20 головних книг зими: від Кундери до Андруховича

Ця зима тішить нас книжковими прем’єрами, тож ми сформували максимально різноплановий список новинок для бінго. Нові автори, улюбленці українських читачів, довгоочікувані продовження та старти серій – у нашій добірці є все.

 

Ярослава Литвин

Рік розпусти Клауса Отто Баха

Скільки потрібно українок, щоб довести німця до сліз? Можливо, вистачить однієї… Клаус Отто Бах – спраглий до кохання мешканець невеликого містечка Кіль. Електрик, який фанатіє від жіночих ніжок в колготках, відкриває для себе чарівний світ сайтів знайомств з українками.

 Коли здається, що він знайшов саме ту, вона зникає… Та це не зупинить Клауса, який увірував у кохання, тож він вирушає до України. Там його чекає не тільки зіткнення з жорсткою дійсністю, а й вельми шалені пригоди у пошуку тих самих ніжок у кокетливих колготках. 

 

Джейн Коррі

Сестри по крові 

Троє дівчаток вийшли гуляти, і ось їх тільки дві. П’ятнадцять років минуло, але ще ніхто не докопався до правди, що ж тоді сталось. Кітті нічого не пам’ятає, та й не говорить. Вона живе там, де про неї турбуються, але відірвана від родини. Дівчина не завжди може себе контролювати, надто якщо хтось нагадує їй минуле. 

Елісон же радо пристає на пропозицію викладати мистецтва у в’язниці відкритого типу. Адже це шанс якось поліпшити своє життя, вона не підозрює, що незабаром дуже пошкодує. За нею та Кітті стежать. Але хто? Але чому і як це пов’язано зі зникненням третьої дівчинки? 

 

Марк Елліот

Рейган. Роки в Голлівуді 

Кінозірка, один з найкращих стратегів та найвпливовіший політичний діяч всіх часів. Рональд Рейган, творець знаменитої рейганоміки, яка дала США нові робочі місця, завантаження промислових потужностей  та притік коштів в банки.

 Переважно біографії президента зосереджують тільки на його здобутках на політичному Олімпі, Марк Елліот же розповідає про Рейгана комплексно – і про роки в кіно, і про роботу в Гільдії кіно, і про амурні справи та, звісно, президентство, яким він назавжди увійшов в історію. 

Луїза Мейл Олкотт

Хлопчики Джо 

Продовження «Маленьких жінок» та «Маленьких чоловіків», яке стає логічним завершенням цієї саги. Сестри знову поруч і разом працюють з молоддю. Непросто, але як благородно та правильно. Хлопчики Джо виростають, змінюють свої інтереси, йдуть то за серцем, то за здоровим глуздом. Зрештою, жодному з них не просто. І навіть тоді, коли здається, що виходу немає, вони завжди мають, куди прийти за розрадою, за порадою та добрим словом.  Хвилю цікавості до сімейної саги викликала екранізація «Маленьких жінок» у 2019 році з Еммою Уотсон та Сіршою Ронан у головних ролях.

 

Єва Феллер

«Час магії (комплект із 3 книг)

Магічна серія, яка запросить у мандрівку часом. У першій частині юнка Анна блукає чарівною Венецією. Коли вона купує карнавальну маску, її життя змінюється.

У другій частині дівчина вже досвідчена мандрівниця в часі, ба більше – вартова, яка виконує безліч завдань разом з коханим. На жаль, він не може вибратись з минулого, тож розраховувати вона може тільки на себе.

У третій частині Анну чекає карколомна пригода, найскладніше завдання, щоб не допустити того, щоб заплановане майбутнє ніколи не настало. Хтось прагне завадити їм подорожувати в часі, та ця пара збирається вистояти у боротьбі.

Мілан Кундера

Життя деінде

Романи Мілана Кундери – це завжди значно більше, ніж видно на поверхні. У другому романі, виданому в 1973-му, автор розмірковує про те, чи може рости поет, коли співвітчизники страждають під гнітом тоталітаризму. Чи може він розправити крила та піднятись у небо. Яромил переконаний у власному таланті, він бачить себе приреченим на славу, але насправді мова йде про творчу деградацію.

Та й проза життя йому не вдається, проблеми душать, а матір пригнічує своєю надмірною турботою. «Життя деінде» і красиве, і огидне, воно описує життя в Чехословаччині на початку 1970-х та викликає цілий вир емоцій.

Том Тейлор

DCміляція

Why so serious? Триває пандемія, яка перетворила добрий шмат населення Землі (600 мільйонів, мамо, 600 мільйонів) на психопатів штибу Джокера. Вірус, який творить звірів, що жадають крові. Що може вдіяти жменька супергероїв з Ліги Справедливості з таким викликом? 

 Бетмен з Суперменом та їхні побратими мають простистояти 600 мільйонів колишніх людей? Цілі міста захлинаються сплесками агресії та руйнувань. Цілі нації здаються під натиском. Безпечних куточків не залишилось. Навіть на островах серед океан швидше за все не сховатись від цієї напасті. Головний двобій пройде між героями цього світу та божевільними вбивцями.


Тарас Лютий

Двійник. Про природу дублювання і множинності

Тарас Лютий – професор, який вивчає філософію, антропологію, культуру, видав збірку філософських есеїв. У «Двійникові» і про модерністичну літературу, і про альтернативну музику, про нігілізм та експерименти. Він досліджує ідентичність, формування особистості через нагромадження досвідів власних та запозичених, синтезу та перетворення. Двійники, дублікати та множинності – не тільки філософські категорії, а й цілком цілком емпіричні. Перевіримо? 

 

Рошані Чокші

Позолочені вовки 

Старт популярної-фентезі трилогії, яка переносить в останні роки ХІХ століття до Парижу. Тут не про магію, а про формування – створення чогось надзвичайного талантом та дисципліною. Силу тут дають уламки Вавилонської вежі.

Кожен уламок вплинув на зародження потужної культури. Один із них, подейкують у Франції, тільки ніхто не знає, де ж саме. Шукати його випадає Севрену – невизнаному спадкоємцю зруйнованого Дому Ванта. Разом з ним шукають реліквію історик та інженерка, танцівниця-кондитерка та садівник. На них чекає небезпечна пригода, яка може стати фатальною для всієї європейської культури. 

Ліз Бурдо

П’ять травм і масок, які заважають бути собою 

Навіть якщо ми вважаємо себе вільним, та все одно ховаємо справжнього себе за масками. Різними. Одні для рідних, інші для колег, одні для близьких, інші – для решти соціуму. Та чи минає така втеча від себе безслідно? Чи не приростає зрештою ця маска намертво? Зніміть, поки не запізно. 

Прийміть те, що маєте, полюбіть те, якими є, бо кожен – унікальний набір якостей (хороших та поганих), якими варто захоплюватись. Знявши маску, ви нарешті візьмете власне життя під контроль. Нехай це важка ноша, але вона й приємна, адже бути собою – це зцілити всі рани. 

 

Сіріл Льєрон, Бенуа Даан

У голові Шерлока Голмса. Том 1 «Справа скандального квитка» 

Ще одне бачення образу знаменитого детектива, але сюжет не конандойлівський, тож готуйтесь до захопливої мандрівки головою Шерлока Голмса. Нарешті ми побачимо, як же він думає і як доходить до своїх неймовірних висновків. Цього разу справа до нього потрапляє через доктора Ватсона. Останній оглядає лікаря, який демонструє дивний випадок сомнамбулізму. Напередодні пацієнт був на дивовижному шоу. Власне, квиток туди стає першим слідом, за який хапається Шерлок. Виявляється, вистава – не просто собі вистава, а справжня змова, яка веде до… а про це вже в мальописі. 

 

Джордж Орвелл

Нехай квітне аспідистра

Кинути виклик грошам – відкрити їх на шляху до щастя та самовираження. Така думка спадає поетові Гордону Комстоку, який живе в суворих реаліях післявоєнного часу, де цінності різко падають в ціні через те, що життя перетворилось на виживання.

Гроші дають багато переваг, але скільки вони забирають, міркує головний герой. Купюри аж ніяк не є мірилом якості людини, не показують її найкращі риси. Гроші – це просто гроші. І вони не матимуть влади над Комстоком.

Чи все ж матимуть, якщо він не зможе вистояти в герці проти надто сильного суперника, який підкорив чи не весь світ. Але чи з ними бореться Гордон, чи все ж з власним я? 

Петро Яценко

Союз Радянських Речей 

Людей, які романтизують радянські будні, не бракує. Найсмачніша ковбаса, морозиво без хімії – якщо самі не куштували, то розмови точно пам’ятаєте. Ті, хто народився пізніше, не уявляє, як тоді було, але можна підглянути на сторінках цього багато ілюстрованого видання.

Петро Яценко показує історію побуту через речі. Через тягучу холодну війну, через диктатуру партії, через постійні дефіцити та дивні пристрої, адже стількох речей, без яких ми зараз не уявляємо свій комфорт, просто не було. Книжка – історичний квест, яка буде цікавою не тільки для школярів та вчителів історій, а й всіх, хто бачив свідчення епохи або має нечіткі спогади давно минулого. 

 

Роберт Ґалбрейт

Бентежна кров

Нова історія про Корморана Страйка та його партнерку Робін Еллакотт одразу приваблює шанувальників серії. Якщо ви ще не знайомі з детективами Джоан Роулінґ, які вона пише під личиною Роберта Ґалбрейта, то спробуйте. Команда нишпорок тут має справу з дещо незвичною таємницею – давньої, сліди настільки захололи та стерлись, що шансів на успіх майже немає.

Зникнення жінки у 1974 році. Відтоді про неї ніхто не чув. Жодних звісток, тільки пустка. Та це не означає, що Корморан та Робін не стикнуться з небезпеками. Бо деякі таємниці краще не ворушити навіть через 40 років…

Вікторія Авеярд

Буря війни 

Довгоочікуване продовження та завершення серії «Багряна королева». Мара Барров – дівчина з бідоти, яка проте має сили, якими пишається срібна аристократія. Починала як дівчинка на побігеньках, згодом стала рупором руху опору. Дівчина-блискавка, яка зуміла вистояти на арені, але опинилася у вирі масштабних битв за владу та території. Дізнайтесь фінал цієї історії.  

Славенка Дракуліч

Ніби мене нема(є)  

Твори Славенки Дракуліч – завжди пронизливі історії, але в цій болю найбільше. Скільки духу знадобилось авторці, щоб це написати, але ще більше сили в тих жінок, які заговорили. В героїні цього роману було життя, яке вона любила: молодість, робота, гарний будиночок, друзі. Вона – боснійка. Та одного дня прийшла війна.

Жахіття, яке відбувалось потім, важко описати словами. Зневажена, сплюндрована, безліч разів зґвалтована жінка знаходить притулок у Швеції. Та вона народжує дитину, в якій бачитиме обличчя солдатів-сербів, які невтомно знущались з неї та інших жінок, які стали невинними жертвами війни просто тому, що були жінками на війні. 

Ю Несбе

«Пукальний порошок доктора Проктора» 

Мабуть, ви чули про Ю Несбе як про автора якісних скандинавських детектив, батька інспектора Харрі Холле. Але, уявіть собі, він ще дитячі книжки пише, і, як помітно з назви, вони не про рожевих єдинорогів та принцесок. Хоча ніхто й не очікував від нього такого. 

Це брутальне, навіть дещо смердотне, чтиво для школяриків про те, як змінилось життя рудого хлопчака Булле, коли він зустрівся з дивним професором. Історія про дружбу, вибухи, малих шибеників і навіть солодощі. Готуйтесь до веселої і дивної пригоди. Якщо ви добряче старші за школярів, але любите Харрі Холле, зацініть нове втілення Несбе.

Юрій Андрухович

Радіо Ніч

Довгоочікуваний роман патріарха сучукрліту.  У ночі своя музика. Вона спокійно плине в тиші, наповнюючи собою темряву. Персонаж цього роману Йосип Ротський міг стати вождем, міг очолити спротив, але в нього немає навіть миті, щоб зупинитись та озирнутись. Тікати й ховатись, намагатись розібратись з почуттями і поза тим знайти відповіді.

Він житиме нічним ефіром, стане радіо-голосом в радіо-ночі. Ротський неначе прожив декілька життів: геніальний клавішник гурту «Доктор Тагабат», рок-зірка на вершині слави, невдаха-піаніст з  круїзного судна. А ще палкий революціонер і борець проти репресивної машини, трохи злочинець, в’язень і фінансовий махінатор.

Авантюрний роман, в якому небезпека міксується з лірикою та магією.

Гліб Гусєв

Не святий

Він – не святий, він грішний. Герой нашого часу не може бути всуціль позитивним, він має вигризати свій успіх.

Артему трохи за 20, в його біографії вже був Туркменістан та Маріуполь. Ось тепер час підкорювати столицю. Це – його щоденник, який він пише для батька, з яким так і не зустрівся.

Артем вляпувався в історії і в кримінал, гнався за американською мрією, а зараз… Зараз трохи спокійніше, але все ж ні, бо він все ще себе не знайшов. Все ще себе шукає.

Мандіп Рай

Компас цінностей

Мандіп Рай починала як журналістка, а потім працювала в найбільшому банківському холдингу США JPMorgan та ООН. У її книзі кожна країна –  а всього їх 101 –  отримує визначальну цінність: Естонія – ефективність, Україна – свободу, Вірменія – виживання, а Росія – силу духу.

Перед нами незвичний атлас світу, який  змушує замислитися про наші власні системи координат. Авторка впевнена, що розуміння наших переваг – найкращий шлях до самореалізації та прийняття виважених рішень.

Авторка: Юлія Дутка