Із запахом моря, гір і вина: 14 книжок для віртуальної мандрівки Італією

Щонайменше тиждень літа хотіла провести в Італії. А вийшло кілька днів у Карпатах. Йой, най буде. Цього року все якось не так. Але мрію про подорож не залишаю і принагідно запрошую вас здійснити її на сторінках книжок про цю сонячну і таку контрастну країну. І заразом виконати завдання для осіннього бінґо.

Улісс Мур «Острів Масок»

П’єрдоменіко Баккаларіо, який ховається за маскою Улісса Мура, один із найвидатніших дитячих письменників Італії. Тому будь-яка книжка з циклу про Улісса Мура підходить на це завдання. Але четверта книжка взагалі бінґо, адже чудова трійця героїв потрапляє до стародавньої Венеції, де за вказівкою чорного гондольєра має відшукати Острів Масок. Саме там вони можуть отримати те, що шукають. Але не думайте, що Облівія Ньютон не мчить за ними слідом. Ця частина справжнісінький блокбастер із погонями!

Боріс Джонсон «Омріяний Рим»

Боріс Джонсон відомий не лише як британський прем’єр із шаленою зачіскою, але і як публіцист, автор історичних праць. Можливо, ви вже читали його книжку про Черчилля? А тепер час ознайомитись із його дослідженням про Стародавній Рим імперію, велич якої захоплює нас досі. Джонсон аналізує, чому більше нікому не вдалось повторити її успіх зі злагодженим управлінням, добробутом та військовими звитягами, хоча чимало полководців намагались. Крім того, він розповідає, що сучасним політикам варто запозичити з римського досвіду.

Андре Айсіман «Називай мене своїм ім’ям»

Спекотне літо, у яке хочеться повернутись. Морський прибій, який не хочеться відпускати. Відпустка в Італії, що дихає ароматами найкращої в світі кухні та п’янить вином. Танцюй до ранку, бо що ж іще робити молодим! Цей час змінить його, проявить те, що тільки почало проступати. Щось стане цілком зрозумілим, а щось ще більше заплутає. Чи почне він заново, бо так багато хочеться залишити позаду? Чи відпустять його спогади? Про це знатимуть лише чистий пісок і море, яке своїм ніжним шумом підтримуватиме кожен крок.

Анджела Нанетті «Містраль»

Містраль холодний пронизливий вітер, який змушує шукати тепла. Головного героя цієї повісті теж так звати. Він самітник і дещо замкнутий. Він мешкає на Чорному острові разом з сім’єю. А Білий острів, де немає нікого, крім чайок, постійно манить його. Разом зі своїм псом він шукає відповіді для численних секретів довкола, але нікого не підпускає близько. Аж раптом дівчинка Хлоя, яка тільки оселилась поруч, змінює його життя. Тепер не тільки море вабить його, а й чужинка, яка знайшла місце у його серці.

Джорджо Щербаненко «Тенета зради»

Батько італійського детективу. Головний герой Джорджо Щербаненка — екслікар, а тепер нишпорка Дука Ламберті — опиняється серед низки на перший погляд не пов’язаних між собою кривавих подій. Ось аварія, яка забрала життя двох, ось делікатна операція, за яку платять добрі гроші, а це слід, який веде до великих грошей і зброєвої контрабанди. Як він з усім цим розбереться та чи зможе розірвати тенета зради, які так тісно обплели персонажів цієї історії?

Енцо Феррарі «Мої страхітливі радощі. Історія мого життя»

Історія життя творця одного з найбільш культових італійських брендів. І якщо ви думаєте, що в Енцо Феррарі від самого початку все було чудово, то ця книжка відкриє вам гіркувату правду. В ній зібрані інтерв’ю, які розповідають про різні періоди життя конструктора, автогонщика та підприємця. Спочатку він випробовував авто, а потім почав виготовляти власні  ручна робота, найбільша швидкість. До речі, в книжці є 32 фото, які ілюструють життя Енцо та народження Ferrari.

Франческа Меландрі «Ева спить»

Німецькомовна італійка Ева, уродженка Південного Тіролю, їде в Калабрію. Таку далеку їй ментально, але там чекає дехто дуже близький чоловік, який майже став для неї батьком. Під час цієї довгої мандрівки залізницею ми дізнаємось історію Евиної родини тривалістю майже у сторіччя. Про діда, який не вмів любити, про дядька, який вибрав для себе бунт, про матір, яка любила кухню і прагнула для доньки найкращого. Про важкий період для них і для Італії.

Марк Силоній Фалкс, Джеррі Тонер «Звільни свого внутрішнього римлянина»

Десь глибоко у вашій душі зачаївся римлянин гедоніст, який любить порядок, той, хто хоче хліба та видовищ, і вірить в імперію. Жартую! Хоча не зовсім. У цій книжці поважний Марк Сидоній Фалкс і його перекладач на сучасну мову історик Джеррі Тонер розкажуть про те, як жили давні римляни: чим займались, якими цінностями керувались, як взагалі виглядав їхній побут. Але ця книжка не обмежується історією тут ви знайдете чимало про працю над собою та пошук себе у світі, лідерство та взаємини.

Коррадо Калабро «Астроземля. Вибрані поезії»

Білінгвічна збірка видатного сучасного італійського митця Коррадо Калабро, який народився на Півдні Італії, на стику трьох морів, серед гір і вітрів. Атмосферна поезія, яка шумить лазуровими хвилями та пахне стиглими мандаринами. Автор відомий не лише як поет і письменник, але і як юрист і державний діяч. В «Астроземлі» відібрані його найцікавіші твори. Особливо цікавою збірка буде тим, хто вивчає італійську.

Леся Олендій «Італія під мікроскопом»

Коли чуємо про Італію, думаємо про красу, мистецтво, смаки та моду. Але вона виходить далеко за ці межі. І якоїсь відпустки не достатньо, щоб все осягнути. Леся Олендій покаже країну не такою, якою її бачать туристи чи заробітчани, а тим улюбленим місцем, яке вона обрала для життя. Ця збірка оповідань покаже звички італійців, їхні традиції, те, що їх тішить, і те, що викликає сум. Це дотик українки до тисячолітньої культури Італії, у яку вона закохалась і яка відповіла їй взаємністю.

Стендаль «Пармський монастир»

Читали «Червоне і чорне»? А як щодо мандрівки до Парми разом зі Стендалем? Хоч і роздроблена, Італія все така ж красива. Романтичний і водночас реалістичний роман розповідає про зайву людину до таких як Фабріціо дель Донго початок ХІХ століття ще не доріс. Романтик, який вірить у щастя, вільнодумець і творець чи дитина, яка ніколи не знала нестачі та прагнула стати героєм, але розбила свої мрії об дорослість? Стендаль створив комплексного персонажа,  якому відразу починаєш співпереживати. 

Сільвана де Марі «Останній ельф»

Важко бути останнім, самотнім і переляканим у світі, де все проти тебе, де немає жодної підтримки. В ельфа Йорша нікого не залишилось. А довкола тільки найлютіші вороги люди. Однак він зустрічає двох, яким може довіряти, які не звинувачують його у своїх негараздах. У Йорша важлива місія здійснити старе пророцтво. Для цього він має зустрітись з останнім драконом, який закладе підвалини нового світу, де буде місце і для ельфів, і для людей, і для їхньої злагоди. 

Данієла Тразатті, Луїджі Серафіні «Золотий кролик»

Коштовний фоліант, створений тандемом італійців скульптором і дизайнером Луїджі Серафіні та письменницею Данієлою Тразатті, розкаже вам про таємне життя кроликів. Дивовижа? Хуліганство? Чи книжка, яка обов’язково має бути у вашій домашній книгозбірні? Легенди, життєписи, серйозні та кумедні історії і це лише початок. Бо далі йдеться про більш прозаїчне використання кроликів, чи то пак кролятини. І нарешті добірка найсмачніших рецептів від авторів-гедоністів. 

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

267 thoughts on “Із запахом моря, гір і вина: 14 книжок для віртуальної мандрівки Італією

    Залишити відповідь