10 книг наукового нон-фікшну, які варто читати, щоб усе знати

Нон-фікшн література набрала зараз в Україні потужних обертів. Проте в порівнянні з сотнями книжок мотиваційної та бізнес-літератури, науковий нон-фікшн поки не може похвалитись таким самим різноманіттям. Та якщо ви вирішили розпочати знайомство з ним вже зараз, ось 10 чудових представників, які зможуть вгамувати ваш науковий голод.

Ієн Мортімер написав видатне історичне дослідження. У своїй праці він намагається максимально об’єктивно представити глобальні чинники зміни людської цивілізації в кожному з десяти останніх століть.

Автор, починаючи з 1001 р., робить детальний аналіз подій. Виділяючи найважливіше, він чітко показує, чому ми маємо те, що маємо. «Століття змін» дає читачеві те, чого так часто так не вистачає подібним книжкам – ототожнення з сьогоденням. Ви ніби дійсно стаєте голодним селянином XI століття, споглядаєте, як лежить 60% вашого поселення, померлих у XIV ст. від Чорної смерті, засновуєте європейські цивілізації у XVI, а далі винаходите дзеркало і фотографію, які дають новий погляд на самих себе.

Книга просякнута порівняльною історією та історичними фактами, але останні в ній не постають сухими. Автор, хоч і згадує багато відомих історичних осіб, але основним героєм книги завжди є людство як єдиний організм. Також Ієна Мортімер пропонує цікаві концепції та ідеї, що не залишать осторонь від філософствування справжніх поціновувачів історії. Книга не завершується XX століттям, а йде до сьогодення і навіть далі з дуже логічним обмірковуванням близького і далекого майбутнього. Радимо цю працю усім, хто бажає креативнішого за шкільний підходу до історії другого тисячоліття.

Ця книга показує, що спільне у людини є не тільки з приматами, а й з рибою чи навіть метеликом. Ніл Шубін – палеонтолог, й на кістках демонструє схожості людської тілобудови з багатьма представниками інших видів та класів. Хоча автор «копає все глибше» і знаходить значні частини геному людини навіть у найдавніших черв’яків та бактерій.

Ніл Шубін запрошує на веселу мандрівку довжиною в 3,5 мільярди років, де майже половину цього часу жили тільки одноклітинні організми. Ця праця дійсно змушує поглянути на себе під іншим кутом. Наприклад, ви дізнаєтесь, що зачатки наших плечових кісток та кісток ніг були у риб, які жили 380 млн. років тому. А повний комплект людських кісток зап’ястя та щиколотки вперше з’явився у плазунів понад 250 млн. років тому.

Попри велику кількість фактів, книга написана простою, доступною мовою. Вона буде цікавою як для позакласного читання школярам, так і для дорослих. Навіть Sunday Telegraph жартівливо каже, що «Риба всередині нас» неодмінно б стала книжкою року для Чарльза Дарвіна.

Ще одна книга найвідомішого атеїста у світі вийшла українською. Цього разу автор досліджує виникнення життя. У теологів завжди був аргумент, що складність живих організмів – доказ існування Творця, так само як існування годинника примушує вірити в існування годинникаря, який його створив.

Ось що автор сам пише про своє творіння: «Ідея цієї книги виходить із переконання в тому, що наше власне існування, яке колись уявлялось Таємницею Всіх Таємниць, вже не є Таємницею. Дарвін і Воллес розкрили її, хоча ми і будемо деякий час додавати примітки до її вирішення. Написати цю книгу мене спонукало здивування тим, що так багато людей, схоже, не тільки не в курсі наявності вишуканого і прекрасного рішення цієї проблеми, найглибшої із проблем, але, як це не дивно, часто не усвідомлюють наявність проблеми!»

Поряд із попередніми працями Докінза «Егоїстичний ген» та «Ілюзія Бога», що перекладені українською, «Сліпий годинникар» продовжує фактично доводити, що всі біологічні процеси, навіть виникнення життя, є сліпим природним відбором.

В цій книзі зібрано стільки наукових фактів, різних теорій та останніх відкриттів, що голова йде обертом. Хоч праця і розрахована на достатньо підготованого читача, тут загалом все добре пояснено. Українські вчені змогли об’єднати в собі все те, що на сьогодні знає про Всесвіт сучасна наука, і представити українському читачеві.

Кожен розділ книги ділиться на кілька підрозділів, які докладно висвітлюють певну астрофізичну тему. Ви дізнаєтесь, скільки важить світло, які є проблеми в антиматерії, що таке космічні потоки та гравітаційне лінзування. «Вишенькою на торті» буде зрозуміла розповідь про одні з найцікавіших і найзагадковіших об’єктів у Всесвіті – чорні діри.

Книга «Як влаштовано Всесвіт» розрахована на учнів старших класів шкіл, студентів, викладачів та всіх, хто цікавиться фізикою та астрономією. Навіть якщо ви думаєте, що досить обізнані в даній тематиці, запевняємо, при прочитанні ви дізнаєтесь чимало нового.

Чудова книга директора природничо-історичного музею в Роттердамі, професора Утрехтського університету Йелле Роймера. У своїй праці він, оперуючи фактами, на простих прикладах показує, до чого крокує людська еволюція не через сто чи навіть тисячу років, а й мільйон. Інтригує, чи не так?

Які зміни будуть в людській тілобудові? Як це позначиться на житті людей? Чим ми відрізняємось від мурах? І, здавалось би, риторичне питання: хто вищий в еволюційному сенсі – ми чи терміти? На всі ці, та багато інших будуть конкретні відповіді. Багато людей з фантастичних фільмів чи книг дізнались про колективний інтелект. Тут він теж є, але жодної фантастики, тільки факти.

Чітке слідування законам еволюції та глибокий аналіз праць відомих біологів є міцним фундаментом «Homo urbanus», тому незвичні теорії, які пропонує Йелле Роймер, здаються настільки переконливими. Радимо книгу усім, кого цікавить, які ж будуть люди в далекому майбутньому. Книга невелика за розміром і написана доступною мовою, тому ідеально підійде для знайомства з науковим нон-фікшном.

Завдяки різним органам, серед яких і мозок, ви зараз можете читати цю статтю. І «Наш дивакуватий мозок» пропонує подивитись ніби в дзеркало своїй свідомості, дивлячись не на те, що ззовні, а що всередині. Під час читання восьми дуже інформативних розділів цієї книги ваш мозок вивчатиме сам себе.

 Якщо у вас є бажання дізнатися цікаві теорії про мозкову діяльність та зануритись у таємничий світ контактів центральної нервової системи – ця книга буде для вас ідеальним путівником. Кожен розділ – це цікава та інформативна лекція, яка збагатить вас знаннями від системи пам’яті та її властивостей до психічних розладів і причин їх виникнення. Тема книги актуальна, але, на відміну від інших книг схожої тематики, ця дійсно зуміє пояснити  складне за допомогою простих засобів.

Відомий невролог разом зі своїми дослідженнями людського мозку робить й цікаві висновки про його вплив на нашу поведінку. Якими є причини наших страхів? Який існує зв’язок між забобонами й теоріями змов? У чому причини комплексів та фобій? Чому людям подобається бути нажаханими? Цікаво написана ґрунтовна книжка – для всіх, хто бажає ближче познайомитись із нейронаукою.

Ізраїльський історик Ювал Ной Харарі – дуже відома особистість. Кожна його книжка стає світовим бестселером. Не виняток і «Homo Deus», що став частим гостем кошиків багатьох відвідувачів останнього Книжкового Арсеналу в Києві та Book Forum у Львові. І це не дивно, адже в ній йдеться про божественність людини.

Ця книжка – без перебільшення монументальна. Автор показує, що зараз вже відносно вирішена проблема трьох вершників апокаліпсису: голоду, хвороб і війни. На черзі – смерть. Автор представляє різні сценарії майбутнього, в які віриш, адже кожен з них має під собою чіткий фактаж даних. Вектори спрямування думки Харарі дійсно вражають. Іноді навіть не віриться, що одна людина змогла об’єднати в своїй праці стільки корисної інформації. Після прочитання цієї книжки можуть змінитись погляди на релігію, політику, технології і т.д.

 «Людина», «суспільство», «країна», «людство» – ці поняття мають початок, та чи завершені (довершені) вони? В книзі Ювала Ноя Харарі доводиться, що людство ще далеко не «метелики» (хоч і мають крила свідомості), а лялечки, які лише прорізаються у цей світ.

Абсолютно усім рекомендуємо ознайомитися з доробком геніального історика, який, окрім «Homo Deus», в Україні широковідомий також своїми як автор «Людини розумної» та «21 уроку для 21 століття».

Ця книга, беззаперечно, є найстрашнішою в підбірці та і, не побоїмось, точно однією з найстрашніших наукових праць, що ви читали в житті. Сміливе твердження? Авжеж! Безпідставне? Аж ніяк! Навіть автор книги, фахівець із боротьби з тероризмом в інтернеті, попереджує, як в фільмі «Матриця» Морфіус попереджував Нео, даючи йому вибір двох пігулок. І одразу зізнаємось – це чиста правда.

Якщо ви не готові дізнатись, що Google, Facebook, Instagram та ін. збирають про вас інформацію, тоді краще не читати цю книгу. Адже це лише малесенький вершечок гігантського айсберга, що його розкриває це видання. І до всієї величини цього айсберга пересічна людина може бути просто не готова.

Все, що стосується мікрочіпів, комп’ютерів будь-якої будови, телефонних розмов, інтернету, автомобілів буде дуже сильно переосмислене після цієї книги. Проблематика поставлена автором НЕ в тому, що за всіма нами слідкують. Це факт! І ви нічого з цим вже не зможете зробити! А в тому, як нам жити у світі, що злочинцям XXI століття вже не потрібно лізти до вас у кишеню, аби щось вкрасти.

Це дуже важлива книга. Після її прочитання у вас з’явиться шанс бути краще підготовленими до комп’ютеризованого майбутнього, яке розвивається ескпоненційно. І не забуваймо головне – будь-яку систему можна зламати!

Ця книжка з усієї десятки видана в Україні найдавніше, але досі користується широкою популярністю в читача. Причин тому багато – від простоти мови репортерки, що її написала, до порушених в її праці проблем.

Протягом історії Землі відомо п’ять найбільших вимирань флори і фауни на планеті. Основною темою цієї книги є шосте вимирання, але, на відміну від попередніх, які відбувались через природні причини, зараз воно спричинене одним видом, а саме – Homo Sapiens. І найбільша проблема – це швидкість зростання вимирання видів. Але авторка нікого не повчає, вона просто показує, що буде коли продовжувати користуватись планетою так, як людство це робить зараз.

Окремо варто відзначити, що репортерка, аби написати свою працю, яка більше схожа на дуже довгу статтю в журналі про природу, об’їздила всі континенти, побувавши в найвіддаленіших куточках планети. І за «Шосте вимирання» Елізабет Гілберт заслужено отримала Пуліцерівську премію у 2015 році.

І на десерт, або доцільніше сказати – до десерту, представимо вам дуже нестандартну працю, як для такої серйозної та вдумливої підбірки. «Дух сп’яніння» – це книжка про історію алкоголю і всього, що з ним пов’язано. Але, окрім подання сухого історичного фактажу, Арі Турунен зумів психологічно-філософськи його переосмислити саме до реалій часів, про які йде мова.

Книжка про алкоголь, хоч і наукова, апріорі не може бути серйозною. Ну от як без усмішки дізнатися про те, що саме любов до горілки не дала поширитись мусульманству на Київській Русі? Чи про «єднання плуга і борони»? Або ж знайомитись з богами, яких імена – Брагі та Квасір? Чи й взнаєте, чому Тиберія Клавдія Нерона називають Биберій Кальдій Мерон?

Одним із позитивних характеристик цієї праці є те, що це не збірка засторог щодо алкоголю і не навпаки – чтиво, що всесторонньо вихваляє розпивання хмільних напоїв. Кожен читач сам для себе зможе визначити, що добре, а що не дуже.

Фінський автор науково-популярної літератури Арі Турунен дає відповіді на купу запитань, що юрмляться в головах найдопитливіших читачів. Чому виник звичай наливати по самі вінця? Звідки пішов спосіб випивати одним ковтком? В цій книзі ви дізнаєтесь про ці та десятки інших звичаїв, що історично еволюціонували саме в такий вигляд, в якому існують зараз.

Олександр Гнатюк
Історик та юрист за освітою, обожнюю книги, спорт, науки та серіали про маніяків. Пишу науково-фантастичні трилери. Створив і адмініструю читацьку фб-спільноту ВРАЖЕННЯ UA

29 thoughts on “10 книг наукового нон-фікшну, які варто читати, щоб усе знати

    Залишити відповідь