І повстануть технології проти людей: 12 технотрилерів для весняного бінґо

Технотрилер – жанр, що поєднує у собі напруження трилера, динаміку пригодницьких романів та сюжети наукової фантастики, при цьому він не заходить у далеке майбутнє, а показує щось дуже близьке, ледь не теперішнє. Від нього неможливо відірватись.

Це – перша ластівка і еталонний технотрилер, з якого, кажуть, все почалось. Вченим вдалось клонувати ДНК динозаврів та виростити доісторичних ящерів. Домівкою небезпечних та масивних тварин стане Парк Юрського періоду, де побачити живу історію, чи радше вимерлих, але живих, зможе кожен охочий. Але в якийсь момент все йде шкереберть і відроджена природа виривається на волю. Доповнити читання цього роману можна видовищною екранізацією Стівена Спілберга.

Перший технотрилер в українській літературі розповідає про загрозу, яку несуть у собі людиноподібні роботи, через яких божеволіють люди чи варто сказати – скаженіють від люті. Колись технологію створив талановитий програміст Тимур, та він і не підозрював, що те жахіття досі ходить по світу та розносить з собою біду. Потрібно вирушати у Південну Америку, бо пустеля Атакама раптово стала гарячою точкою. Чи зможете творець знайти слабке місце у своєму винаході і розірвати ланцюжок болю і смерті?

Захопливий підлітковий технотрилер про загадкову комп’ютерну гру, яка діє і у віртуальній площині, і в цілком реальному світі. Вона захоплює сюжетом і тішить графікою. Гра, настільки розумна і обізнана в житті гравців, що ледве вдається не з’їхати з глузду через параною. Що це за технологія така, яка знає все і навіть більше? Чи може штучний інтелект прагнути зашкодити цілком реальним людям, які виступили проти нього? Що буде з героями: обійдуться втратою кількох рівнів чи втратять життя?

Що ховається за цифровою фортецею – надскладним кодом, який, здається, неможливо зламати? Хто створив вірус і для чого? Код несе загрозу національній безпеці США і розшифрувати його намагається Сьюзан Флетчер, найкраща спеціалістка з криптографії. Та комбінація символів та літер виявляється чимось більшим, ніж здавалось спочатку. Це – реальна небезпека не тільки для державних систем, а й для життів мільйонів людей, які живуть у США. Сьюзан розворушила осине кубло.

Воєнний трилер, написаний британським генералом, функціонером НАТО, розповідає про варіант розвитку подій, коли Росія пішла далі, не обмежившись півостровом Крим та частиною Східної України, і напала на Латвію. І це все через прорахунки НАТО, ЄС та США, які не розгледіли загрози. Події відбуваються у 2017 році. Динамічна розповідь, яка висвітлює всі локації, де триває протистояння, – читач спостерігає то за солдатами, то за розвідниками, а час від часу і за дипломатичним корпусом.

Підлітковий технотрилер, у якому трійця друзів намагається протистояти зухвалій ватазі невловимих грабіжників, які грабують банк за банком, не залишаючи зачіпок для поліції. Тільки разом та з допомогою штучного інтелекту з ім’ям Манфред Феліксу, Нету та Ніці вдається вивести на чисту воду “Невидимих”. Ви будете дуже здивовані, коли дізнаєтесь, хто ж провернув цілу серію злочинів. Воістину – злочини майбутнього! Крім того, друзів чекає чимало цікавих і навіть містичних пригод.

Футуристичний політичний трилер, який переносить нас до часів «Четвертої глобальної війни» і починає трилогію «Час». Гостра антиутопія демонструє наростання геополітичної кризи, яка попри свою віддаленість в часі, видається вельми реальною, адже в дипломата Юрія Щербака великий досвід на міжнародній арені. Він показує, як таємно домовляються держави і як ці підкилимні угоди розхитують світовий лад. Скільки треба, щоб спалахнула іскра війни? Яким буде майбутнє України? Можливо, у цій книжці є якісь відповіді.

Мільярдер Росс Локгарт фінансує проект поселення, де важкохворих утримують при низьких температурах – «заморожують» до того часу, коли їхнім хворобам знайдуть лік. Приречені на смерть можуть зцілитись… Дружина багатія теж серед тих, хто буде заморожений. Чоловік теж хоче бути з нею у новому світі майбутнього, тож готується до мандрівки у майбутнє. Син, однак не розділяє батькового рішення, адже сприймає його як втечу від неминучого та відмову брати відповідальність за власне життя.

Філіп К. Дік – відомий мандрівник у майбутнє. Своїм романом він переносить нас у постапокаліптичний світ, де на Землю висадились небезпечні андроїди, яких вельми важко відрізнити від людей. Рік Декард сприймає це як неабиякий шанс для себе – винагорода допоможе йому нарешті завести живу тварину, про яку він із задоволенням дбатиме. Та чоловік і не уявляє, якими підступними можуть бути ці андроїди, яким чуже все людське. І ось вже не Рік полює, а за ним полюють.

«Коріння Всесвіту» – цілісна збірка, у якій переплелись багато жанрів (від містики та горору до наукової фантастики), серед яких і технотрилер у мініатюрі, і спочатку може здаватись, що історії між собою майже не пов’язані, та все ж вони формують одну картину світу таким, яким він є зараз. Моторошні мандрівки космосом, філософські роздуми та пошук сенсу буття – з цього росте коріння Всесвіту, небезпечного місця, де так важливо знайти собі притулок.  

У висотці настільки добре та зручно, що й не хочеться виходити на вулицю. Та й не треба. Антиутопічний рай з часом перетворюється на пастку, звідки поволі зникають зручності. Чимось цей будинок нагадує острів з «Володаря мух» – що далі, то гірші риси проявляють персонажі, то більше в них дикості несвідомого. Що ж це – технології збунтувались проти мешканців висотки, чи таким був задум головного архітектора, який живе у пентахаузі? Що ховають найвищі поверхи хмарочоса?   

Цю книжку не варто читати хіба що під час перельоту, адже тут літак падає. Паризький аеропорт оговтується після катастрофи, а донька конструктора літака – українського, до речі, – намагається знайти причини трощі, вона, звісно, не вірить, що її батько міг знехтувати безпекою людей. Сильна героїня не пасує перед труднощами, їй потрібна правда, якою б вона не була. Насичений любов’ю до авіації роман захоплює з перших сторінок і не відпускає навіть тоді, коли, здається, все стає зрозумілим, адже попереду – ще один віраж.

Юлія Дутка
Трилероїд, інтроверт та психоаналітик-аматор. Ви хочете про це поговорити? За фахом - журналіст, та більше тяжію до редагування. Люблю соло-подорожі, важкий метал, м’яке світло, волохатих корів, Скандинавію та бензопили. Мрію попестити ісландських коників та потиснути руку Чакові Поланіку.
http://tarels.blogspot.com/%20

15 thoughts on “І повстануть технології проти людей: 12 технотрилерів для весняного бінґо

    Залишити відповідь