Історії сміливих і відчайдушних: 12 біографій надзвичайних людей

Читати біографії відомих людей корисно хоча б тому, що вони надихають. Когось на рішучий крок розпочати власний бізнес, а когось на дрібну, але таку необхідну перемогу власної невпевненості. Читати про надзвичайні історії реальних людей до того ж просто цікаво. Пропонуємо вам 12 біографій дивовижних людей: від середньовічних королев до першої темношкірої жінки Президента США. Надихайтесь і виконуйте завдання до осіннього бінго.

Річард Мансон «Тесла. Винахідник сучасності»

Ім’я Ніколи Тесли сьогодні відоме навіть тим, хто геть нічого не знає про цього генія-винахідника. Це він винайшов радіо, індукційний двигун, неонову лампу та розробив принципи дистанційного керування. Це він сперечався за патенти з Томасом Едісоном і був одним із керівників будівництва гідроелектростанції на Ніагарі. Книжок про Теслу написано чимало, але для такої яскравої особистості їх не може бути забагато. Восени вийшла новинка чергова біографія Тесли, яку вже охрестили авторитетною та дивовижною. З цієї книжці ви дізнаєтесь не лише про його кволий підприємницький хист, але й зрозумієте трішки більше цього дивака та людину, яка однозначно перевершила час, коли народилась.

Джон Маккейн, Марк Солтер «Буремна хвиля»

Щирий і відвертий прихильник України та палкий шанувальник демократії Джон Маккейн прожив надзвичайно яскраве та насичене життя. Книга «Буремна хвиля» — завершальна у його доробку. Вже на схилі років, після важкої хвороби Маккейн написав бурхливу оповідь про себе, свої мрії та завдання, перемоги та поразки. Ці спогади — не лише підсумок політичної кар’єри, а і глибокі роздуми про життя, родину, друзів, ціну перемог і тягар поразок. Варто зазначити, що Джон Маккейн активно брав участь у припиненні війни на Донбасі і назвав Путіна «гіршим і небезпечнішим за ІДІЛ». Майже цілий розділ у книзі він присвятив Україні, що особливо приємно українському читачеві.

Ненсі Голдстоун «Чотири королеви»

Невже це колись таке було, що практично всією Європою керувала одна родина — чотири рідні сестри? Виявляється, так! У епоху хрестових походів і розквіту середньовічного лицарства освічена та впливова графиня Провансу Беатриса Савойська віддала своїх доньок заміж буквально на всі чотири сторони.  

Маргарита, Елеонора, Санча та Беатрис стали не просто красивими королевами, а й справжніми творчинями історії. Вони надихали своїх чоловіків на подвиги і за потреби заступали їх, виховували наступників престолу і без перебільшення керували політичними процесами світу. Белетризовану оповідь про чотирьох принцес характеризує фундаментальний підхід та історична достовірність, а спосіб викладення дозволяє провести декілька вечорів не у нудному перечитуванні історії, а з легким і захопливим пригодницьким романом.

Боб Вудворд «Страх. Трамп у Білому домі»

Дональд Трамп і сам вміє писати про себе книжки. Але чи варто вірити людині, яку постійно «палять» то на перебріхуванні, то на гіперболізації, а то й навіть на відвертих фейках? Краще взяти книгу іншого автора, яка без запопадливості та заангажованості розповість про те, як насправді поводиться чинний володар найвпливовішого місця на землі Білого дому. Це відвертий портрет 45-го президента США і анамнез «нервового зриву виконавчої влади найпотужнішої країни світу». Як вирішується доля світу в Овальному кабінеті? Скільки годин на день Трамп дивиться телевізор? Хто спробував відмовити його від бездумної писанини у твіттер? Де ахіллесова п’ята Трампа і чи варто в неї тицяти голками? Під час написання цієї книжки автор опрацював сотні годин інтерв’ю, нотаток із зустрічей, персональних щоденників тож він дійсно знає, про що пише. Для тих, хто хоче дізнатись про велику політичну кухню ближче.

Літа Грей Чаплін, Джеффрі Вейнс «Дружина короля вечірки. Мемуари»

Менше трьох років у шлюбі і просто карколомна сума відступних після розлучення друга дружина легендарного Чарлі Чапліна розповідає свою зовсім не любовну історію. Вона народила Чапліну двох синів, зазнала краху на сцені та отримала понад 800 тисяч доларів, коли розлучилась із ним. І написала про своє життя із цим непростим чоловіком. Своєю першою книгою-мемуарами Літа була незадоволена, оскільки редактор переінакшив певні частини розповіді на свій лад. Але в цій книзі авторка більш відверта з читачем. У кінці видання розміщена та сама заява, завдяки якій Літа відсудила у великого коміка шалені гроші, які, до речі, так і не зробили її щасливою.

Доріс Ґудвін «Команда суперників. Біографія Лінкольна»

З чого починалась сучасна Америка? Як вона стала країною мрій для кожного? Коли замислюєшся, то згадуєш декілька імен, серед яких обов’язково буде Авраам Лінкольн перший президент-республіканець, національний герой і той, хто звільнив Америку від рабства. Постать неоднозначна, але практично невідома в Україні. Як юристу з глушини, який двічі поспіль не міг потрапити до сенату, вдалося стати президентом США? 

Дехто каже, що його несподіване висунення у президенти — випадковість. Насправді ж, саме неординарні якості Лінкольна забезпечили йому шлях на вершину успіху. Він перший призначив своїх суперників в уряд, вмовивши їх працювати разом на спільну мету. І він же став першим вбитим президентом США. Він зазнав безліч критики за життя, але зараз перебуває у пантеоні героїв Америки. Авторка побудувала оповідь на листах і щоденникових записах Лінкольна і показала його не просто політичним діячем, а живою людиною, яка ніколи не втрачала віру в себе та в свою країну.

Мішель Обама «Становлення»

Вона стала не лише першою афроамериканкою у статусі Першої леді США, а ще й чи не першою жінкою, на яку стали рівнятися з успішного «білого світу». Книга «Становлення» розділена на три частини: у першій дитинство і молодість Мішель до зустрічі з Бараком, у другій їхнє подружнє життя, а третя частина біографії розповідає про той період, коли весь світ дивився на першого чорношкірого президента США та його чарівну жінку.

Мішель Обама одна з найвідоміших жінок нашої епохи. Вона пройшла через упередження, недооцінення та відверті знущання, але залишилась прикладом для багатьох. Ця книга її щира та дотепна розповідь про щоденну працю над собою, постійне навчання і беззаперечну віру в те, що робиш. Мішель Обама залишиться у пам’яті людей як захисниця дівчат, школярів і перша леді, яка вголос заговорила про реабілітацію військових.

Мартін Гілберт «Черчилль»

Сер Вінстон Черчилль не тільки писав про історію, він її творив. Справді, важко знайти більш яскраву, відому і потужно впливову людину, яка б зробила більше для того світу, який ми сьогодні маємо. Британський політик, аристократ, геній, стратег і неймовірний оратор, лауреат Нобелівської премії та автор декількох ґрунтовних історичних праць, він став символом епохи та її творцем. 

Мартин Ґілберт написав епопею про цього Великого Англійця, ретельно відбираючи факти з багатьох дослідницьких джерел, зокрема у книжці є відомості, надані Рендольфом сином великого політика. Справжній Клондайк про Вінстона Черчилля, адже тут не лише його політична діяльність, але і особисте життя та зовсім не політичні захоплення. Українською перекладено вперше, тож мати цей 900-сторінковий томик на полицях вважається за честь.

Волтер Айзексон «Ейнштейн. Життя і всесвіт генія»

Волтер Айзексон не вперше береться за біографію відомої людини. Він вже видав біографії Франкліна і Джобса, тож його перу можна довіряти. Особливість книжок Айзексона це повне занурення у світ персонажа, хай навіть це і реальна людина. Він розповідає не лише про думки, а і про захоплення, тому читачеві, далекому від фізики, біографія Ейнштейна буде важкуватою. Але це напрочуд цікава подорож життям від зухвалого клерка патентного бюро до всесвітньовідомого ексцентрика та Того, Кому Вдалося розкрити таємниці цілого Всесвіта! 

«Геніями не народжуються, геніями стають» напрошується висновок після прочитання книги, тому всім, кому не вистачає віри у себе, рекомендовано вживати читання 10-15 сторінок біографії Ейнштейна щодня.

Марина Абрамович «Пройти крізь стіни»

Сьогодні ім’я Марини Абрамович це синонім до слова «перфоманс». Вона одна з найвідоміших художниць, яка постійно розширює поняття «мистецтво». Марина Абрамович видала автобіографію, відверто розповівши свою особисту історію. Її мистецтво не просто вийшло за межі полотен, а її перфоманси за межі людського. Вона створила цілий всесвіт, де глядач стає актором, а актор залишається об’єктом. 

Геній Марини проявився і в літературній сфері читати ці 400+ сторінок фізично боляче від ступеню відвертості, який закладений між рядками, але відірватись неможливо. Нещасливе кохання, самообмеження, довгі медитації в Індії все це неймовірна історія величної Жінки. Читати не лише тим, хто полюбляє мистецтво, а й усім, хто бажає відчути себе Людиною.

Шимон Перес «Дрібних мрій не буває»

Чи мріяв колись 11-річний хлопчик, який приїхав до жарких безкраїх пісків із маленького польського містечка, що він стане не просто ще однією людиною неіснуючої на той час держави Ізраїль, а і її лідером? І не просто лідером, а ще й натхненним джерелом створення країни. Чи мріяв він про те, що отримає Нобелівську премію миру? Чи він взагалі мріяв про життєвий шлях політика? Ця автобіографія Шимона Переса історія про становлення справжнього лідера. Історія про чесність і сміливість. Як каже автор, вона вчить не боятись мріяти, адже дрібних мрій не буває!

Елінор Баркетт «Голда»

Ще один лідер а точніше лідерка держави Ізраїль і ще одна біографія незрівняної людини. Ґолда Меїр стала першою жінкою, яка очолила державу в неспокійній і надзвичайно консервативній у своєму сексизмі частині планети. Це її вже майже міфічну фразу «посилайте хлопчиків» згадують по цей день, коли йдеться про те, як держава має захищати своїх людей у всьому світі. Політика Голди Меїр сформувала політику Близького Сходу наступних десятиліть. А ця книга цінна тим, що розповідає не просто історію Голди, а історію її мотивів та ідеалів, згадує про особисті перемоги і не оминає розчарувань чи невдач. Справжня мотивація для тих, кому бракує заліза у тестикулах.

699 thoughts on “Історії сміливих і відчайдушних: 12 біографій надзвичайних людей

    Залишити відповідь