Чого нас вчить класика? 15 найкращих книг і 15 життєвих уроків

Класичні книжки мають особливий присмак читання. Напевно, тому що ці історії закарбовані в часі. Відчайдушні, сповнені авантюризму, безмежної надії і життєвої сили історії вчать нас шукати прекрасне у повсякденні і бути готовим змінювати світ. До осіннього бінго ми підготували добірку класичних творів останніх двох століть, які стали взірцевими для своїх епох. Зокрема тут ви знайдете і сучасні класичні книжки.

Остап Вишня «Мисливські усмішки» ​

«Мисливські усмішки» — це короткі життєві розповіді, які показують, що можна сміятись, навіть коли дуже важко. Адже Остап Вишня писав їх у найстрашніші роки сталінського режиму. В основі кожної історії — безмежна любов до життя, до рідного краю і народу. Читаючи їх, не перестаєш дивуватись, як автор проніс цю любов через усі випробування каторги і тоталітарної системи. 

Це класика, яка вчить нас тому, що на життя можна дивитися з різних перспектив. І кожен сам обирає для себе — з якої.

Іван Франко «Захар Беркут»

Немає нічого кращого, ніж перечитати сильний твір зі шкільної програми в дорослому віці і переосмислити його головну ідею. 

Повість «Захар Беркут» — це захоплива історія про волелюбний і життєствердний дух українців. Твір, який написана в 19 столітті і зображує історичні події 13 століття, актуальний і нині. Адже він показує, як одна людина може змінити долю суспільства, як загартовується дух, коли люди усвідомлюють свою колективну могутність, і як з’являється віра в майбутнє, навіть коли є смертельна загроза від ворога.

Це класика, яка вчить нас боротись.

Марко Вовчок «Інститутка»

Марко Вовчок відома творами соціально-проблемної тематики — вона однією з перших почала описувати у прозі долю українського народу. Повість «Інститутка» стала найбільш виразним прикладом того, як співіснують між собою різні соціальні прошарки одного суспільства, як їхні цінності зумовлюють конфлікт світоглядів. 

«Інститутка» описує складний і тривалий конфлікт двох антагоністичних груп — кріпаків і поміщиків. Чим вони керуються? Чого прагнуть? Чого бояться? Що їх об’єднує? Відповіді на ці запитання намагалась показати Марко Вовчок у повісті, сповненій душевних переживань і пошуків головних героїв та антигероїв. Наскільки змінився менталітет українців за останні століття? Висновки ви можете зробити самі.

Це класика, яка допомагає зрозуміти власні цінності, ціну людяності й гідності.

Шарлотта Бронте «Джейн Ейр»

Сьогодні важко назвати «Джейн Ейр» Шарлотти Бронте революційним твором, але саме так сприйняла читацька аудиторія цей роман, коли він вперше побачив світ 1847 року. Попри класичну для вікторіанського роману структуру, сюжет викликав здивування, показав нові і раніше малопомітні для англійського суспільства питання.

Це історія сироти, яка всупереч усім негараздам і викликам долі змогла встояти і зберегти найважливіші людські якості: віру в свої сили, чесність і повагу до інших. Незважаючи на складні і трагічні моменти, Джейн завжди переживає глибоку рефлексію власних вчинків і робить свої висновки.

Сюжет роману «Джейн Ейр» завжди відгукувався у серцях читачів. Це класика, яка вчить, що кожна людина — це не лише її оточення, а перш за все її життєві цінності.

 

Еріх Марія Ремарк «Тіні в раю»

Романи Ремарка належать до важковагової класики — це поєднання складної долі головних героїв із нотками романтизму, які надають сенс буремному життю минулого століття. 

«Тіні в раю» — це історія про те, як маленькі люди несуть свої особисті трагедії, як пам’ятають і як хочуть знову жити, попри жорстокість війни. Про що може розповісти читачеві такий звичний сюжет подій воєнного часу? Про різні долі і одну надію. Про втому від життя і вічні сподівання. Чи «Тіні в раю» — це просто метафора, чи герої віднайшли землю обітовану в повоєнному Нью-Йорку? 

Книжки Ремарка — це окремий світ, тому навіть символічно, що останній його твір отримав таку назву. Це класика, яка вчить сподіватись.

Ернест Гемінґвей «Острови поміж течій»

Ернест Гемінґвей — майстер контрастів. У своїх історіях він поєднує бурхливу громадянську війну з душевним спокоєм, а морський штиль — із тривожними роздумами. 

Роман «Острови поміж течій» — це початок трилогії, яка поєднує війну і сімейну ідилію. Він розповідає про пошук пригод і натхнення, про спогади з дитинства і біль від втрати близьких. Такий важкий сюжет, однак чим автор втішитить читача? Та й чи буде взагалі це робити? Головного героя Томаса Гадсона часто називають альтер его Ернеста Гемінґвея. Здається, це перший роман, де він так щиро і глибоко відкриває свій внутрішній світ.

Це класика, яка вчить виховувати відвагу, цінувати відданість і приймати втрати.

Антуан де Сент-Екзюпері «Маленький принц»

Повчальна казка для дорослих, які за щоденними турботами забули, навіщо живуть. Антуан де Сент-Екзюпері показує цінність дитячої мудрості, про яку ми часто забуваємо за своїми амбіціями, страхами і шаленим ритмом життя.

Можливо, кожному з нас, хто так само, як і Маленький Принц, пізнав різноманіття світу, варто навчитись цінувати дрібниці власного життя і власної сили. У чому сенс нашої щоденної праці? Чому ми хочемо подорожувати, але не подорожуємо? В чому ми бачимо сенс? Чи усвідомлюємо, що самі створюємо ілюзії, що наповнювати життя сенсом і безглуздістю можливо рівнозначно — просто кожен має обрати, що наповнювати?

Глибокий філософський зміст цієї казки вчить нас, як потрібно любити, які цінності в собі плекати, а ще — як цінувати кожну мить і кожен подих. Це класика, яка вчить дивитись на світ по-іншому.

Ґабріель Ґарсія Маркес «Скандал сторіччя»

Досі важко зрозуміти, що означає той «магічний реалізм» в літературі, який став популярним завдяки книжці  Маркеса «Сто років самотності». Що лягло в основу світогляду і життєвих переконань одного з найвідоміших письменників Латинської Америки? Зрозуміти все це, та навіть більше, допоможе збірка «Скандал сторіччя», у якій Маркес виступить у незвичній для читача ролі — в ролі журналіста. 

Це збірка репортажів, які Маркес писав понад сорок років. Він спостерігав за подіями і черпав натхнення з буденності і суспільних настроїв. Це його бачення привидів минулого і його віра у світле майбутнє. Це відображення того, як Маркес розумів і відчував потреби свого народу. Це про минуле, яке не відпускає.

«Скандал сторіччя» — це не просто збірка найвагоміших репортажів Маркеса. Це відповідь на запитання, що для автора було важливішим: бути письменником чи бути журналістом? Це класика, яка вчить ремесла, любові й відданості праці.

Джон Стейнбек «В сумнівній битві»

Романи Джона Стейнбека не втрачають популярності вже понад століття. Один із найкращих письменників американського «втраченого покоління» описує гострі соціально-політичні проблеми суспільства. Його роман «В сумнівній битві» — це спроба показати іншу сторону «американської мрії». 

Події роману присвячені малочисельному і маловідомому комуністичному руху американського середнього класу. Детальний опис світогляду і ставлення головних героїв до марксизму дає можливість українському читачеві порівняти їхній досвід із минулим власної країни, і побачити, як ці ідеї сприймались на різних континентах, у різних умовах і як формували різні цінності. 

Це класика, яка наштовхує на роздуми: що може зробити одна людина для суспільства і чи завжди мета виправдовує засоби. 

Джордж Орвелл «Ковток повітря»

Якщо ви в захваті від «1984», вам варто прочитати «Ковток повітря», який літературні критики вважають логічним початком відомої утопії Орвелла. Цей роман описує долю середнього класу в Англії після Першої світової війни. Він є глибокою рефлексією автора про цінності і майбутнє англійського суспільства ХХ століття, а точніше — їхню відсутність, адже ці роздуми стали причиною появи «1984», а не обіцяного комунізму і рівності всіх класів.

Події роману описують життя звичайного клерка, 45-річного Джорджа, який в один момент усвідомлює: все, що в нього є, — це спогади дитинства, він не бачить свого майбутнього і не розуміє, що робить його щасливим сьогодні. Чи намагався автор показати в образі головного героя ціле суспільство? Які відчуття можуть принести такі відкриття? Знаково, що книга вийшла 1939 року, коли в повітрі вже відчувалась війна між демократією і тоталітаризмом — головною темою творчості Орвелла. 

Рей Бредбері «Кульбабове вино»

Що може бути кращим, аніж теплі спогади про літні золоті вечори? І хто може підкинути рецепт, як пам’ятати їх найкраще? Звісно ж, Рей Бредбері! Його роман «Кульбабове вино» — саме те, що допоможе перетворити меланхолійну ностальгію на зігріваючі спогади. 

Літературні критики впевнено сходяться на думці, що описані у романі події — це спогади і переживання автора. Однак якщо копнути глибше, то можна зрозуміти весь символізм вина із кульбаб, яке з таким трепетом робив дідусь головних героїв. Кульбабове вино — це про відчуття, солодку ностальгію серпневих вечорів і можливість повернутись назад у часі. Перечитуючи цей роман, щоразу захопливо віднаходиш у своїй пам’яті закорковані спогади про літо власного дитинства.

Це класика, яка вчить пам’ятати про найсвітліші моменти життя.

Рей Бредбері «Прощавай, літо»

Якщо «Кульбабове вино» вчить цінувати спогади, то «Прощавай, літо» — це прекрасне вистояне вино після 50-річного життя. Що може нам сказати автор про дух дитинства? Особливо, коли так не хочеться відпускати літо? Це класика, що вчить сприймати дорослішання як дуже і дуже довге бабине літо — теплу і привітну осінь.

«Прощавай, літо» — це роман про авантюрні пригоди вже відомого читачу головного героя Дугласа Сподінга. Автор показує, як два покоління співіснують і навчаються один в одного. Під час цього наскрізного діалогу виникає запитання: чи закінчується літо разом із дитинством? Що хотів показати Бредбері, коли протиставив молодість старості, прогрес — застою, запізніле літо — теплій осені? Чи стане «Прощавай, літо» ще однією теплою історією, яка викликатиме спогади дорослішання? Це класика, яка вчить цінувати кожну мить свого дорослішання, не боятись жити і йти до мрій.

Харпер Лі «Іди, вартового постав»

Як ніколи актуальний психологічний трилер Харпер Лі «Іди, вартового постав» вчить, що таке рівність і яка її справжня ціна. 

Події роману відбуваються у містечку Алабама та в Нью-Йорку, де порівнюються суспільні цінності, з якими стикається головна героїня Джіл. Авторка розкриває різні погляди на теми расизму і сегрегації американського суспільства 1950-х років, переосмислення гендерних цінностей і важливості вміти відстоювати власний вибір. Чи зможе головна героїня своєю впертістю досягнути бажаної мети, чи їй доведеться змиритися з немислимими забобонами і ворожістю у суспільстві, які в одну мить розбили вщент всі світлі спогади її дитинства?

Джон Грін «Провина Зірок»

«Провина зірок» — це глибокий і зворушливий роман про пошук надії в безвиході. Історія кохання двох невиліковних підлітків, Хейзел і Огастуса, які змогли забути про вбивчий час і покохати. 

Чого можна чекати від життя, коли тобі пророкували близьку смерть? Цей роман розповідає про такі звичайні підліткові проблеми і про те, як будується симпатія, взаєморозуміння і найніжніша безумовна любов. І разом із тим залишає сильне і безвідворотне відчуття жорстокості часу. 

Це класика, яка вчить сподіватись, незважаючи ні на що. 

Джек Лондон «Жага до життя»

Джек Лондон і його роман «Біле ікло» знайомі багатьом ще зі школи. Захопливі північні оповіді вчать нас законам життя: перед суворою стихією всі рівні, немає значення, багаті ви чи бідні — виживе лише той, кому не забракне сміливості, витривалості та життєвої енергії. 

Безіменний головний герой оповідання «Жага до життя» став образом усіх мрійників-золотошукачів, які намагались підкорити північні простори континенту. Що означає розраховувати лише на себе? Що означає вижити? Що таке насправді одержимість життям? 

Джек Лондон вкотре показує захопливе бажання людини жити, перемогти не лише жорстоку стихію, а й внутрішню битву із самим собою.

Надія Скокова
Я – історик, пишу концептуальні тексти й дисертацію. Моє хобі – робити складні речі простими. Вірю у власну впертість та уяву.