мозга! Новые тренинги для ума»


Ця книга – авторський комплекс вправ, за допомогою яких можна поліпшити швидкість мозкових процесів, пам’ять і увагу, розвинути творчі здібності, а також навчитися управляти своєю підсвідомістю. Варто приділяти в день всього 10-15 хвилин, і можна досягти вражаючих результатів роботи пам’яті.

06_10_07


Борис Микола Конрад «Как запомнить все! Секреты чемпиона мира по мнемотехнике»


Багаторазовий чемпіон з мнемотехніки Борис Микола Конрад вирішив поділитися зі світом своїм багатим досвідом. Його робота – це джерело повчальних фактів і теоретичних даних про функціональність мозку, що розглядаються під незвичайним кутом. Дає можливість поповнити знання про запам’ятовування, таку властивість людського розуму, як забування, а також про людський інтелект в цілому. У цікавій площині автор розповідає про взаємозв’язок пам’яті з організмом і про процеси створення нейронних зв’язків.


«Шерлок. Тренируем суперпамять»


Хорошою пам’яттю може похвалитися не кожен. Багато хто банально не знає, що її можна, і навіть треба з роками покращувати і розвивати. Пам’ять – це не що інше, як відбір і закріплення в мозку потрібної інформації, а також вміння її вчасно звідти вивести. Так, як це робив свого часу відомий сищик Шерлок Голмс – символ винахідливості, розумової спритності і феноменальної пам’яті.

У своїй книзі автор зібрав вправи для розвитку уваги, пам’яті і мислення, а також унікальні методи, секрети успіху «детектива всіх часів і народів». Якщо робити акцент на розвитку пам’яті, книги подібного плану, корисні і захоплюючі одночасно, – це те, що потрібно.


Брайан Трейсі «Действуй разумно!»


Хочете домогтися успіху у всіх починаннях? Читайте цей цікавий посібник! Книга вчить правильно організовувати думки, розповідає про останні відкриття в області дослідження людського інтелекту, про засвоєння правильних принципів мислення, про методи самоаналізу, а також про важливість формулювання суті проблеми. Книга побудована таким чином, щоб читач міг максимально швидко і ефективно усвідомити матеріал. Після кожного розділу пропонується відповісти на контрольні питання і вирішити логічні завдання.


Ольга Кінякіна «Мозг на 100%. Интеллект. Память. Креатив. Интуиция. Интенсив-тренинг по развитию суперспособностей»


Мінімум теорії і максимум практики! Ось так можна коротко охарактеризувати цей ексклюзивний тренінг з розвитку мозку. Ольга Кінякіна зібрала воєдино кращі вправи, корисні методики, ефективні завдання для всебічного розвитку людського інтелекту, пам’яті, інтуїції, креативу. Читання матеріалу дає дієвий інструментарій для запам’ятовування великих обсягів інформації, правильного використання інтуїції, прийняття нестандартних рішень в різних сферах життя.


Максим Константінов «Тренируем память. 1000 эффективных упражнений»


Даний комплекс порад та вправ пропонує читачам секрети продуктивного використання пам’яті, її розвитку та підтримки з роками. Автор перераховує поради щодо стимулювання зростання інтелекту, а також корисні вправи для концентрації уваги. Також показує причини проблем людського розуму, цікаво розповідає про методи запам’ятовування, якими користувалися відомі люди. Він знайомить з мнемотехнікою, дає ефективні поради для поліпшення пам’яті в літньому віці. Крім того, книга містить три тести на перевірку пам’яті.


Річард Нісбетт «Мозгоускорители. Как научиться эффективно мыслить, используя приемы из разных наук»


Книга пропонує по-новому поглянути на здоровий глузд і ті логічні помилки, до яких він приводить. Нісбетт зібрав велику кількість інтелектуальних інструментів, що дозволяють мислити критично і ясно. Він вчить бачити підступні пастки нашої розумової діяльності, долати прірву між реальністю і власними переконаннями і легко знаходити рішення життєвих негараздів. Якщо взяти книги для поліпшення пам’яті, то ця, однозначно, вчить думати і діяти більш ефективно.


Ася Казанцева «Хто б міг подумати! Як мозок змушує нас робити дурниці»


Тема книги – біологічні пастки, що помітно заважають нормальному життю. Як відомо, наш мозок іноді перекладає відповідальність за вирішення певних проблем на інстинкти (стреси, депресію, любов, шкідливі звички і т.д.). Відповідно до цього, автор відповідає на різні несподівані питання про чоловічі зради, дурні звички, підвищення апетиту під час стресів, користь обіймів і хімію любові. Посилаючись при цьому на дослідження нейробіологів, психіатрів, нейрофізіологів і приводячи власні приклади з життя.


Ганс Юрген Айзенк «Визначте свій IQ»


Тести англійського вченого-психолога Ганса Айзенка широко відомі у всьому світі, тому їх без сумнівів можна використовувати для загальної перевірки інтелекту і визначення рівня ІQ. Якщо дотримуватися всіх інструкцій і виконувати всі завдання, які є в книзі, то можна досить точно оцінити свій рівень знань.

Доведено, що якщо ви швидко зможете впоратися з представленими завданнями, то точно з легкістю подолаєте будь-яку життєву головоломку. Так чи інакше, книга допоможе поглянути правді в очі і завести механізм мозкової роботи.


Деніс Букин «Развитие памяти по методикам спецслужб. Карманная версия»


Загальновідома істина – пам’ять не тільки можна, а й варто тренувати. І головною професією, де життєво необхідно мати відмінну пам’ять, швидке і ясне мислення, є професія розвідника. Справжній розвідник – це постійна робота з інформаційними потоками. У книзі запропоновано програму тренування пам’яті, яка була взята саме з перевірених часом методик спецслужб. Кожен окремий розділ – етап становлення агента розвідувальної служби з інструкціями запам’ятовування, корисними для пам’яті людини.


Тоні Б’юзен «Усовершенствуйте свою память»


Книга розкриває суть новітнього винаходу в області властивостей пам’яті, яка дозволить кожному, незалежно від віку, генетики, роду діяльності та розумових даних, швидко, а головне без значних зусиль, запам’ятати і відтворити до 10 тис. одиниць будь-якої інформації. Таким чином, можна підвищити рівень IQ, провести своєрідне тренування інтелекту і отримати впевненість у власних силах, стимулюючи особистісний та професійний зріст.



[irp posts=”27949″ name=”«Умное» чтение на лето: книжные советы от спикеров TED”] [irp posts=”27639″ name=”13 аргументов, чтобы начать сомневаться в своем интеллекте”]
Yakaboo
Найбільша online-книгарня України. Любимо книжки понад усе:)

1 637 thoughts on “Як пам’ятати все, що прочитав: 20 книг для розвитку пам’яті

    Залишити відповідь