Слідами небезпечних таємниць: 15 детективів, які не відпускають до останньої сторінки

І навіщо від них відриватись? Адже детектив має бути саме таким — тримати в напрузі аж до фіналу, або й далі. Хіба ми не для цього тут зібрались? Тож тримайте 15 книжок, які зберігатимуть інтригу до кінця. До речі, з ними ви виконаєте чергове завдання з осіннього бінго.

Рут Веа «Поворот ключа»

Надто приваблива пропозиція, надто привабливий будинок, надто велика таємниця… Це все мало б насторожити Ровен, яка зголосилась на вакансію няні у заможній родині з чотирма дітьми. Але вона приїхала до «розумного будинку» серед шотландського безлюддя і зачарувалась. Вона і сама хотіла б мати такі маєток і сім’ю. От тільки дізнаємось ми про це з її листів з в’язниці адвокатові, який мав би повірити, що вона не винна. Тобто винна, звісно, але не в убивстві…

Франк Тільє «Пазл»

Ці двоє вже не раз грали у небезпечні ігри, та єдина гра, яка зараз вабить Ілана та Хлою, — «Параноя». Майже легендарна, недоступна і з великим виграшем на кону — 300 тисяч євро за квест — чого ще хотіти? Але потрапити туди дуже нелегко, треба вперто вишукувати чорних лебедів і розгадувати загадки. І зрештою омріяна гра перетвориться на лютий кошмар у стінах закинутої в горах психлікарні. Серед снігів та безлюддя хтось позбувається суперників, не залишаючи слідів. Хто? І чому все не таке, яким здається? Час скласти цей пазл.

Чарлі Донлі «Не вір у це»

Справа дівчини з Цукрового берега вже давно захолола, але зацікавила телевізійну продюсерку Сідні Раян. Журналістка зніматиме фільм, бо вірить у те, що Ґрейс Сіболд не вбивала свого кавалера від час Карибської мандрівки. Сідні бачить, що місцеві слідчі недбало провели розслідування, вчепившись за одну підозрювану. Але вона навіть не уявляє, скільки старих таємниць доведеться розворушити, аби врешті добратись до правди та відновити справедливість. Чи вдасться їй визволити Ґрейс із закордонної в’язниці та повернути їй хоч частку життя, яке в неї відібрала трагедія?

Ендрю Мейн «Між фазами місяця»

Друга книжка в серії «Натураліст» про Тео Крейна (наполегливо раджу вам і першу «Хованки з хижаком»), обчислювального біолога, який чудово вміє знаходити собі проблеми. Науковець звертає увагу на міську легенду — Іграшкового Майстра на білому авто, який забирає дітей у свою казкову країну, де повно цукерок і розваг. Діти справді зникають і не повертаються. Тео допомагає згорьованому батькові, не підозрюючи, що натрапив на слід звіра, який не погребує нічим. Потрібно діяти швидко, адже маніяк вийшов на полювання за новою жертвою. І це знову дитина.

Кріс Тведт «За браком доказів»

Кримінальний адвокат Мікаель Бренне береться за на перший погляд безнадійні справи, де репутація підозрюваного вже волає «Винен!». От і тут він захищатиме Маґнуса Саннторва — психічно хворого молодика, якого підозрюють у вбивстві своєї родини — батька, матері, сестри. Маґнус був на місці злочину, на його руках була кров, а на рушниці — його відбитки. Здавалось би, що тут думати, справу розкрито. От тільки коли Мікаель прояснює деякі деталі, запитань стає все більше. Чому стільки прихованого у простій справі? Мабуть, тому що не така вона вже й проста.

Анастасія Нікуліна, Олег Бакулін «Більше нікому»

Менеджер із темним минулим чи художник, який зрадив свій талант? Головний герой цього роману Руслан має багато таємниць, але схоже, він і сам про них не знає. А ще він багато чого не пам’ятає. Частину життя затягнуло пеленою, яку чомусь не вдається скинути. Але було б дивно, якби таке яскраве минуле його не наздогнало. І от Руслан стає підозрюваним у жорстокому вбивстві юної красуні. З місця злочину зникла його картина, яку він не пам’ятає, як малював. Але пам’ять повертається  і доведеться поглянути правді в очі. Хоч би як боляче це не було.

Жан-Крістоф Ґранже «Останнє полювання»

Пам’ятаєте детектива Ньємана з «Багряних рік»? Готуйтесь до нової зустрічі — на межі Франції та Німеччини, серед диких лісів і родових маєтків. Хтось вполював справжнього аристократа, багатого спадкоємця. Вполював і зарізав, немов дичину. Пірш — жорстоке мисливське мистецтво, яке потребує неабиякої хитрості. Тільки на людей раніше не полювали… чи полювали? У старих родів завжди стільки таємниць. Всяке може бути. Звір може бути зовсім поруч, простягаючи свої пазуристі лапи до Ньємана. А що інспектор? Вистачить йому витримки для того, щоб розкрити злочин?

Алекс Норт «Шепотун»

Шепотун — міська легенда, тінь, яка ховається за вікном і кличе, кличе, кличе… Обіцяє, що разом із ним тобі буде краще, ніж вдома, тільки вийди. Батько і син переїхали до цього містечка, яке дихає спокоєм, щоб сховатись від спогадів про смерть найдорожчої жінки. Вони вчаться жити заново у перехнябленому будинку, який має погану історію. У будинку, навколо якого кружляють химерні метелики. У будинку, де часто чути шепіт. Але Шепотуна спіймали багато років тому… Хто ж тоді це? І чому він вибрав саме цю сім’ю?

Поліна Кулакова «Усі їхні демони»

«Усі їхні демони» — соціальний трилер, у якому багато невідомих і тягуче відчуття наближення трагедії. Це відчуття, немов задушливий запах газу перед вибухом, мов важкі чорні хмари перед грозою. Ще трішки — і почнеться пекло. Жінка-п’яничка, яка знайшла собі агресивного співмешканця, син-підліток, який не хоче так жити, але не може вибратись із пастки, ще зовсім мала донька, яка за навчанням і книжками намагається сховатись від навколишнього кошмару. Але ця квартира — не те місце, де життя може бути спокійним, зовсім скоро тут станеться щось дуже погане. Усі їхні демони вийдуть на волю.

Тесс Ґеррітсен «Смертниці»

Нова книжка у серії про судмедескпертку Мору Айлз та детективку Джейн Ріццолі — безумовний требачит для шанувальників трилерів. Вперше на столі в Айлз оживає жертва, яку готують до розтину. Мора вчасно помічає це і рятує життя. От тільки «воскресла» й не думає тішитись своєму чудесному спасінню, а вчиняє справжній переполох у лікарні: вбивство, заручники… Чому вона це робить? Ніхто не дізнається, бо спецпризначенці її вбивають. От тільки дівчина встигає прошепотіти Ріццолі щось дуже важливе, щось, що може добряче підірвати національну безпеку США.

Содзі Симада «Зодіак убивств»

Таємничий щоденник одержимого химерною ідеєю художника запускає вервичку убивств жінок у Токіо. Адже, щоб жила одна досконала, потрібно позбутись інших. Позбутись у певний спосіб. Розкрутити зодіакальну рулетку і вірити, що станеться саме так, як треба. Містичний детектив, від якого тіло береться сиротами, а мозок наполегливо працює, щоб розгадати цю загадку, адже автор дає читачеві можливість взяти участь у розслідуванні разом з колоритними персонажами — віщуном, астрологом, детективом і художником. Хто впорається першим?

Богдан Коломійчук «Експрес до Ґаліції»

Готові до мандрівки? Краще будьте готові, бо вирушаємо. В «Експресі до Ґаліції» ми зустрінемо вже відомого комісара Адама Вістовича, який відпочиває від львівських поліцейських буднів у Швейцарії, але й там знаходить загадку, яку треба розплутати. Хоча загадка — це м’яко сказано. Він дізнається таємницю, доленосну для Європи. Тим часом стається кілька дрібних епізодів: зникнення росіянина у Бадені, вбивство перекладача у Венеції. І куди петляють сліди зловмисника? Певна річ, до Львова!

Роберт Ґалбрейт «Убивчий білий»

Четверта частина пригод насупленого Корморана Страйка та його життєрадісної партнерки Робін починається з несподіваного відвідувача. Біллі Найт, хлопчина, який явно не при собі, просить розслідувати злочин, свідком якого колись був. Він каже, що бачив убивство дитини. Але, злякавшись чогось, втік. Детективи спочатку не можуть вирішити, що робити з цією інформацією, але беруться до розслідування. Воно заведе їх не лише у небезпечну близькість до владної верхівки, а й до пасторального будинку, мовби з казки, де, здається, зачаїлось саме зло.

Олександр Красовицький, Євгенія Кужавська «Справа мертвого авіатора»

Ретродетектив, з яким вирушимо до Києва початку ХХ століття. Ми знову зустрінемо слідчого Тараса Глушка, поціновувача варення та пирогів. Йому знову не дадуть спокою, адже ще одна таємнича справа потребує його уваги. Так сталось, що з шести пасажирів, які вилетіли на борту «Гранда» — пасажирського літака авторства Ігоря Сікорського, у Києві опинилось тільки четверо. Що сталось? Чи винен в цьому член екіпажу, на якого падає підозра? Сікорський у це не вірить і просить про допомогу. Галушко не хотів би братись за цю справу, адже має болючий спогад, пов’язаний з небом, але доведеться.

Енджі Кім «Міракл Крік»

Встати! Суд іде! На лаві підсудних — мати, яку підозрюють у найстрашнішому злочині — вбивстві власної доньки. Але ж то був нещасний випадок! Вона не могла нічого зробити! Чи могла? Чи вона сама все спровокувала, адже донька з аутизмом була геть нестерпна… Це історія інакшої сім’ї у традиційному американському суспільстві. Історія важкого материнства, де любов часто з відтінком суму, бо так не мало статись. Це сором, втома і заздрість, які йдуть із нею пліч-о-пліч. Але де правда? Хто наблизиться до неї на цьому суді — адвокатка чи прокурор?

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20