Що подарувати дітям: 12 неймовірно атмосферних книжок про Різдво

Різдво – особливий день, якого і дорослі, і діти чекають ледь не цілий рік. В цей період важливо не лише дарувати подарунки дітям, а й навчити їх відчувати глибинну суть цього свята. Коли, як не зараз, краще пояснювати малечі що таке добро і родинне тепло, щедрість, співчуття і чому так важливо вірити у різдвяне диво. А головне донести, що ми можемо створювати його самі! Саме тому ми зібрали для вас 12 книг- помічників, щоб якнайкраще впоратися з цією задачею.

Це нестерпне Різдво слід вкрасти! Так вирішив Грінч, якого дратували сміх та радість інших. Якось напередодні свята він вирішує вкрасти у мешканців міста Хтовіль все, що пов’язане з ним – іграшки, наїдки та навіть ялинки. Але Грінч не  знав, що головне не солодощі та подарунки, а любов і тепло душі, що зігріває навіть злі серця. Відомий твір Доктора Сьюза давно став класикою дитячої літератури і, нарешті, став доступним маленьким українським читачам.

Гном Буркотун – головний герой цієї книжки – має безліч справ, адже він доглядає за старим будинком. Бука дуже сумлінний, а ще… самотній. Та одного дня його життя змінюється. Спочатку на очі потрапив джміль, якого йому тепер потрібно доглядати – бо ще замерзне ж! А тут вітер відносить геть улюблену шапку та рукавички. Ну як тут не буркотіти! Речі знаходять зайченята, які живуть по сусідству і розпочинають пошуки гнома, без якого не настане Різдво! Кумедні пригоди героїв книги закінчуються щасливим святкуванням.

Кожен із нас має мрію. Мав її також головний герой цієї книжки – ведмедик, який дуже хотів зустріти Різдво. Зазвичай, він впадав у сплячку і тому пропускав все найцікавіше. Та цього разу ведмідь так забарився зі справами, що до свята залишалося зовсім мало часу. Ось і нагода нарешті здійснити мрію! Та які можуть бути веселощі без гостей? Наш герой вирішує запросити до себе інших звірів. Єдина біда в тому, що його всі бояться… Але у різдвяну ніч стаються дива і герої цієї книги вам це доведуть.

Ґунгільд Селін – шведська письменниця, яка завоювала серця дітей усього світу. Найбільш відома її книжка “Ослик Марії”. Ослик – справжній упертюх та нечупара. Скільки прикрощів він приніс своєму хазяїну! Та все змінила одна дивовижна зустріч. Молода жінка на ім’я Марія своєю добротою та турботою змінює складний характер віслючка. Але справжнє перетворення ще чекає на Ослика попереду. Це зворушлива історія про різдвяне диво, побачене очима маленького віслючка. Книга видана у форматі адвент-календаря, що створює особливий настрій очікування свята.

Для створення особливого святкового настрою потрібні книги, сповнені справжнього духу Різдва. Віммельбух ідеально підходить для цієї ролі – яскравий, барвистий, прикрашений різнокольоровими кульками та іншими незамінними атрибутами цього свята. На сторінках цього видання діти граються у сніжки, катаються на санчатах і веселяться на різдвяному ярмарку. А також проводять затишні вечори в колі родини з пряниками та імбирним печивом. Всього містить 11 епізодів, пов’язаних з приготуванням до свята. Книга заряджає позитивним настроєм, налаштовує на веселощі та занурює в атмосферу радості.

Різдво – це чарівна пора не лише на дорослих та дітей, а для звірят! Саме в цей час трапляються різноманітні дива. Тому навіть звірі починають грати на музичних інструментах та колядувати. Віршовані рядки Романа Завадовича легко запам’ятовуються, а барвисті ілюстрації привертають увагу навіть найменших читачів. З цією книгою ви не лише познайомите дітей з різними музичними інструментами, а й вивчите з ними святкові колядки, щоб дивувати рідних та близьких протягом усього періоду зимових свят.

Святкове продовження всіма улюбленої книги “Спи міцно, моє будівництво”. Цього разу вся будівельна техніка працює над особливим завданням. Адже вони зводять справжнє різдвяне диво! Після важкого робочого дня машини збираються спати. Та цього разу всіх трудівників теж чекає сюрприз: і екскаватор, і бульдозер, і підйомний кран, і самоскид, і бетономішалка – всі отримають по особливому подарунку. А що ж створили самі машини, читачі дізнаються наприкінці цієї чарівної книжки.

Назва відразу асоціюється з безсмертною історією від Миколи Гоголя, але ця книжка не має до класика жодного відношення. Книга-картинка, в якій кожна дитина впізнає саму себе. Кожен хоче отримати різдвяні подарунки і тому чекає на візит таємничого дідуся. Поки всі довкола сплять, маленький хлопчик не може вгамуватися. Йому так кортить познайомитися з благодійником всіх дітей світу. Диво таки сталося! І все це оформлене яскравими неймовірними ілюстраціями.

Метт Гейґ – один з найпопулярніших сучасних авторів, чиї твори перекладено більш ніж 25 мовами. Він створив книги, які точно захочуть прочитати сучасні дітлахи. Ідея книг з’явилася після того, як син запитав його, яким був Санта-Клаус у хлопчачому віці. Тому ці книги сповнені шалених пригод, магії та дотепних жартів. Кожен із героїв долає перешкоди та врешті все закінчується, як і в будь-якій справжній різдвяній історії, добре. Все це доповнене емоційними сучасними ілюстраціями.

Хлопчик Вільям просить у Санти на Різдво динозавра і навіть не підозрює, чим обернеться його прохання. Про це читач дізнається з цієї веселої, динамічної історії. А ще про те, хто допомагає Санті на Північному полюсі і хто намагається вполювати північних оленів, як з ненависті народжується дружба і чому містер Трандл понад усі свята любить Різдво. Це свято відтепер буде асоціюватися у вас з дивовижним небаченим створінням – Різдвозавром. А ще ця історія вчить людяності та особливого ставлення до діток, прикутих до інвалідного візку. Свято Різдва – чудовий привід, щоб огорнути дитячі серця теплом любові та співчуття.

Хіба буває Різдво без ялинки? Звичайно ж ні! Так вирішили брати Меллопи і вирішили здивувати своїх рідних. Та чотири ялинки в одному будинку – це забагато. Можливо, комусь ще потрібна святкова красуня? І брати вирушили на пошуки тих, кому не вистачає різдвяного дива. Створив цю книгу – і саму історію, і малюнки до неї – талановитий, всесвітньо відомий художник та дизайнер Томі Унгерер. Ця історія про щедрість та родинне тепло — прекрасний привід познайомитися з творчістю відомого автора.

Збірка, до якої увійшли як авторські поезії, так і народні колядки і щедрівки, що надають неповторності головному циклу зимових свят – від Миколая до Різдва. Автентичне оформлення цієї книги дозволяє сповна відчути традиційність святкування Різдва. Демонструє звичаї, що дійшли до нас крізь віки. Ця книга позбавлена комерційної складової зимових свят, а спрямована саме на глибинні почуття і відчуття духу Різдва, що об’єднує родини і цілі покоління.

Юлія Малета
Історик за освітою та затятий книголюб. Шукаю щастя у дрібницях і хороша книга - одне з них. Люблю романи, що змушують замислитися над важливими питаннями. Обожнюю якісний нон-фікшн. Фанат дитячої книги та гарних ілюстрацій. Веду книжковий блог в інстаграм: @maleta_yuliya

13 thoughts on “Що подарувати дітям: 12 неймовірно атмосферних книжок про Різдво

    Залишити відповідь