11 книг, що допоможуть знайти сенс життя

Вічне питання пошуку сенсу життя. Стільки книжок цьому присвячено, стільки думок та праць відомих філософів. У чому ж цей сенс? У коханні та створенні сім’ї? А може, у фінансовому благополуччі або здійсненні мрій? Чи у радості в кожному моменті життя? Кожному – своє, чи не так? Де ж його шукати?

Пропонуємо вам добірку книжок, які можуть допомогти вам у пошуках сенсу життя. Якщо берете участь в осінньому бінґо, то це завдання номер 18. 

Можливо, ви вже знайомі з творчістю французького письменника Андре Моруа. Хоча б з його «Листами незнайомці». «Мистецтво жити» – це трохи інший бік праці письменника, його світосприйняття.

Справжня філософія для неспішного та вдумливого читання. Автор пропонує читачеві ідею, що життя – це теж мистецтво. Кохання, робота, думки, керування та навіть старіння – речі, які потребують глибокого аналізу від їх «власників». Не дивлячись на те, що книга побачила світ ще у 1939, вона залишається актуальною дотепер, адже Моруа розглядає дійсно вічні цінності. Роздуми про важливі речі та пріоритети, завдяки яким ми можемо бути щасливими, насолоджуватися кожним днем, радіти… і знайти сенс свого життя.

Чи можете ви уявити наше життя без гаджетів, інтернету та постійної метушні? Ці речі вже давно стали чимось на кшталт звички, буденності та частиною нашого життя. Це чудово, завжди тримати руку на пульсі, бути в курсі усіх новин та мати можливість підтримувати цілодобовий зв’язок з ким-завгодно. Але… чи не втрачаємо ми себе у цих спробах бути аж занадто продуктивними? Чи пам’ятаєте ви, коли в останній раз перебували у стані спокою та гармонії з собою? Саме цьому і присвячена книга Піко Айєра «Мистецтво спокою».

Зупинитися, видихнути, прислухатися до свого «я» – потреб, бажань, цілей. Втекти від метушні та тривоги, розібратися в думках та віднайти те, що справді важливо. Свої цінності та сенс.

Трохи дивних слів, але що не зробиш заради пошуку сенсу життя. То що ж воно таке?

Ікігаї – в буквальному перекладі з японської означає «цінність життя». Це своєрідний баланс між тим, що ти знаєш, любиш, робиш та що потрібно іншим. Книга присвячена мешканцям острова Окінави, де живе найбільша кількість довгожителів у світі. В чому секрет їхнього довгого, здорового та щасливого життя? Які таємниці приховує їх побут, культура харчування, ставлення до інших? Як ці люди використовують «ікігаї»? Спробуємо пошукати сенс у, вибачте, сенсі життя японських довгожителів.

Якщо ви думаєте, що ця книга присвячена релігії – ви помиляєтеся. «Бог завжди подорожує інкогніто» – це історія звичайного чоловіка. У Алана є хороша робота, яка його дещо дратує, дівчина, яка його кидає та життя… Яке йому не потрібне. За крок до самогубства, чоловіка рятують від смерті. Таємничий незнайомець просить Алана – у знак вдячності – виповнити декілька завдань. Герой ще не здогадується, як вони змінять його життя.

Ця історія – наче посібник із змін та прагнення до кращого життя. А можливості є у всіх: кожен може пройти шлях пошуку разом з Аланом.

Чи чули ви коли-небудь про стоїків? Послідовники стоїцизму, люди, які вміють протистояти життєвим негараздам та спокусам. «Зберігайте спокій» – можливість навчитися цьому, я би сказала, мистецтву. До речі, «щоденна інструкція з вирішення проблем» на обкладинці – не маркетинговий хід, а чиста правда. Книга поділена на 366 невеликих розділів, кожен з яких датований своїм днем. Кожна дата – це думка відомого стоїка та пояснення і коментарі до неї від авторів книги. Безліч корисних думок, порад та мудрість поколінь – все для того, щоб визначити пріоритети та змінити своє життя на краще.

Маленька та тоненька, але дуже важка книжка. Психотерапевт Віктор Франкл ділиться з читачами своїм досвідом перебування у концтаборі. Не дивлячись на всі жахи та реалії життя у такому місці, автор знайшов в собі сили аналізувати поведінку як інших людей, так і самого себе. Яке воно – життя людей, що знаходяться «на краю»? Як, втративши все, зберегти розум та жагу до життя? Через що може пройти людина, якщо таки знайде той сенс?

Найцікавіше те, що Франкл не намагається показати читачеві трагедію, навіть навпаки – деякі моменти сповнені оптимізму. Складне читання, важка книга, після якої неможливо не подивитися на своє життя під іншим кутом. Віднайти радість, цінності та справжнє щастя.

Девід Шварц – один з найпопулярніших експертів з мотивації, а його книга – незамінний посібник для кожного, хто мріє про краще життя. Ніякої води, абстрактних порад та зайвих роздумів. Шварц пропонує читачеві приклади з життя та практичні рекомендації для різних аспектів життя, а для зручності – короткі резюме в кінці кожного розділу. Особисте життя, кар’єра, світогляд, ставлення до інших людей, віра у себе, натхнення, мотивація, саморозвиток та щастя в кожному дні. Варто пам’ятати, усе зазначене автором – як рецепт – доки не приготуєш, смачно не буде. Ця книга може стати відправною точкою до життя мрії.

Всі мабуть чули про Робіна Шарму. Канадський письменник, один з найвідоміших спеціалістів по мотивації та саморозвитку, автор знаменитої «Монах, який продав свій Феррарі». «Лидер без титулов» – ще одна притча Шарми, яка присвячена не тільки успіху та роботі, а і баченні себе у світі. Автор доводить, доля – це всього лише результат вашого вибору. Приймати правильні для себе рішення, не боятися, перетворювати проблеми на уроки. Радіти життю та не гнатися за титулами. Шукати сенс та бути щасливим.

Ви дивилися фільм «Секрет»? Якщо так, то ви вже знайомі з Джо Вітале – одним із учасників цієї мотиваційної стрічки. Його книга «Ключ» – продовження основної теми «Секрету», тільки більш докладне. Кожен з нас хоче, щоб фортуна частіше посміхалася нам. І кожен розуміє, що є якісь закони, яким вона підвладна. У чому ж секрет? Як створити персональний успіх та щастя? Автор ділиться з читачем справжньою інструкцією, як, крок за кроком, отримати бажане. Книга мотивує, надихає та добряче заспокоює у складні часи.

Ще одна знахідка для тих, хто полюбляє покрокові інструкції та практичні поради. Іцхак Пінтосевич – професійний тренер з персонального успіху, який створив власну програму саморозвитку. Його книга – це синтез психології, менеджменту, мотивації, дисципліни та різних вчень. Вона ідеально підходить для тих, у кого немає часу для подібних речей. 30 хвилин на день, ніяких порад – програма дій. Завдяки «Действуй!» ви можете не тільки стати ефективнішим та налагодити усі сфери свого життя, а й змінити його. Якщо вам здається, що ви застрягли і не знаєте як знайти саме свій шлях – вам потрібна ця книга.

Думаю, багатьом знайоме це відчуття, коли життя наче проходить повз. Вмикається щось типу автопілота і ти пливеш за течією. Як вимкнути цей стан та стати свідомішим? Як помічати радість у кожному моменті та знаходити сенс у дрібницях? Як бути щасливою людиною, не дивлячись ні на що? Саме цьому присвячена книга Кріса Бареза-Брауна.

До речі, вона теж відноситься до покрокових інструкцій. Збірка різних вправ та порад для того, щоб забути про автопілот. Ви можете виконувати їх хаотично, у різний час і самостійно обирати інтервали для кожного завдання. Книжка не дасть засумувати – вона креативна та яскрава. А слідуючи порадам автора, ви, як мінімум, отримаєте масу корисних звичок, не кажучи вже про новий стан свідомості.

Ирина Юрченко
Книжный инста блогер, основательница проекта Chitachi, фотограф и мама. Читаю практически всё, что попадется под руку: от сильно классики до детских картонных книжечек. Фанатею от Толстого и Кинга, не могу пройти мимо литературы о войне, плачу над “Отверженными” и жду письмо из Хогвартса. Мечтатель, верю в то, что книга может изменить жизнь. К лучшему конечно же!:)
https://www.instagram.com/irinyurch/

20 552 thoughts on “11 книг, що допоможуть знайти сенс життя

    Залишити відповідь