13 книг, які допоможуть освоїти фінансову грамотність та почати заощаджувати

Фінансова грамотність та заощадження — теми, актуальні абсолютно для всіх. Але як правильно поводитися з фінансами в школах не вчать, та й батьки не часто подають правильний приклад. Саме тому багато хто все життя так і «тягне» від зарплати до зарплати. 

Змінити ж ситуацію можна, але доведеться дотримуватися певних правил. Яких саме, кожен може обрати самостійно, адже сьогодні фінансові експерти та радники підготували чимало варіантів ведення особистих фінансів та правил для заощаджень. Знайти найзручніші для себе можна в перерахованих нижче книгах. А оскільки починати варто якомога раніше, то й добірку розпочнемо з книг для дітей.

Для малюків від 2 років

У книзі зібрано сотню ігор та практик для розвитку фінансової грамотності для діток від 2 років — і аж до 16 років. Чудовий варіант провести час з родиною весело та корисно.

Для малюків від 3 років

Дитяча книга з наліпками, яка допоможе в ігровій формі пояснити малюку, що таке гроші.

13 книг, які допоможуть освоїти фінансову грамотність та почати заощаджувати 0

Анна Гресь «Фінансова грамотність для малюків. Перший крок до мільйона» (Основа, 2016)

Сучасні діти з досить раннього віку починають цікавитися: Звідки беруться і чому закінчуються гроші? Чи можна заробити їх ще більше? Завдяки зібраним у цій книзі історіям, батьки можуть цікаво пояснити малюкові основи економічних знань та сенс економічних понять. А практичні завдання дозволять весело та в ігровій формі закріпити матеріал.

Дітям від 6 років

Видання допоможе пояснити дитині, що таке готівка та банківський рахунок. І який вплив гроші мають на наше життя. У цій книзі Кіра Вермонд опирається як на старовинні казки, так і на сучасні дослідження. Авторка розплутує загадкові шляхи грошових потоків і роз’яснює їхню сутність.

Це збірка оповідань, у яких автори закладають справедливу думку: досягнути успіху можна лише завдяки власним зусиллям. І ніяка чарівна паличка тут не допоможе. Розраховане видання на читачів від 7 до 14 років. А головна мета — показати майбутньому поколінню, що стати чарівником і виконати свої бажання можна, але цьому передуватиме чимало покладених на таку справу зусиль.

Для дітей від 9 років

У цій книзі відомий фінансовий консультант Бодо Шефер розповів історію, яка навчить з повагою ставитися до грошей. Головна героїня дізнається від песика Мані декілька важливих фінансових правил, завдяки яким гроші в неї будуть завжди. Автор написав цю книгу для дітей, адже переконаний: чим раніше ми навчимося фінансової грамотності, тим швидше отримаємо свободу.

Книга пояснює юним читача чому заощаджувати крутіше ніж витрачати всі гроші. Автор роз’яснює основні принципи заощадження та вчить розділяти збереження на коротко-, середньо- та довготермінові плани. З книги дитина дізнається, що таке «дохід», «інвестиція», «фінансова мета», «капітал» та «бізнес-план». А також декілька правил, які допоможуть у майбутньому уникнути боргів. Для полегшення сприйняття, матеріал видання доповнено ілюстраціями.

Видання може стати першим кроком дитини до організації власної справи. Автори розповідають про реальні способи заробітку в Україні. А також дають важливі поради створення покрокового плану побудови прибуткової справи. Також видання вчить знаходити спільну мову в команді та з клієнтами й замовниками; відстежувати дохід та витрати. Воно може стати абеткою успіху для майбутнього підприємця.

Підліткам

Книга написана у формі діалогу відомого грецького економіста Яніса Варуфакіса з його донькою. На сторінках видання він на прикладах з казок та легенд пояснює, як відбуваються сучасні економічні процеси та чому є заможні та бідні країни. Автор через міфи розповідає про зародження господарювання та торгівлі, ази капіталізму та сутність боргів. Загалом ця книга стане корисною не лише підліткам, але й дорослим.

Дорослим

Книга Алехандро Кремадеса «Мистецтво фандрейзингу» підійде тим, хто прагне розпочати власну справу чи розвинути стартап, але не має на це стартового капіталу. Видання допоможе знайти відповіді на питання: Як залучити інвесторів? Де шукати агента? Чи можна розраховувати на чиюсь допомогу? 

Книга має зручну структуру і є практично покроковою інструкцією з порадами, як діяти на кожному з етапів залучення фінансів.

Фінансові радники та консультанти регулярно наголошують, що матеріальне становище залежить від мислення людини. На думку Гарва Екера, можна переслухати десятки лекцій та тренінгів, але вони не запрацюють, доки не зміниться тип мислення. Адже автор і сам через це пройшов, а тепер готовий ділитися власними правилами мислення мільйонера. Книга вже стала міжнародним бестселером та видана в 33 країнах. Загалом у світі продано більше мільйона примірників.

Це видання підійде читачам, які тільки починають вивчати питання фінансової грамотності. Фінансовий консультант, українець Любомир Остапів розповідає про перші елементарні кроки до заощаджень та пояснює, навіщо фіксувати й аналізувати свої витрати. А також зауважує, що для уникнення сварок через гроші треба вчитися регулярно про них говорити, обговорювати плани і витрати. Всі поради базуються на українських реаліях, тож будуть максимально корисними.

Ще одна книга німецького фінансового консультанта Бодо Шефера, але вже для дорослого читача. Автор також наголошує на необхідності змінити спосіб мислення та навчитися заощаджувати. Та все ж основний акцент у книзі зроблено на довгострокові інвестиції. Щоправда, не всі з наведених автором порад підійдуть для українських реалій.

Катерина Савенко
Люблю читати. Особливо осінніми вечорами, загорнувшись у теплу та м’яку ковдру. Перевагу надаю художнім романам на основі реальних подій. Хоча, не проти й динамічного детективу чи професійної нон-фікшн літератури, адже вчитися ніколи не пізно. А ще обожнюю спілкуватися з творчими людьми, готувати і танцювати.

605 thoughts on “13 книг, які допоможуть освоїти фінансову грамотність та почати заощаджувати

    Залишити відповідь