Топ 12 книг про виховання дітей

Бути батьками – чудове відчуття, адже діти – це наше все, наше продовження, наша майбутня опора! І як важливо виховати їх правильно, щоб потім було, ким пишатися, і не залишитися на старості без «склянки води». Для того, щоб полегшити вам батьківські будні, ми підготували найкращу добірку видань – книги з виховання дітей. Джерело корисної інформації, що дозволяє впоратися зі складними ситуаціями, навчитися краще розуміти своїх дітей і діяти більш впевнено. Звичайно ж, ця добірка – «крапля в морі» тематичної літератури. Але, і ці книги дають більш ніж хорошу базу, цілісне уявлення про такий непростий процес, як виховання.


Деніел Сігел, Тіна Брайсон «Досить істерик! Комплексний підхід до гармонійного виховання дитини»
(Наш формат, 2018, пер. Світлана Січкар)


09_10_08Книга питань та відповідей, що дозволяє виховувати дітей без сліз і неадекватної злості. Відомі фахівці з дитячої психології розробили і представили батьківську стратегію поведінки, що дозволяє досягти гармонії в спілкуванні з дитиною. А також дієві методи виховання дитини без застосування будь-яких покарань, заборон і наказів. Ви навчите малюка контролювати негативні емоції, більше розуміти свої почуття і аналізувати власні вчинки. Зрештою саме в цьому і полягає основа емоційного і розумового здоров’я підростаючого покоління.


Еріка Райшер «Супербатьки. 75 успішних стратегій виховання»
(КМ-Букс, 2018, пер. Тетяна Заволоко)


09_11_08З початком використання цієї книги для батьків ви створите сімейне життя мрії! Матеріал заснований на простих, але досить повчальних правилах (всього в книзі таких 75). Структуровано видання в такій послідовності – спочатку теоретичні дані головних прийомів взаємодії батьків і дітей, далі приклади конкретних ситуацій і в кінці поради щодо застосування вищевикладених правил. Еріка Райшер докладно розбирає такі ключові техніки, як емпатія, емоційне тренування, припинення дії, повторення, справедливе попередження і винагороду. Використовуючи їх, ви зможете вирішити більшість проблем, з якими стикаються сучасні батьки.


Анна Бикова  «Самостоятельный ребенок, или как стать «ленивой мамой»
(Эксмо, 2016)


09_12_08Вашій увазі пропонується досвід успішного психолога і блогера з питань виховання дітей. Автор піднімає болючу тему – як зробити дитину самостійною. Наводить безліч прикладів з особистого життя і дає корисні поради щодо вирішення проблемних ситуацій. Книга змушує поглянути на себе і на виховання дітей під іншим кутом: розібратися, чому дитина поводиться саме так, а не інакше в залежності від вашої поведінки. Бикова стверджує, що треба лише змінити своє ставлення до виховання дитини, не боятися давати їй свободу вибору і дій, і в кінцевому підсумку ви отримаєте повноцінне, самостійне, життєрадісне дитя, здатне вирішувати проблеми самостійно.


Памела Друкерман «Французские дети не плюются едой. Секреты воспитания из Парижа»
(Синдбад, 2014, пер. Юлія Змєєва)


09_13_08Як французи справляються зі своїми дітьми? Які прийоми виховання вони використовують, щоб виростити слухняних і чемних дітей, не жертвуючи при цьому власним часом? Пані Друкерман відповідає на всі ці питання, досліджуючи феномен французького виховання. Насправді секрети успішних взаємин батьків і дітей досить прості. Головне – вчити дітей відповідальності та самостійності. Це і є запорука успіху їхнього подальшого життя. Крім усього іншого, автор порівнює два методи виховання: американський і французький. Перший – заснований на увазі до раннього розвитку дитини, безрежимного харчування, постійних перекусах, вседозволеності, а також відсутності рамок. Другому методу, навпаки, властива наявність чітких меж, незначні витівки і правильний режим харчування. Який з методів, можливо, ви візьмете для себе – ви вирішите самі під час читання книги з виховання дітей.


Артем Чапай «Тато в декреті»
(Віват, 2016)


09_14_08Автор руйнує стереотипи і розповідає, як це, – доглядати за двома малюками, коли їх мама працює, роз’їжджає по відрядженнях і заробляє гроші. Артем Чапай сам пробув півроку в декретній відпустці і тепер передає свій досвід з виховання дітей друзям. В даному творі він майстерно характеризує інститут бабусь, без яких виховання, насправді, було б важким. З книги з виховання дітей з народження ви дізнаєтеся про найпрекрасніші і найважчі моменти виховання дитини в перші місяці і роки життя.


Анна Гресь «Как обнять кактус? Книга для родителей, которые хотят понять своих подростков»
(Основа, 2017)


09_15_08

Книга про те, як можна безболісно навчитися не воювати з тінейджером, пережити важкий підлітковий період і взагалі зрозуміти, що в твориться в голові дитини на підході до дорослого життя.

Переломний період в житті дітей – час великих змін, з великою кількістю збурень і протестів, інтересом до всього забороненого, прагнення до волелюбності і безстрашності. Анна Гресь дохідливо і чітко розповідає, що потрібно робити і говорити дорослим в тих чи інших ситуаціях, а що категорично не можна, щоб не зробити гірше або якось нашкодити підлітку. У книзі більше 70 найпоширеніших ситуацій, з якими стикаються батьки підлітків з трьома варіантами їх вирішення (від найпростішого до найскладнішого).


Людмила Петрановська «Тайная опора. Привязанность в жизни ребенка»
(АСТ, 2016)


09_16_08Бажаєте переосмислити відносини з власною, подорослішавшою дитиною? Беріть в руки цю книгу! Ви дізнаєтеся, як стати надійною опорою в житті свого сина чи доньки, позбутися від прихильності до дітей, а також чим Наставник відрізняється від Батька. Вивчивши матеріали книги з дитячої психології і виховання, зі своїми дітьми ви зможете вибудовувати виключно позитивні відносини.


Лариса Шрагіна «15 табу для матусь і татусів, або Батьківські помилки з любові до дітей»
(ВСЛ, 2016)


09_17_08Перед вами практична інструкція про те, як прищепити дитині правильне сприйняття багатьох речей, навчити, що таке добре, а що погано. На розгляд батьків надається типологія причин поганої поведінки дитини, основні педагогічні помилки, а також детальний аналіз різних виховних ситуацій. На думку автора, головною потребою в дітей є почуття батьківської любові, підтримки, а також розуміння того, що їх цінують і поважають. При цьому, любов батьків не повинна переходити межі: чаду ні в якому разі не потрібно потурати, не варто балувати. Як знайти ту тонку грань правильного виховання, дізнаєтеся з цього видання.


Світлана Ройз «Практическое ребенковедение»
(Ніка-Центр, 2015)


09_18_08Чи варто батькам карати свою дитину? Як зрозуміти грань між маніпуляцією і вихованням? Як допомогти дитині знайти себе в цьому світі? Як все встигати і навчитися не вихлюпувати гнів на власне чадо? Відповіді ви знайдете в цій книзі. Тут – абсолютно практичний досвід і несекретні секрети про те, як заглянути за те, що ми називаємо складною поведінкою дитини, що зробити для профілактики різних психологічних і не тільки складнощів, як повернути собі спокій і як надати сил своїй «внутрішній дитині». Ця книга про багатогранність підходу, глибину і одночасно легкість життя з улюбленими дітьми. Вивчивши матеріал, ви напевно відмовитеся від старої системи виховання, скориставшись новими прогресивними методами.


Джулі Літкотт-Гаймс «Як виховати дорослого»
(Наш формат, 2016, пер. Олена Замойська)


09_19_08

Найкращий методичний посібник для батьків, прагнучих не допускати помилок у розвитку своїх дітей, виховати їх самостійними і успішними особистостями. За словами автора, якщо ви хочете виростити з малюка щасливого дорослого, ставтеся, спілкуйтеся і виховуйте його так, як би ви це робили з дорослим – наполегливо, систематично, аргументовано, відкинувши власні амбіції в сторону. Спілкуйтеся з ним на рівних, при цьому своїм прикладом і поведінкою завоюйте до себе повагу.

Головна ідея книги – не страждати гіперопікою, давати більше свободи дій дитині, заохочувати її позитивні якості. Книга не тільки здатна налагодити відносини між дітьми і батьками, а й між чоловіком і жінкою. Пам’ятайте, виховуючи інших, не припиняйте роботу над собою.


Мері Шіді Курсінка «Виховання надзвичайної дитини»
(Наш формат, 2016, пер. Ольга Синиця)


09_20_08Всі діти різні, всі діти унікальні. Часом, може навіть занадто. Занадто активні, емоційні, вразливі і чутливі. І як до них, таких багатогранних підібрати потрібний ключик? Відповідь на це питання ви дізнаєтеся з книги з дитячої психології і виховання від Мері Шіді Курсінкі. Автор надає різноманітність стратегій виховання з порадами щодо їх застосування. Кращий інструментарій для налагодження відносин з дитиною, прищеплення їй кращих якостей і навпаки – викорінення всього поганого. Безсумнівно, підсумок виховної роботи вас приємно здивує.


Адель Фабер, Елейн Мазліш «Как говорить, чтобы дети слушали, и как слушать, чтобы дети говорили»
(Эксмо, 2010, пер. Анастасія Завельська)


09_22_08

Хочете припинити вічні конфлікти поколінь? Навчитися правильно доносити власні думки і почуття дитині, щоб вона вас зрозуміла? Бажаєте прийти до повного взаєморозуміння зі своїм малюком? З книги з виховання дітей з народження ви дізнаєтеся, як це зробити. Матеріал сповнений практичних рекомендацій з виховання, живих прикладів, а також порад від всесвітньо відомих фахівців в сфері взаємин «діти-батьки». Книга наполегливо радить звільняти дитину від різних ярликів, будувати і зміцнювати її позитивний образ, а також створювати ситуації, де вона би змогла подивитися на себе збоку. Надихайте і будьте гідним прикладом для наслідування!


Сергій Черевань
Тато в декретній відпустці, майже футбольний хуліган, музикант та засновник веб студії, літературний оглядач та контент-редактор… Різнобічність — то моя фішка. До кожної зі справ підходжу відповідально, тому ніколи не дозволю собі писати неправдиві речі. Читав Гітлера, Пєлєвіна, Гарсію Маркеса. Хочу осягнути всі книги світу. Хоча, це, напевне, перетворило б мене на суперкомп’ютер… Мрійник. Оптиміст-максималіст.

816 thoughts on “Топ 12 книг про виховання дітей

    Залишити відповідь