10 новинок липня, які точно варто прочитати

Книжковий липень тішить розмаїттям чудових новинок від українських і закордонних авторів. Зібрали для вас десятку найцікавіших книжок, з якими неодмінно варто познайомитись. Тож вибирайте, насолоджуйтесь, рекомендуйте друзям – і нехай все літо буде книжковим! 

За Перекопом є земля 

У романі Анастасії Левкової переплелись кримськотатарська культура, українська література і родинні таємниці. Разом з головною героїнею та її подругами киримли Аліє й українкою Альоною читач проходить довгий шлях від дитинства дівчат аж до анексії Криму.

Розлучись без страху 

Шлюб – не кайдани. І якщо ідея щасливого сімейного життя раптом не спрацювала, найбільш здоровий вихід – почати з чистого аркуша. Авторка на прикладі власного досвіду розповідає, що розлучення – це нормально. Головне – усвідомити цей вибір і зробити перший крок… 

Виклик, шанс, зміна. Історія українського підприємництва 

Історія українського підприємництва в 21 столітті – складна, цікава, звивиста та неймовірна. І вся – у цій книзі. В ній коріння перемог і поразок українських бізнесів, історії та контексти прийнятих рішень, які, наче коліщата паротяга, спрямовують нас далі. 

Доньки Спарти 

Цей роман – яскраве переосмислення облоги Трої, розказане з точки зору двох жінок. Це оповідь про таємниці, любов, трагедії та найбільш руйнівну війну в міфології – очима сумнозвісної Єлени та її сестри Клітемнестри.

Анна Ярославна. Київська князівна – королева Франції 

Почати відкривати Україну та її історію можна з самого дитинства. Мальована історична книжка про Анну Ярославну точно захопить ваших маленьких пізнайок. В ній поєднано два потоки оповіді – літописний і казковий. І це неодмінно дозволить дитині поєднати приємне з корисним.

Жінки їхніх чоловіків. Старі люди 

Перевидання двох ранніх книжок Софії Андрухович з ілюстраціями Олени Стельмах – це повернення до історій непересічних і водночас буденних жінок і чоловіків (частіше все-таки жінок). Це історії про тілесність та ідентичність, про любов і проживання, пошук себе та в собі. 

Позивний для Йова. Хроніки вторгнення 

Українці, як і колись старозавітний Йов, нині проживають жахливі втрати. Як ми втрачаємо найрідніших друзів і домівки? Як змінюються українські діти, і яку постпам’ять матиме наступне покоління? Врешті – хто кожен із нас у цій війні? Осмислює Олександр Михед у своїй книзі. 

Безсоння для двох 

Зворушлива підліткова книга Сари Дессен розповідає історію дівчинки Оден. Після розлучення батьків вона страждає на безсоння, а єдині друзі дівчини – підручники з економіки. 2022 року цю книжку екранізував Netflix, і недаремно. Почитайте – самі переконаєтесь.

Yellowface

Кілька років тому Ребекка Кван гучно увірвалась до світу літератури з фентезійною трилогією «Макова війна». У новій книзі авторка дещо відходить від свого стилю, але історія від того – не менш захоплива, цікава, з нотками чорного гумору. Все, що треба для чудової книжкової подорожі. 

На білому коні. На коні вороному 

Щемлива книга спогадів про Україну від Уласа Самчука дозволяє зануритись у життя нашої Батьківщини в довоєнний період 20 століття. А ще – дізнатись про зустрічі автора з Оленою Телігою, Олегом Ольжичем, Віктором Домонтовичем та іншими відомими українцями.