11 книжок, які радить Джордж Мартін

фото: gameofthronesfannetwork.wordpress.com

Поки шанувальники “Гри престолів” та “Пісні льоду та полум’я” обговорюють враження від шостого сезону серіалу, а Джордж Р. Р. Мартін дописує новий роман із серії під назвою The Winds of Winter (“Вітри зими”), видання bookbub.com запитало письменника про книжки, які б він порадив іншим. У підбірку потрапили 11 відібраних сучасних та класичних творів.

The fireman by joe hill

The Fireman Джо Хілл

Новий роман автора романів, що потрапили до списку бестселерів New York Times – “Роги”, “Коробка у формі серця” та NOS4A2. Новий роман розповідає про всесвітню пандемію раптового самозаймання, що може знищити увесь світ. Ніхто не знаю, коли і де буде наступне загоряння. Чума нового покоління знищує міста одне за одним, наче лісова пожежа. Медсестра Харпер Грейсон, одна із героїв, встигає врятувати сотні заражених людей, аж поки сама не заражується смертельним вірусом. Її чоловік, Джейкоб, наляканий вірусом тікає в інше місто. На порятунок Харпер приходить незнайомець, якого називають усі Пожежником.

Джордж Мартін: “Якщо ви ще не маєте “Пожежника” Джо Хілла, обов’язково придбайте. Чудова, оригінальна і захоплива книжка”.

“Дівчина у потязі” Пола Гоукінз

Дебютний психологічний трилер, який назавжди змінить ваш погляд на чуже життя. Рейчел щодня сідає на той самий потяг. Проїжджаючи повз затишні приміські будиночки, вона кожного дня бачить подружню пару, яка снідає на веранді. Рейчел подобається спостерігати за ними, адже їхнє життя видається їй більш радісним, ніж її власне. Але одного разу в цьому безтурботному раю, яким вона уявляє їхню оселю, дівчина побачила дещо шокуюче. Вона розповідає про побачене поліції. Але їй не вірять.

Джордж Мартін: “Це сильна історія, із чудовим відчуттям часу і простору, яке не відпускало мене до кінця”. 

Outlander by diana gabaldon

Outlander Діани Габальдон

Шотландія, Гайлендс, 1945 рік. Клер Рендалл, колишня британська бойова медсестра повертається з війни до чоловіка. У них починається другий медовий місяць. Під час прогулянки між камінням в одному із старовинних кіл на Британських островах, вона опиняється в 1743 році в Шотландії, під час війни.

Джордж Мартін: Outlander – одне із найкращих телевізійних шоу із поєднанням наукової фантастики, історичної драми, фентезі та романтики.

“Мертвий слід” Ерік Ларсон

«Мертвий слід» – захоплива розповідь про одну з найтрагічніших подій Першої світової війни – загибелі “Лузітанії”, розкішного океанського лайнера, що здійснював в квітні 1915 року свій 201-й рейс з Нью-Йорка до Ліверпуля. Корабель був торпедований німецької субмариною U-20 7 травня 1915 року і затонув за 18 хвилин в 19 км від берегів Ірландії. Загинуло 1198 людей з 1959 були на борту. Ерік Ларсон – американський письменник, журналіст, лауреат численних премій, автор популярних історичних книг. Серед них світові бестселери: «В саду чудовиськ. Любов і терор в гітлерівському Берліні»,«Буря«Ісаак», «Грім небесний» і «Диявол в білому місті» (премія Едгара По і номінація на премію «Золотий кинджал» за найкращий твір нон-фікшн від Асоціації детективних письменників).

Джордж Мартін: “Ларсон – журналіст, який пише книжки нон-фікшн, що читаються, як чудові художні романи. Один із небагатьох винятків”.  

“Айвенго” Вальтер Скотт

Це історія мужнього лицаря позбавленого Спадщини та прекрасної леді Ровени, жорстокого тамплієра Бріана де Буагільбера та веселого вільного стрілка Робіна Гуда. Перлина літературної спадщини Вальтера Скотта. Книга, яка вважається своєрідним еталоном історичного роману. Нею захоплюються ось уже майже два століття. Вона лягла в основу прекрасних фільмів. Однак жодній екранізації не вдалося до кінця передати всю красу літературного оригіналу.

Джордж Мартін: Для “Пісні льоду й полум’я” я взяв багато із традиції історичної белетристики, яка також впливає на фентезі. Й існує багато великих історичних романістів, минулого і сьогодення, чия робота допомогла надихнути мене на мою власну. Сер Вальтер Скотт видається важким для багатьох сучасних читачів, я розумію, але, повірте, багато цікавого можна знайти у “Айвенго” та інших його романах.

A wizard of earthsea by ursula k le guin

“Чарівник Земномор’я” Урсула Ле Гуїн

Модний нині у нас стиль фентезі про дітей-магів зовсім не такий новий, як нам здається. Одна з представників письменницької команди, яка творить на цю тему, і є американська письменниця Урсула Ле Гуїн. Причому вона знає, про що пише, досконально, оскільки є магістром середньовічної літератури і написала на сьогоднішній день цілий ряд творів в стилі фентезі. «Чарівник Земномор’я» перетворився на свого роду епічний роман у чотирьох томах, так що фантазії було де розвернутися. Герой – хлопчик Гед – живе в красивому і жорстокому світі, де поруч з людьми існують і маги, і чаклуни, і дракони, і відьми. Але тільки людина здатна на подвиги в ім’я перемоги Добра над Злом.

Джордж Мартін: “Ви зобов’язані прочитати Урсулу Ле Гуїн заради самих себе”.

Armada by ernest cline

“Армада” Ернест Клайн

Клайн, автор вже відомого роману “Першому гравцю підготуватися”. Головний герой “Армади” Зак Лайтман – типовий мрійник. Днями і ночами він марить про те, щоб наш сірий і нудний світ став хоч трохи схожий на світи з його улюблених фантастичних книг, кінофільмів і відеоігор. Попри схильність до фантазій, Зак досить розсудливий підліток, і розуміє, що в реальному світі чудес не буває. Але в один прекрасний день він на власні очі бачить летючу тарілку. Інопланетний корабель виглядає точнісінько як в грі, в яку Зак грає щовечора. Це космічний онлайн симулятор «Армада», де гравці захищають Землю від вторгнення прибульців.

Джордж Мартін: “Армада” – це ода відеоіграм минулої епохи, як і “Першому гравцю підготуватися”, роман принесе купу задоволення тим, хто грав в ці ігри.”

Angles of Attack by Marko Kloos

Angles of Attack  Марко Клос

Марко Клос, німецький автор напряму військова наукова фантастика.  Роман Angles of Attack (“Кути атаки”) розповідає про те, як ворожі сили Lankies збираються на краю Сонячної системи, щоб завоювати Марс, та ціляться на Землю. Далека колонія Новий Шпіцберген, відрізана від решти галактики блокадою ворожих сил, потерпає від голоду та розпаду. Сили двох земних союзів перемогли декілька сутичок, але на межі програшу. Серед них сержант Північноамериканського союзу Ендрю Грейсон починає нову боротьбу.

Джордж Мартін: “Це дуже розважальна книжка. Я знаю багатьох фанів військової фантастики, і можу сказати, що Angles of Attack займають у них не останнє місце. В будь-якому разі, Клос вартий уваги”. 

“Білий загін” Артур Конан Дойл

Англійський лікар і письменник, сер Артур Конан Дойл, відомий всьому світу як неперевершений майстер детективного жанру, своїм найкращим твором вважав “Білий загін” – історичний роман про Столітню війну, а час роботи над цією книгою називав найщасливішим періодом в житті. “Білий загін” переносить читачів в далеку епоху кровопролитних битв, благородних лицарів і прекрасних дам. Роман, в якому знайшлося місце і щирому смутку, і тонкому гумору, став справжнім гімном лицарства в його героїчному ореолі: відвага, вірність обов’язок, патріотизм.

Джордж Мартін: “Я не тільки фентезі рекомендую своїм читачам. Завжди був переконаний, що епічне фентезі та історична проза є сестрами по крові, і це повторював у багатьох інтерв’ю.  І підтвердженням цього є “Білий загін” Конан Дойля,  гарний шанс переконатись, що він писав ще щось крім пригод Шерлока Холмса”.  

The Beautiful Cigar Girl  Деніел Стешовер

28 липня 1841 року, було знайдене понівечене тіло молодої жінки в річці Гудзон. Незабаром було виявлено це була прекрасна Мері Роджерс, 20-річна продавщиця сигар, яка зникла три дні тому. З настанням темряви, звістка про смерть дівчини поширилася і навіяла на Манхеттен жах і обурення. Цей сюжет використав письменник Едгар Алан По для відомого наразі твору “Убивство на вулиці Морг”.  А книжка розповідає про По та розслідування вбивства.

Джордж Мартін: “Мені сподобалась нон-фікшн книжка The Beautiful Cigar Girl Деніела Стешовера, яка фактично є біографією Едгара Алана По та “справжнього вбивства”, яке надихнуло письменника на відому книжку. Хоча це і називається історичною біографією, читається твір, як роман. Особливо мені сподобались уривки про нью-йоркську пресу, одну із моїх пристрастей”.

The Iron King by Maurice Druon

“Залізний король” Моріс Дрюон

В трагічну годину Історія підносить на гребінь великих людей; але самі трагедії – справа рук посередностей. На початку XIV століття Філіп IV, король, який прославився своєю рідкісною красою, був необмеженим володарем Франції. Його прозвали Залізним королем. Він упокорив войовничий запал непокірних баронів, втихомирив повсталих фламандців, переміг Англію в Аквітанії, провів успішну боротьбу з папством, що закінчилася так званим Авіньйонський полоном пап. Тільки одна сила наважилася протистояти Філіпу – Орден тамплієрів. Занадто незалежне становище лицарів Храму турбувало короля, а їх численні багатства зачіпали його жадібність. Тоді він затіяв проти них судовий процес, і не було такої ницості, до якої не вдалися б судді на цьому судилищі. Але чи міг знати Філіп, що його перемога над тамплієрами обернеться жахливим прокляттям для нього самого і всього роду Капетингів до тринадцятого коліна?

Джордж Мартін: “Якщо ви хочете чимось зайняти себе, очікуючи на “Вітри зими”, то із Морісом Дрюоном не прогадаєте. Він найкращий франузький романіст у жанрі історичної прози від часів Дюма-батька”. 

Джерело: media.bookbub.com

Матеріал підготовлено в межах спецпроекту з виданням lb.ua

Ксеня Різник
Редакторка blog.yakaboo.ua, блогерка в Етажерка. 10 років пишу про книжки (OpenStudy, газета День, gazeta.ua, MediaOsvita, власний блог та блог Yakaboo). Природний для мене стан: читати, розповідати та писати про книжки. Трішки схиблена на сучасній британській літературі, шпигую за лауреатами усіляких премій, найкращих додаю у список "читати негайно"). У вільний від книжок час знайомлюсь із птахами, марную фарби та олівці.
http://ksenyak.wordpress.com

27 thoughts on “11 книжок, які радить Джордж Мартін

    Залишити відповідь