Дивовижні барвисті світи: 14 новинок ілюстрованих книг для дітей та підлітків

Книги з гарними ілюстраціями схожі на скриньки з подвійним дном: крім історії, розказаної текстом, завжди поринаєш у ще одну, намальовану. Герої оживають, місце дії стає реальним, а невеличкі штрихи й нюанси малюнків створюють ефект присутності в книзі. Ми зібрали 15 гарно ілюстрованих новинок для затишного читання і розглядання разом з дітьми — нумо милуватися:

Для найменших

Малюкам, які ще тільки відкривають для себе безмежний світ книг разом з батьками, насамперед, цікаві саме малюнки. Тому в книжках для них завжди мінімум тексту, найпростіша історія, зате картинки — не відірватися.

Усі дорослі колись були маленькими дітьми і чогось боялися. Навіть доісторичні динозаври. Ця книжка розповідає історію про чотирьох друзів далеких часів: птеродактиля, бронтозавра, трицератопса і тиранозавра. З часом вони виростуть великими і сильними, а поки що теж бояться всього нового і невідомого. Ось і птеродактиль Террі ніяк не може наважитися вперше полетіти, але друзі всіляко її підтримують і підбадьорюють.
Маріса Вестіта створила дуже милих звірят, які відразу сподобаються малюкам. Динозаврики показують, що таке підтримка і довіра, як поводяться справжні друзі. А крім того, діти ще й дізнаються багато цікавого про самих динозаврів, найбільших мешканців Землі за всі часи.

Невеличка історія, яка розповідає, наскільки важлива дружба і взаємодопомога у скрутну хвилину. Маленький Ноі живе далеко від інших людей разом з батьком. Минулої зими він врятував китенятко після шторму та відпустив його назад у море. Ноі сумує за своїм єдиним другом, аж ось сам потрапляє у халепу. Хто прийде йому на допомогу?

Мінімум тексту та великі барвисті ілюстрації дають змогу самим доповнювати розповідь і вигадувати додаткові епізоди. Ця книжка є продовженням виданої раніше історії «Мій друг кит», тож якщо ви вже знайомі з її героями, буде цікаво дізнатися про їхні подальші пригоди друзів. Якщо ж ні, то якраз чудова нагода з ними познайомитися.

 

Для дітей постарше

Ви ж завжди здогадувалися, що іграшки оживають, коли їхні власники не дивляться, так? Принаймні, четверо зайців-стрибунців, що мешкають у затишному чайному будиночку, саме так і поводяться. Насправді вони — всього лише маленькі ляльки, але зате у кожного з них велике серце!

Стіві мусить переїздити з великого міста-мегаполіса до маленького села. Тут вона нікого не знає і все видається надто незнайомим і непривітним. Звісно, зайці-стрибунці не залишаться осторонь і вигадають безліч цікавинок, щоб розвеселити Стіві і допомогти їй знайти нових друзів. Це мила і добра історія, яка чудово підходить для читання разом з дітьми. А розглядати зайченят та їхній будиночок — ще одне окреме задоволення 🙂

Мама… Найближча і найдорожча для кожного малюка. Завжди втішить, підтримає, допоможе і розрадить. Елен Дельфорж зібрала у своїй книжці вірші про мам з усього світу, а Квентін Гребан намалював до них теплі і зворушливі ілюстрації. Текст та малюнки тут є одним цілим, разом вони створюють справжню оду материнству. Кожен маленький розділ — окрема історія. Якась мама сумує, якась втомлена, інша хвилюється, але кожна з них безмежно любить своє маля. 

Чудова книжка для спільного читання і розглядання. Вона вчить дітей розрізняти емоції, адже малюнки дуже майстерно їх передають, а ще розповідає, що мамина любов — це назавжди.

Валько — певно, один з найпопулярніших німецьких дитячих письменників. Його історії завжди дуже зворушливі, милі і неодмінно кумедні та цікаві. «Казки чарівного лісу» — це збірка коротких оповідок про пригоди Маленького Зайчика і Бузинового Ведмедя. Що тільки з ними не стається! Але любитель поласувати ягодами Ведмідь і хоробрий лицар Зайчик, який ніколи не розлучається зі своїм шоломом і мечем, неодмінно усе подолають. Вони допомагають друзям і вибираються з пасток, розшукують скарби і вирушають у далекі експедиції за скарбами. І все це — неодмінно з магією, адже ліс, в якому вони мешкають, — Чарівний! 

Кожен погодиться, що забагато моркви (тістечок, полуниці, морозива — підкреслити улюблений смаколик) бути ніяк не може. Адже коли щось так полюбляєш, як Кролик моркву, завжди хочеться ще шматочок, і ще один, і ще. Ось так і Кролик назбирав стільки моркви, що вона буквально витіснила його з дому. Добрі друзі запросили його до себе пожити, але ні панцир Черепашки, ні гніздо Пташки, ні дупло Білочки, ні навіть хатинка Бобра не витримують морквяних запасів Кролика, які той завжди бере з собою. Що ж робити друзям?

Добра, кумедна, жвава і надзвичайно «жива» казка з не менш прекрасними ілюстраціями. Це саме той випадок, коли малюнки розповідають свою власну історію і доповнюють розказане в книжці. Чого вартий хоча б плакат «Зберігай спокій і їж моркву»! Вечори, наповнені сміхом, гарантовані!

Класика — це правильне рішення на будь-які випадки. Збірка найкращих казок світу представляє уже так добре відомі оповідки в новому світлі. Червона Шапочка і Кіт у чоботях, Троє Поросят і Білосніжка. Ці та інші герої знову розкажуть свої історії, а ілюстрації додадуть до них дещицю нового. 

Казки проілюстрували українські художники Арсен Джанікян, Олена Железняк, Катерина Дудник та Іва Михайлян. Їхні персонажі — дуже милі і кумедні, вони обов’язково сподобаються маленьким читачам. Сама книга великого формату, тому роздивитися усі деталі на малюнку буде дуже просто і зручно.

Так, це знову та сама Аліса, яка змагається з картами і шахами, складає чудернацькі віршики, падає в кролячу нору і потрапляє до Задзеркалля. Але цього разу її пригоди оживають в буквальному сенсі.

Видання проілюструвала українська художниця Євгенія Гапчинська. Усі персонажі відомої казки тепер постають у легко впізнаваному стилі янголят художниці, тож навіть Чорна Королева тут викликає беззаперечну симпатію. А за допомогою додатку доповненої реальності усі малюнки в книзі стають інтерактивними — можна не просто подивитися своєрідний мультфільм про пригоди Аліси, а й навіть взаємодіяти з персонажами: зробити з ними фото, запустити дію доторком до екрану, розглянути у 3D. Ця книга легко перетворить читання на веселу і захопливу гру!

Хто в дитинстві не мріяв розкривати таємниці і стати справжнім детективом? Допитлива дівчинка Вишенька не тільки мріє, а й докладає усіх зусиль. Вона живе з мамою, хоче стати письменницею, а ще любить спостерігати за людьми і намагається розгадати їхні історії. Так вона починає слідкувати за Міком, щоб зрозуміти, навіщо ж він носить до лісу цілі відра фарби і чому повертається такий засмучений?

Книга-сюрприз, в якій є і оповідь, і комікс, і захопливий детектив, і щоденникові нотатки. Ілюстрації ніби живі, завдяки ним персонажі уже з другої сторінки здаються старими-добрими друзями. Вишенька розповідає про свої пригоди і ділиться секретами і таємницями, які дуже хочеться хутчіш розкрити.

Дітям, які полюбляють гарні ілюстрації, напевно буде цікаво спробувати самим намалювати кумедних тваринок. Єдинороги, мишки, коали, корівки і багато інших — книжка легко і з гумором пояснює, як зобразити звіряток крок за кроком. Й усі малюнки виходять веселими й добрими, в мультяшному стилі. Відомий ілюстратор Лулу Майо ділиться своїми секретами, і виявляється, що в малюванні тваринок насправді немає нічого складного! Тим паче, що в книжці є завдання для тренування і здобуття майстерності. Будьте обережні, адже малювання єдинорогів таке цікаве, що можна і самим захопитися 😉

Ця книга розповість не одну історію, а цілих п’ятдесят. П’ятдесят історій видатних жінок, від фараонів до сьогодення, котрі змогли змінити світ. Ці жінки правили імперіями і робили дивовижні фотографії, присвячували своє життя науці і ставили рекорди у спорті. Короткі оповідки розкривають життя кожної жінки в основних штрихах, але всі вони різні й унікальні. Звісно, не обійшлося й без ілюстрацій: портрети жінок й основні атрибути «професії» кожної допомагають краще уявити кожну видатну особистість саме як живу людину, а не просто історію з книжки.

Ця книга неодмінно сподобається підліткам, які цікавляться життям відомих людей, їхнім шляхом до визнання і зусиллями, які їм довелося докласти, щоб досягти успіху у своїй праці. А для дівчат ця збірка — чудовий приклад того, що не варто боятися відрізнятися від загальноприйнятих стандартів, що слід бути собою і завжди йти за своєю мрією й покликанням.

Як розповісти дитині про мистецтво і про його значення? Ця книжка знає відповідь! Вона знайомить дітей з самим поняттям мистецтва, пояснює, чому люди завжди намагалися залишити щось після себе, і навіть вчить помічати мистецтво всюди, на кожному кроці. Адже навіть будинок на сусідній вулиці може бути справжнім архітектурним шедевром. 

Короткі глави розповідають дітям про розвиток мистецтва і представляють найвизначніші шедеври, деякі з яких і сьогодні можна побачити у відомих музеях світу. Крім того, книга дає невеликі поради, як вибудовувати композицію малюнка, створювати гармонію світла і тіні і навіть спонукає спробувати себе у ролі видатних художників. Наприклад, пофарбувати стіну у стилі Поллока — але, звісно, на вулиці 🙂

Хто не знає про найвідомішого українського філософа Григорія Сковороду? «Світ ловив мене, та не впіймав», — кілька слів, які цілком вміщують у себе все життя Сковороди. Літературознавець Леонід Ушкалов зібрав у своїй біографічній енциклопедії найрізноманітніші факти й події життєпису філософа. І завдяки цьому Сковорода перетворюється з пункту шкільної програми у живу людину зі своїми захопленнями, роздумами, тривогами й особистими перемогами.

Сковорода, маючи всі можливості для побудови хорошої кар’єри, відмовився від них і вирушив подорожувати країною, по дорозі навчаючи і ділячись своїми роздумами. Короткі глави про його життя легко і цікаво читати, а ілюстрації доповнюють розповідь новими загадками, які не менш цікаво розкривати.

Катя Гавриш
Редактор і книжковий маніяк. Отримала диплом видавця, але життя вперто тягне мене в IT, тому нині техписьменник. Вірю, що читання книг — найпростіший шлях до безсмертя. Обожнюю подорожі на мотоциклі за відчуття свободи. І ще котів, бо вони точно прибульці з інших планет чи вимірів і щось знають. Мрію відвідати Єхо і Плаский світ — як не вві сні, то хоча б у наступному житті.
http://facebook.com/kate.gavrysh

1 405 thoughts on “Дивовижні барвисті світи: 14 новинок ілюстрованих книг для дітей та підлітків

    Залишити відповідь