10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко

Письменниця Настя Мельниченко цього тижня отримала відзнаку проекту підтримки дитячого читання «Barabooka». Її книжка «Що знаходять в Хрулях» стала книжкою року для читачів віком 9+. Ось-ось вийде з друку продовження цієї пригодницької повісті: у книжці «Від Хрулів до Зюзюків» герої мандрують автостопом українськими селами, намагаючись знайти відгадку давньої таємниці. А всього у «хрулівській» серії авторка анонсувала три повісті.

Ми випитали у Насті Мельниченко 10 цікавих фактів, які розкажуть вам більше про дитинство, жагу до пригод і улюблені книжки письменниці.

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

У дитинстві Насті Мельниченко не вистачало…

Присутності тата. 

Він був, але, як і у багатьох дітей мого віку в 90-их, його, по суті, і не було. Розвал совка і звичного устрою життя підкосив багатьох чоловіків, тат моїх одноліток. Я навіть не знала, що мені його бракувало, доки не виросла і не відрефлексувала про це. З’ясувалося, що таки справді. Відсутність рольової моделі чоловічої статі змусила мене шукати натхненників серед чоловіків-письменників.

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

В мандрівку автостопом Настя взяла б …

Зазвичай я їжджу з моєю подругою Уляною або сама. Це незмінна традиція останні років 10. Ми звикли до особливостей одна одної і навіть звикли до того, як починаємо одна одну бісити в кінці поїздки. Це дозволяє нам мандрувати, але не сваритися. Їздили автостопом по Монголії, Мексиці, Туреччині, Європі… Щороку вже третій рік поспіль вирушаємо «в закат» – це така особлива поїздка, яку ми називаємо «все можливо поїздка», коли просто кидаєш монетку, і монетка визначає, на яку трасу ми вийдемо: Одеську чи Житомирську. А далі ловимо машину і їдемо куди везуть. І так далі, далі і далі, аж доти, доки не вткнемося у якесь море).

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Якби у Насті Мельниченко був мільйон гривень, вона б…

Вклала б у розвиток туристичного комплексу в Хрулях. Збудувала б там гарні загони для тварин і хостел, пристань і ще щось хороше.

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Якби Настя Мельниченко зустріла сільську відьму, то попросила б у неї…

…дозволу записати на диктофон всілякі замовляння, пісні, традиції. Це було б цікавезно!

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Куди Настя Мельниченко нізащо не хотіла б потрапити?

У чергу в ЖЕКу. 

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Коли Насті Мельниченко нудно, вона…

Такого не буває).

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Де з Настею Мельниченко траплялися найцікавіші пригоди?

Напевно, найцікавіше було їхати з Монголії в Україну через пів-Росії. Ми тоді подолали автостопом з далекобійниками 7,5 тис кілометрів. Це було тотальне занурення у далекобійницьку субкультуру. 

Ще було дуже цікаво збирати петрогліфи, мандруючи на мотоциклі долиною Інду. Це було і відкриття нового, і новий досвід, і падіння з мотоциклу з тривалим лікуванням. Не знаю, чи це було весело, але точно не нудно.

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

З ким Настя Мельниченко ділиться ідеями майбутніх книг?

Зі своїм хлопцем та подругами. 

Ми частенько вибираємося у Хрулі з паніредакторками Анею Процук і Катею Перконос. Почали це робити ще до того, як Аня стала головредкою «Порталу», а Катя – головредкою «Маміно». Я тоді ще не була письменницею, точніше була, але не так інтенсивно). Тож ми їздимо в Хрулі, і там маємо змогу поговорити про все на світі, у тому числі – обговорити книжкові проекти. Ще часом трапляються інші подруги під руку, випробовую на них ідеї). 

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Найбільше Настю Мельниченко тішить…

Гарна їжа, гарні мандрівки, гарний секс і коли мої діти помічають світ довкола).

10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко 0

Улюблені дитячі книги Насті Мельниченко…

Коли була малою, то обожнювала «Хроніки Нарнії». Тепер з дитячих письменників дуже люблю Ульфа Старка. Так, напевно, це той, хто надихає найбільше).

Віталіна Макарик
Журналістка, редакторка, блогерка і пристрасна читачка і мама двох дітей. Люблю каву, цікаві тексти різних жанрів і підліткову літературу. Мрію про те, щоб у добі було більше годин, щоб встигнути написати і прочитати усе, що хочеться. Але коли кількість непрочитаних книжок у «списку очікування» скорочується до п’яти, починаю панікувати. Поки збираюся написати свій роман, з насолодою читаю чужі і обожнюю про них говорити.
http://vityska.pp.ua/

30 thoughts on “10 несподіваних фактів про Настю Мельниченко

    Залишити відповідь